reklama

Rozwój naszych dzieci

zaczelam uczyc Julitke kolorow.
jak wy to robicie?
ja stwierdzilam, ze prze jais czas bede uczyc jednego, potem kolejnego. zaczelam od czerwonego i pokazuje przedmioty w tym kolorze nazywajac go.
Ja zaczęłam od razu od 4 dość spotykanych kolorów (czerwony, zielony, niebieski i żółty). Zamalowalam farbą i ofoliowałam 4 kartki i bawimy się w ten sposób, że do koloru układamy np. klocki. Na każdą kartkę układamy konkretny kolor.

reklama
Ja też zrobiłam Zuzi takie kartony z kolorami :tak: i można powiedzieć że już wszystkie zna ostatnio jej pasja to liczby bo powróciły do łask puzzle piankowe i coraz więcej rozpoznaje jej ulubiona liczba to trzy jak tylko pytam Zuzia gdzie jest trzy to biegnie do do puzzla z cyferką trzy i woła tutajjjj:-D
tak jak napisałam na głównym nauczyła się mówić mamusia i teraz tylko tak do mnie mówi (do W tatuś) a jak pytam kim jesteś dla mamusi to odpowiada córcia :-D coraz więcej mówi co bardzo mnie cieszy myśle że ok 50 słów (w tym zdrobnienia i wyrazy dzwiękonaśladowcze) ale dokładnie nie liczyłam;-)

właśnie liczliśmy z W wszystkie słowa jakie wypowiada Zuzka i wyszło nam 75 pełne słowa bez słów typu bumbum koko beee ichaaa kwakwa już od dawna chciałam je policzyć i gdzieś zapisać na pamiątkę ale tak mi jakoś schodziło a za jakiś czas byłoby już trudno bo codziennie uczy się czegoś nowego

Ostatnia edycja:
luandzia- gratuluje!
moj piotrus jeszcze raczej nie mowi ale potrafi sie bez problemu z nami porozumiec. wczoraj np. ja rano jeszcze spalam a moi mezczyzni bawili sie w pokoju obok. po jakims czasie piotrus zrobil sie marudny i M nie wiedzial o co chodzi. wtedy maly wzial jedna ze swoich ksiazeczek, pokazal w niej butelke z mlekiem, ktora wiezie ciezarowka i wskazal na drzwi. M sie go spytal czy chce mleczka a piotrus kiwnal glowa, ze tak i wszystko. poszli do kuchni, zrobili mleko, maly wypil i bawili sie dalej :-D

właśnie liczliśmy z W wszystkie słowa jakie wypowiada Zuzka i wyszło nam 62 pełne słowa bez słów typu bumbum koko beee ichaaa kwakwa już od dawna chciałam je policzyć i gdzieś zapisać na pamiątkę ale tak mi jakoś schodziło a za jakiś czas byłoby już trudno bo codziennie uczy się czegoś nowego
:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok: gratulacje. Maja o wiele więcej mówiła w tym wieku co teraz jest Adaś, podobno dziewczynki tak mają, no nie wszystkie:sorry::sorry::sorry::sorry::sorry:

poprawka wyszło 80 słów a mogłam jeszcze o czymś zapomnieć ale już wszystko zapisałam zaraz wydrukuje i włożę do skarbów Zuzi to taka skrzynka gdzie trzymam różna pamiątki np gazety z dnia kiedy urodziła się Zuzka kartki urodzinowe i takie tam kiedyś jej to wszystko dam :-)
aaa i ja też słyszałam że dziewczynki wcześniej mówią właściwie to nie takie ważne bo to o niczym nie świadczy ale ciesze się bo w końcu wiem o co chodzi mojej małej gwieździe

Oj Luandzia gratulacje dla Zuzi!Gdyby tak moja Natala chciała więcej powiedzieć ale na razie ogranicza się w tej kwesti. Mówi mama, tata, babcia, dziadzia no i poszczególne czynności nazywa np. mniam mniam gdy chce jeść albo jak idziemy się kompać to mówi plum plum ale ogólnie tego jest nie wiele choć pocieszam się że i tak dużo więcej nawija niż miesiąc starszy synek siostry:sorry: chociaż ostatnio zauwazyłam że coraz częściej powtarza różne rzeczy po nas więc może wkrótce też się rozgada:tak:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry