reklama

Rozwój naszych dzieci

Hruda sorki, źle zrozumiałam ale wracając do początków siadania Kuby to raczej nie ćwiczyłam z nim. Tylko jak najwięcej przebywałam z nim na podłodze wokól porozrzucanych zabawek :-)

A skoro już się buja to łapie równowage, Kuba też tak zaczynał jak go posadziłam to balansował ciałem. Póxniej z pozycji na boczku opierał sie jedną rączką i dzwigał całe ciałko. Teraz to mu idzie bardzo sprawnie :-)

reklama
Dawidek sięostatnio łapie za głowę, obmacuje ją sobie,:szok::szok: mam nadzieję, że to oznacza że zaczął sobie zdawać sprawę z jej istnienia i nie jest to objaw chorobowy tylko normalne zjawisko:-D:rofl2:
poza tym zrozumiał że może kontrolować swoje nogi, zaczyna kopać z premedytacją, ostatnio chciał coś dosięgnąć i zaczął nogą w tym kierunku ruszać jak by to chciał złapać stopą:laugh2::laugh2: i sobie przysunał spryciarz tą zabawkę:happy:
a poza tym nadal nie siada, nadal nie raczkuje i nadal nie ma ani jednego zęba:dry::dry:

Dawidek sięostatnio łapie za głowę, obmacuje ją sobie,:szok::szok: mam nadzieję, że to oznacza że zaczął sobie zdawać sprawę z jej istnienia i nie jest to objaw chorobowy tylko normalne zjawisko:-D:rofl2:
poza tym zrozumiał że może kontrolować swoje nogi, zaczyna kopać z premedytacją, ostatnio chciał coś dosięgnąć i zaczął nogą w tym kierunku ruszać jak by to chciał złapać stopą:laugh2::laugh2: i sobie przysunał spryciarz tą zabawkę:happy:
a poza tym nadal nie siada, nadal nie raczkuje i nadal nie ma ani jednego zęba:dry::dry:
tymi zebami a dokladnie ich brakiem to bym sie cieszyla bo im pozniej wykielkuja tym silniejsze.
A reszta w swoim czasie. Najwaznijesze ze wciaz cos idzie do przodu - popis z nozka fiu fiu, mlody Ronaldinio?? I pamietaj ze dzieciaczki rozwijaja sie skokowo - pewnego jednego dnia usiadzie, zaraczkuje a i moze powstanie:-)

Zuzka jeszcze nie raczkuje ale coraz czesciej przybiera taka czworacza pozycje i kiwie sie tak do przodu i do tylu (potrafi tak nawet pare minut) mysle ze do 8-miesiecznych urodzinek ruszy do przodu:-)

Mój Bartek coś za szybko rozwija się:szok:
Już ma tyle siniaków na buzi że szkoda gadać,jak ktoś kto nas nie zna to powie że ja dziecko biję:baffled:
Potrafi siedzieć na podłodze i odwrócić się by złapać czegokolwiek i aby wstać:szok:Ponadto jak prowadzę go za rączki normalnie chodzi,bardzo leciutko:szok: Dziś stał na narożniku trzymając się oczywiście tych zagłówków i chciał podejść do okna...puścił się...zwyczajnie...jeden kroczek:szok:Jak filmik wejdzie na serwer to Wam pokażę jak fajnie drepta:tak:

Kuba ma siniaki na kolanach od stania w łóżeczku bo czasem obija się o szczebelki. A istnienie głowy też odkrył:-) i ucho lubi się łapać za ucho i ciągnąć.

Nie wiem czy powinnam sie martwic czy nie ale Stasiu nie obraca sie z brzuszka na plecki. Zrobil to kieeedys ( pewnie przypadkiem) moze 2 razy ale od tego czasu ani razu. Na brzuszek to automatycznie, chetnie i zawsze! ale z powrotem nie. Jak wasze maluszki? Moze powinnam isc do jakiegos specjalisty:szok::baffled:?

Hruda u nas jest to samo z plecków na brzuszek jak najbardziej ale z powrotem to już nie.... w ogóle jak czytam jakie postępy robią Wasze maluszki to stwierdzam że jesteśmy daleko w tyle raczkowanie stanie przy meblach itp :szok::szok:
ale jakoś nie przejmuję się tym bardzo bo wiem że Jula ma jeszcze czas.
jak byłam z nią ten jeden raz na rehabilitacji to tam mi wytłumaczono że to nie wyścigi dziecko ma swoje tempo i rodzic musi się do niego dostosować więc już nie panikuje chociaż nie ukrywam że zazdroszczę:tak::tak:

Nie wiem czy powinnam sie martwic czy nie ale Stasiu nie obraca sie z brzuszka na plecki. Zrobil to kieeedys ( pewnie przypadkiem) moze 2 razy ale od tego czasu ani razu. Na brzuszek to automatycznie, chetnie i zawsze! ale z powrotem nie. Jak wasze maluszki? Moze powinnam isc do jakiegos specjalisty:szok::baffled:?
A moze on po prostu tal lubi leżeć na brzuszku, ze mu się nie chce przekręcać na plecy... Mój nienawidzi leżeć na brzuchu i ma na odwrót, ledwo go położe na brzuch to się przekręca z powrotem na plecy i na brzuch się jeszcze nigdy sam nie przekręcił bo po prostu nie lubi leżeć w tej pozycji...:crazy::crazy:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry