• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Żłobki i przedszkola:)

kilolku i inne dziewczyny "szyjące" ;)
proszę o poradę, Ala wymyśliła sobie, że będzie truskaweczką.Chciałam jej zrobić strój w tym stylu: Baby and Toddler Strawberry Girl Costume - Kids Costumes.

Teraz pytanie - z jakiego materiału to uszyć żeby było takie sterczące samo z siebie (żebym nie musiała niczym w środku wypychać ? - w wypchanym będzie niewygodnie i gorąco).

Czy myślicie ze zamiast tego dołu mogłaby być poprostu czerwona sukieneczka z naszytymi żółtymi owalami i do tego taki kołnierzyk liściasty i kapelutek z jakiegoś zielonego filcu ?

reklama
z cąła pewnościa mogłaby być sukieneczka. możesz tez zrobić nieco dłuższą sukieneczkę w gumke na końcu ala bombka. Zuzia miała w lato takie ubranko podobne niby sukieneczka ale jednak rampersik i było to z 2 warst cieniutkiej bawełenki tylko właśnie dość szerokie i bardzo fajnie bufiasto się ukladało
Pomysł z sukenką bardziej mi się podoba, bo nie będzie miala problemu w toalecie.

agrafka a Ty masz maszynę czy ręcznie będziesz szyła? Podziwiam Cię, ze porywasz sie na tą truskawkę .
Ty chyba już kiedys szyłaś Ali kostium na bal, prawda?

kilolku no wlaśnie ręcznie.. nie mam maszyny, chciałam już w zeszłym roku kupić ale nie cche kolejnego grata którego bedę raz do roku używać.
Dlatego będę bazowac na gotowej sukience, jakieś takie znalazłam:

!_H&M letnia sukieneczka czerwona r. 98-104_! (2902246048) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Sztruksowa czerwona sukienka - bombka 104 (2922609749) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
NOWA SUKIENKA H&M 2-4 98/104 CZERWONA TIULOWA (2915346015) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

http://allegro.pl/zara-dluga-tunika-z-falbankami-czerwona-110-wyp-i2895247489.html
A stroje robiłam Ali dwa razy, o takie:
biedronella.jpgkotek_dachowiec_kitty.jpg

Kilolku, chciałam zrobić taki liściasty kapelutek czy ozdobę do włosów oraz listki na kołnierzyk z filcu ale nie znam się - jakiej grubości powinien być ten filc, zeby był taki dość sztywny ? 3 mm wystarczy ?

Ostatnia edycja:
piękne te stroje, zwłaszcza kotek. Ta druga sukienka wydaje mi się byłaby odpowiedniejsza albo tunika. Nigdy nie robiłam nic filcu. To chyba będziesz musiala bardziej kleić niż szyc, bo nie wiem czy ręcznie filc przeszyjesz.

tak, tunika najtańsza i przyda się jeszcze, więc chyba ją wybiorę.. A z tym filcem to musze się dowiedzieć..
niestety rajstopy zielone znalazłam tylko jedne gatty,

Byłam dziś z Wojtusiem w żłobku. Wszystko bardzo ładne, nowiutkie, IKEA wszędzie. Panie mają nawet takie same ubrania wszystkie :).
Panie bardzo miłe, poza Wojtusiem na popołudnie byla jeszcze tylko jedna dziewczynka. Byli też fizjoterapeuci, od razu Wojtusia pooglądali i powiedzieli ze jeśli wyraże zgodę to bedzie miał indywidualną stymulację żeby go troszkę podciągnąć.

Także pod tym względem wydaje się wszystko fajnie...

Co mi się nie podoba?
- nie ma wózkowni - nie wiem jak oni sobie to wyobrażają.. jutro musze dopytać czy mają jakiś plan.
- sala zabaw jak na 20 dzieci jest bardzo mała
- spanie oczywiscie w łóżeczkach, nie wyobrażam sobie tego :/. W klubiku Ala była usypiana w wózku jak była malutka..
- szefowa zasugerowała rodzicom zeby wszyscy kupili taką samą pościel w IKEA - jak dla mnie trochę to śmieszne, ze tak im zależy zeby wszystko tak ładnie wyglądało, ze nawet pościel taka sama :). Od razu mam obawy że będzie ładnie z pozoru, no ale w sumie nie mam podstaw, zeby tak uważać, bo Pani robią naprawdę bardzo miłe wrażenie.

Nie wiem jak to będzie. Zdecydowanie wolałabym ten klubik do którego chodzila Ala, no ale finansowo to będzie sporo wiecej chyba - w tym żłobku zebranie bedzie chyba 10-go to się dowiem jak z kosztami dokładnie. No i wcale nie mam ochoty go tam jeszcze posyłać, ale może spróbuję na rano i zabierać przed spaniem... Ehh....

Ala nie dostała się do tego złobka z fundacjo pozytywne inicjatywy. Nie spełniłyśmy 2 wymogów i jesteśmy na liscie rezerwowej. Od września na pewno ma miejsce w państwowym na który czekamy już 1,5 roku.. na początku lata będę rozglądać się za pracą.
Agrafka a jak Wojtuś zareagował na nowe miejsce?

Marta, zareagował ok, te panie są naparwdę bardzo miłe i bardzo ciepłe dla tych maluszków. Mimo, że większość swich dzieci nie posiada, więc niektóre ich komentarze mnie rozwalają :).
Generalnie ejst pogodny, czasem się żali jak jest jakiś hałas, czy jak nikt się nim nie zajmuje, raczej chce być na rękach lub na kolanach, ale moze być u cioć, niekoniecznie u mnie. Dzis nawet ciocia go nakarmiła deserkiem.
Także co do opieki nie mam na pierwszy rzut oka zastrzeżeń, ale co tu mówić jak jest 2-3 dzieci, a nie 15-20.
Musze pomyśleć jak to rozwiązać...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry