Bułki gąsieniczki - krok po kroku

Bułki gąsieniczki - krok po kroku

reklama

Mogło by się wydawać, że z bułki i parówki nie może wyjść nic innego jak hot-dog. Dziś chcę Wam pokazać, jak w prosty sposób z ciasta drożdżowego i parówek zrobić bułki przypominające gąsieniczki. Mogę Was zapewnić, że spodobają się nie tylko dzieciom, ale dorosłym. Doskonałe na śniadanie lub kolację. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Można je posmarować keczupem lub tak, jak zjeść tak, lubimy – na przykład z odrobiną majonezu. Jeśli nie skonsumujecie wszystkich od razu, bez problemu można je podgrzać w piekarniku następnego dnia.

Wiem, że niektóre osoby obawiają się ciasta drożdżowego. To, z którego zrobione są te bułeczki, jest proste w wykonaniu - dobrze się wyrabia, nie lepi się do rąk i po wyrośnięciu świetnie się rozwałkowuje. Nie sprawia żadnych problemów, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi - nawet początkujący. Zachęcam więc do przeczytania przepisu, obejrzenia zdjęć i zabrania się do pracy. Efekt murowany!

Składniki (na 8 bułek):

- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka suszonych lub 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 20 g (30 ml) oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 8 cienkich parówek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka lub śmietany do posmarowania bułeczek

Zrobić zaczyn: w 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić - ciasto powinno być elastyczne i musi dobrze odchodzić od rąk. odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, każda po około 70 g. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z osłonki parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.

Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte. Potem zacząć rozkładanie - dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka.

Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 


Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Ocena: 4.4 z 5. Ocen: 5

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Gorący kociołek - a w nim ciecierzyca

Gorący kociołek - a w nim ciecierzyca

Uhuha! Uhuha! Nasza jesień zła! Wspomnienie tak niedawnego lata zatarło się już niemal zupełnie. Jesień...   Więcej

Rozgrzewające dania

Rozgrzewające dania

Jesienna szaruga za oknem ma to do siebie, że zdecydowanie chętniej sięgam po aromatyczne i rozgrzewające...   Więcej

Obiad roślinożercy

Obiad roślinożercy

Dziwaków na tym świecie nie brakuje. Znajdą się więc w społeczeństwie także i takie osoby, które tracą...   Więcej

Letnia zupa

Letnia zupa

Wakacje. Żar leje się z nieba. Wracamy do domu z plaży, jeśli mamy szczęście, a jeśli nie, to z biura czy...   Więcej

Smacznego strasznego, czyli słodycze na Halloween

Smacznego strasznego, czyli słodycze na Halloween

Należę do osób, którym niespecjalnie przeszkadza przejmowanie zgniłych zachodnich obyczajów. Co prawda...   Więcej

Ekspresowe przyjęcie dla wymagających

Ekspresowe przyjęcie dla wymagających

Leniwa sobota. Żadnych planów, snujecie się po domu, co pewien czas próbując tylko jakoś ukierunkować...   Więcej

reklama