Podstawy gotowania
Kuchnię omijasz raczej szerokim łukiem, choć chciałabyś nauczyć się gotować. To świetnie! Chciałabyś, a to już duży krok do przodu. W tym dziale znajdziesz artykuły poświęcone podstawom gotowania, które są niezbędne, aby zdobyć kolejny poziom w sztuce kulinarnej. Rozgość się, już niedługo będziesz mistrzynią!


Natka pietruszki. Jak jej używać?
Natka pietruszki jest tak pospolita, że niemal niezauważalna. Nie warto jednak ignorować jej nieocenionych właściwości dla zdrowia. Podpowiadamy, w jaki sposób… Więcej

Czujesz miętę do mięty? To zioło, które potrafi zaskakiwać. Przydaje się nie tylko latem, kiedy potrzebujesz ochłody. Nadaje się do wielu apetycznych dań, a… Więcej

Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie tradycyjny arabski napar.… Więcej

Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach podkręci smak pieczeni i doda szyku słodkim wypiekom. Przeczytaj,… Więcej

Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy wyraźnym, lekko cytrusowym aromatem. Przeczytaj, jak długo… Więcej

Oregano to siła napędowa włoskich dań na bazie pomidorów. Jeśli planujesz zrobić pizzę, musisz umieścić je na swojej liście zakupów. My podpowiemy, do czego jeszcze… Więcej

Bazylię możesz hodować we własnym ogródku, trzymać w doniczce lub kupić gotową i przechowywać w zamrażarce. Jedno jest pewne – musi znaleźć się w twojej kuchni.… Więcej

Oleje i oliwy - do smażenia czy do sałatki?
Od ilości różnego rodzaju oliw i olejów na sklepowych półkach można dostać zawrotów głowy. Czy wiedziałaś, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia a… Więcej

Wypieki, jakiej mąki użyć do ciasta a jakiej do pieczenia chleba. Więcej

Czy można mrozić białka. Co zrobić z białkami od jajek. Więcej

Co zrobić by biszkopt nie opadł. Przepis na biszkopt. Więcej

Jak zrobić aromatyzowaną oliwę
Domowa aromatyzowana oliwa. Oliwa o zapachu czosnku. Więcej

Przepis na karmel. Więcej

Przepis na lukier. Lukier na babkę lub paczki. Więcej

Szklanka mąki to ... czyli kuchenna ściągawka
Ile waży jedna szklanka mąki a ile jedna szklanka cukru. Mierzymy objętości i wagi. Podstawy pieczenia ciast. Więcej

Jajka – instrukcja obsługi, cz.1
Co oznaczają symbole na jajkach i ich opakowaniach. Więcej

Jajka – instrukcja obsługi, cz. 2
Przygotowywanie jajek. Proste potrawy z jajek. Jak ugotować jajko na miękko. Więcej

Jaki nóż do czego. Które noże są najlepsze. Więcej

Kilka sposobów na urozmaicenie domowego menu
Domowe jedzenie smaczne i pięknie podane. jak urozmaicić domowe obiady. Więcej

Przybory kuchenne bez których w kuchni ani rusz. Przybory potrzebne do pieczenia. Więcej

Przepis na kruche ciasta. Więcej