Podstawy gotowania

Kuchnię omijasz raczej szerokim łukiem, choć chciałabyś nauczyć się gotować. To świetnie! Chciałabyś, a to już duży krok do przodu. W tym dziale znajdziesz artykuły poświęcone podstawom gotowania, które są niezbędne, aby zdobyć kolejny poziom w sztuce kulinarnej. Rozgość się, już niedługo będziesz mistrzynią!

Podstawy gotowania

reklama

Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki. Jak jej używać?

Natka pietruszki jest tak pospolita, że niemal niezauważalna. Nie warto jednak ignorować jej nieocenionych właściwości dla zdrowia. Podpowiadamy, w jaki sposób…

Mięta. Jak jej używać?

Mięta. Jak jej używać?

Czujesz miętę do mięty? To zioło, które potrafi zaskakiwać. Przydaje się nie tylko latem, kiedy potrzebujesz ochłody. Nadaje się do wielu apetycznych dań, a…

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy. Jak go używać?

Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie tradycyjny arabski napar.…

Rozmaryn. Jak go używać?

Rozmaryn. Jak go używać?

Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach podkręci smak pieczeni i doda szyku słodkim wypiekom. Przeczytaj,…

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek. Jak go używać?

Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy wyraźnym, lekko cytrusowym aromatem. Przeczytaj, jak długo…

Oregano. Jak go używać?

Oregano. Jak go używać?

Oregano to siła napędowa włoskich dań na bazie pomidorów. Jeśli planujesz zrobić pizzę, musisz umieścić je na swojej liście zakupów. My podpowiemy, do czego jeszcze…

Bazylia. Jak jej używać?

Bazylia. Jak jej używać?

Bazylię możesz hodować we własnym ogródku, trzymać w doniczce lub kupić gotową i przechowywać w zamrażarce. Jedno jest pewne – musi znaleźć się w twojej kuchni.…

Oleje i oliwy - do smażenia czy do sałatki?

Oleje i oliwy - do smażenia czy do sałatki?

Od ilości różnego rodzaju oliw i olejów na sklepowych półkach można dostać zawrotów głowy. Czy wiedziałaś, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia a…

Jaka mąka do czego?

Jaka mąka do czego?

Wypieki, jakiej mąki użyć do ciasta a jakiej do pieczenia chleba.

Mrożenie białek jaj

Mrożenie białek jaj

Czy można mrozić białka. Co zrobić z białkami od jajek.

Jak upiec biszkopt idealny

Jak upiec biszkopt idealny

Co zrobić by biszkopt nie opadł. Przepis na biszkopt.

Jak zrobić aromatyzowaną oliwę

Jak zrobić aromatyzowaną oliwę

Domowa aromatyzowana oliwa. Oliwa o zapachu czosnku.

Jak zrobić karmel

Jak zrobić karmel

Przepis na karmel.

Jak zrobić lukier

Jak zrobić lukier

Przepis na lukier. Lukier na babkę lub paczki.

Szklanka mąki to ... czyli kuchenna ściągawka

Szklanka mąki to ... czyli kuchenna ściągawka

Ile waży jedna szklanka mąki a ile jedna szklanka cukru. Mierzymy objętości i wagi. Podstawy pieczenia ciast.

Jajka – instrukcja obsługi, cz.1

Jajka – instrukcja obsługi, cz.1

Co oznaczają symbole na jajkach i ich opakowaniach.

Jajka – instrukcja obsługi, cz. 2

Jajka – instrukcja obsługi, cz. 2

Przygotowywanie jajek. Proste potrawy z jajek. Jak ugotować jajko na miękko.

Noże kuchenne

Noże kuchenne

Jaki nóż do czego. Które noże są najlepsze.

Kilka sposobów na urozmaicenie domowego menu

Kilka sposobów na urozmaicenie domowego menu

Domowe jedzenie smaczne i pięknie podane. jak urozmaicić domowe obiady.

Bezy

Bezy

jak zrobić bezy. Baza jak ją zrobić. Pieczemy bezę.

8 rzeczy niezbędnych w kuchni

8 rzeczy niezbędnych w kuchni

Przybory kuchenne bez których w kuchni ani rusz. Przybory potrzebne do pieczenia.

Kruche ciasto

Kruche ciasto

Przepis na kruche ciasta.