reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Juz jakis czas temu podalam malej marchewke i dobrze ja tolerowala. Niestety ze wzgledu na chorobe musialysmy przestac rozszerzanie. Dzis zaczynamy od poczatku. Zaserwuje - jabłuszko. Za pare dni podam zupke jarzynowa. Mam nadzieje ze żadnych sensacji nie bedzie :-)

to lokalnie uwarunkowane pewnie... u nas na przykład teraz jest zalecenie, że noworodki przez 3 miesiące otrzymują vit K, choć wcześniej ni ebyło takiego zalecenia :/ czy potrzebnie - ciężko powedzieć :/

Iza wcześniej nie było takiego zalecenia bo dzieci dostawały wit K w zastrzyku po urodeniu ok 600j a teraz nie chcą dzieci obciążać taką dużą dawką naraz i dlatego podaje się wit K w kropelkach

Kasiiula - nie ma ograniczen jesli chodzi o warzywa - podajesz tyle ile maly chce zjesc. Zamiast mleczka. Ograniczenie obowiazuje jedynie deserkow (slodkosci) - do 210 ml na dobe (tez zamiast).

Tluszcz - od poczatku, najpierw kilka kropel teraz lyzeczka oliwy z oliwek.

a czy ten tłuszcz musi być czy można bez?? tak z ciekawości pytam??

a moja parowa cos nie chce jesc tych wszystkich marchewek czy jablek:/ nie wiem co o tym myslec, krzywi sie jak dziki i zje moze 4 pollyzeczki:/
kira a spróbuj mu ugotować zamiast ze słoiczka chyba że gotowane dajesz to spróbuj słoiczek

DZIEWCZYNY A CZY JAK JA MAŁEMU UGOTUJĘ ZUPKĘ TO MOGĘ JEJ UGOTOWAĆ DUŻO I PASTERYZOWAĆ I TAK PRZECHOWYWAĆ CZY NIE MOŻNA TAK??

Iza wcześniej nie było takiego zalecenia bo dzieci dostawały wit K w zastrzyku po urodeniu ok 600j a teraz nie chcą dzieci obciążać taką dużą dawką naraz i dlatego podaje się wit K w kropelkach[/B]

aż zajrzałąm do książeczki zdrowia dziecka - Gaja po porodzie otrzymała vit K 0,5 mg (nie wiem jak miligramy mają się do jednostek)... a starsi dostali po 1 mg.. czyli pewnie te kropelki to uzupełnienie dawki..

Tlusz musi byc - bo jest wiele witamin (ktore sa w warzywach) ktore rozpuszczaja sie jedynie w tluszczach i tylko tak sa przyswajane, do tego "poslizg" jest konieczny, ja oliwe z pierwszego tłoczenia daje przed samym podaniem posilku (bowiem generalnienie nalezy jej podgrzewac)

Tlusz musi byc - bo jest wiele witamin (ktore sa w warzywach) ktore rozpuszczaja sie jedynie w tluszczach i tylko tak sa przyswajane, do tego "poslizg" jest konieczny, ja oliwe z pierwszego tłoczenia daje przed samym podaniem posilku (bowiem generalnienie nalezy jej podgrzewac)

No wlasnie, wczoraj gdzies wyczytalam, ze papke nalezy podgrzac z oliwa, ale w innych zrodlach pisza po prostu dodav oliwe i serwowac. Dzis dodalam kilka kropel do ziemniaczka, mala zjadla, nawet nie poczula:)

Mamusie a co podajecie dzieciom na tzw. śniadanie(oprócz mleka)? kaszki tak jak wieczorem? Rozszerzanie diety coraz bliżej i pora wziąc się do zbierania informacji n:)

reklama
A ja dzisiaj szukałam bezmlecznej kaszki z glutenem aby zacząć tą cała ekspozycje na gluten...no i rozczarowałam sie... jedyne to:
- Bovita - kaszka pszenno-ryzowa z jabłkami i bananami(których nie chce jeszcze wprowadzac)
- Nestle (8 zbóż,która jest dopiero od 9 miesiąca)

Wiecej kaszek glutenowych ale bezmlecznych brak !!

I jak tu cholera rozpocząć ekspozycje na gluten ze skazą, nie wprowadzają innych pokarmów!!!!!!!!

Ktos ma inne typy?

Do góry