Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki jest tak pospolita, że niemal niezauważalna. Nie warto jednak ignorować jej nieocenionych właściwości dla zdrowia. Podpowiadamy, w jaki sposób możesz wykorzystać ją w swojej kuchni, by wydobyć z niej więcej, niż tylko ładny wygląd na talerzu.

Krótka historia:

Natka to uniwersalne zioło, znane w każdej kuchni świata. Chociaż dzisiaj ceniona jest za swój wspaniały, świeży aromat i wyjątkowe zdrowotne właściwości, nie zawsze cieszyła się dobrą sławą. W świecie starożytnych mitów natka pietruszki utożsamiana była z symbolem śmierci. Według wierzeń, wyrosła ona z krwi posłańca śmierci – Archemorusa. W związku z taką asocjacją, nikomu nie przyszło do głowy, aby pietruszki używać jako przyprawy do obiadu. Wplatano ją w wieńce pogrzebowe, sadzono wokół granic domu i przeznaczano na paszę dla koni. Od talerzy domowników trzymano ją jednak z daleka. Na szczęście w okolicach średniowiecza powoli odstępowano od starożytnych zabobonów i natka pietruszki na dobre rozgościła się w kuchniach świata.

Natka pietruszki a zdrowie:

Trudno uwierzyć, że to, co najzdrowsze rośnie tuż pod naszymi oknami. Natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera więcej witaminy C niż cytrusy! Nie brakuje w niej także witamin A, B12, K. Dostarcza także kwasu foliowego. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, a także...odświeża oddech. Jeśli nie masz pod ręką gumy, pietruszka z powodzeniem pomoże Ci pozbyć się niechcianych aromatów. Wystarczy, że chwilę pożujesz jeden listek i nikt już nie pozna, że przed chwilą zjadłeś potrawę sowicie doprawianą czosnkiem.

Natka pietruszki w kuchni:

reklama

Towarzyszy niemal każdemu niedzielnemu (i nie tylko) obiadowi. Podawana do wszystkiego w każdej polskiej stołówce. Jednak zapomniano, że nie jest tylko elementem dekoracyjnym potrawy. To prawdziwa perła, jeśli chodzi o walory smakowe i zdrowotne. Najlepiej używać świeżej – suszona traci wiele swoich cennych właściwości.

Pasuje do:

Wszystkiego! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów mięsnych, pieczonych warzyw a także świeżych sałatek. Podkręca smak koktajli owocowych i warzywnych, zamieniając je w prawdziwą bombę witaminową.

Pietruszka tak bardzo spowszedniała, że często traktujemy ją jakby była tylko przybraniem dania i usuwamy na bok talerza. Duża część osób nie jest także w stanie polubić intensywnego, dominującego smaku pietruszki. Zawiera ona jednak tyle cennych mikroelementów, że szkoda byłoby pomijać ją w diecie. Mamy dwa sposoby na przekąski, w których smak pietruszki neutralizowany jest przez inne składniki a forma podania gwarantuje zachowanie wszystkich wartości odżywczych natki.

Pietruszkowe masełko

Zanim zaczniesz kręcić nosem, spróbuj! Dobrej jakości masło, doprawione świeżą pietruszką, czosnkiem, solą morską i podane z pieczywem lub rozsmarowane na jeszcze ciepłym, pełnoziarnistym toście to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wykonanie jest banalne i zajmuje dwie minuty. Będziesz potrzebować pół kostki masła (wyjmij je z lodówki godzinę przed przygotowaniem, aby zmiękło), łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, jednego ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę i soli morskiej. Wszystkie te składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i wstaw z powrotem do lodówki – masełku trzeba dać chwilę, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Voila! Wybierz, do czego je dodać i smakuj samo zdrowie!

Pietruszkowy koktajl

reklama

Jeśli nie masz odwagi nawet spróbować masła doprawionego pietruszką, zacznij od tego koktajlu Niewyczuwalność smaku natki gwarantowana. Taki napój to prawdziwa bomba witaminowa – wypity do śniadania zapewni ci więcej witalności niż kawa i napój energetyczny razem wzięte. Będziesz potrzebować soku wyciśniętego z jednej pomarańczy, jednego kiwi, połówki dojrzałego banana i dwóch łyżek posiekanej natki. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki koktajl. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – możesz rozcieńczyć napój chłodną wodą. Mniam! Dzienna dawka witaminy C dostarczona!

PRZEPIS

Pietruszkowe pesto

To propozycja dla tych, którzy intensywnego smaku pietruszki się nie boją. Intensywnie zielone, aromatyczne pesto jest doskonałym dodatkiem zarówno do makaronów, jak i pieczywa. Koniecznie spróbujcie!  

Składniki:

  • pęczek pietruszki
  • 70 g niesolonych migdałów bez skórki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szalotki 
  • 30-40 ml oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

  1. W misie blendera umieść migdały i listki pietruszki.
  2. Szalotkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę – dodaj to wszystko do orzechów i natki.
  3. Dolej oliwę, wsyp parmezan, dopraw solą i pieprzem. 
  4. Zmiksuj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub przypraw.

reklama

Tak przygotowane pesto podaj od razu z wybranymi dodatkami lub przełóż do czystego, suchego słoiczka, zalej wierzch odrobiną oliwy z oliwek, zakręć szczelnie i przechowuj w lodówce (maksymalnie przez kilka dni).

autor: Anna Chorowiec

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Mięta. Jak jej używać?

Mięta. Jak jej używać?

Czujesz miętę do mięty? To zioło, które potrafi zaskakiwać. Przydaje się nie tylko latem, kiedy...   Więcej

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej...   Więcej

Rozmaryn. Jak go używać?

Rozmaryn. Jak go używać?

Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach...   Więcej

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy...   Więcej

reklama