• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

marcóweczki w kuchni :)

reklama
gotuję w bardzo małej ilości wody, tak żeby buraki były przykryte, i dodaje wszystko (przelewam z jednego garnka do drugiego)

Naleśniki z pieczarkami
Smażymy naleśniki ale na słono
Pieczarki podsmażamy z cebulką z solą i pieprzem ( ja lubię bardzo pieprzne )
Nakładamy farsz na naleśnika , dodajemy startą lub pokrojoną w plastry mozarellkę ( ser zółty ) można posypać szczypiorkiem
Podsmażamy na małym ogniu aż się ser roztopi . Można jeść polane Ketchupem :-)

Moja pomidorówka z pomidorów.

1 kg pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego (dla koloru)
2szt marchewki
1 szt cebuli
1 kostka rosołowa drobiowa
przyprawy do smaku (pieprz, sól)
śmietana
bazylia

Pomidory płuczemy, i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i dusimy 10-15minut. Dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebule pokrojoną w kostkę. I dodajemy dwie marchewki pokrojone w kostkę. Po 15 minutach przekładamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonym bulionem oraz łyżkę przecieru pomidorowego i gotujemy na małym ogniu jeszcze 20min. Jak wszystko zmiękło i jest papka (spr. głównie marchewkę) to przecieramy przez sitko do drugiego garnka. Potem dodajemy sól, pieprz można łyżkę miodu i ząbek czosnku i jeszcze gotujemy 5 min. Gotowe, dodajemy gęstą śmietane i bazylię już na talerzu. Smacznego !

Kasiurek- poprosze o przepis na jezyki!!

dziewczyny, a ja mam do Was pytanie odnosnie nalesnikow wlasnie; poradzcie prosze co ja robie nie tak, ze mnie szlak jasny trafia przy smazeniu tych nalesniorow, ze one wychodza mi takie papierowe jakby, wiecie o co caman??
a robie tak; maka+mleko+woda mineralna gazowana+jajca i ciasto takie nie za geste, ale ostatnio stwierdzilam, ze moze za wlasnie za duzo tych plynow i dodalam maki, ciasto gestsze, ale i tak papierowe, a nie takie fajne mieciutkie i puszyste :crazy::crazy:

ps. zjadlabym tych krokietow z farszem pieczarkowo- serkowym :tak:

Ajako a dodajesz do ciasta olej? Na jakiej patelni smażysz? Ja często jak robie naleśniki do krokietów to i tak leje ociupinke oleju na patelnie, bo wtedy nie są takie suche.

A jak chcesz miec takie mega puszste, to poszukaj przepisów na amerykańskie z maslanka czy kefirem - ponoc pyszne :tak:

mi też zawsze wychodzą papierowe. Ale jak chwile poleżą "na stosie" to miękną, więc przestałam się przejmować ;)
a no i w trakcie smażenia zawsze dodaję olej..

a ja nie dodaję prawie w ogóle wody . Tylko mleko . Ewentualnie jak bardzo gęste jest to wtedy odrobinkę .
No i sól do smaku jak na słono a cukier waniliowy jak na słodko

reklama
laski dzieki serdeczne, ale mozecie nie wierzyc.....serio dolewam oleju do srodka, a wczoraj nawet dodalam jogurt naturalny:szok:
ale, ale....ivi tak to nie robilam, bo od razu je zawijam, ale moze wlasnie sprobuje tak poukladam je na talerzu jeden na drugim moze zmiekna??

aha mata- patelnie mam kijowa to fakt, zadne tefal czy cos, taka z grubym dnem, a warstwa do smazenia taka jest dziwna jakas chropowata i gruba wlasnie....lepsze patelnie mam schowane w piwnicy na nowym mieszkaniu, musialabym je odkopac, a tradycyjnie nie chce mi sie....

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry