reklama
Słodko i … zdrowo

Słodko i … zdrowo

My kobiety już tak mamy, że jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego, od razu zapala nam się w głowie czerwona lampka z myślą, że choć przez chwilę będzie pysznie, to w konsekwencji - tucząco i niezdrowo. A wcale nie musi tak być. We własnej kuchni bardzo łatwo można stworzyć zdrowe słodkie przekąski.

Najlepiej w tej roli sprawdzą się ciasteczka: z płatkami owsianymi, owocami, orzechami i bakaliami. Bez żadnych wyrzutów sumienia możemy je zapakować razem z drugim śniadaniem dzieciom do szkoły, bo dzięki takim składnikom zawierają one dużo błonnika, witamin i minerałów które poprawiają pamięć i koncentrację oraz wspierają szybsze przyswajanie wiedzy. No i dodatkowo zapewnią tak potrzebną naszym dzieciom energię. Zatem do dzieła:

Ciasteczka serowo-jabłkowe

Nietypowe połączenie jabłek i sera żółtego na słodko. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pięknie pachną w czasie i po upieczeniu. Ser nie jest wyczuwalny, ale nadaje ciasteczkom lekko pikantnego smaku. Najlepsze i najbardziej chrupiące są w dniu pieczenia, później pozostają smaczne, ale nieco miękną.

Składniki (na około 25 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka startego na drobnych oczkach ostrego żółtego sera
- 1 szklanka obranych i drobno pokrojonych jabłek (1 duże jabłko)
- 3/4 szklanki rodzynek

Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi, tartym serem i rodzynkami. Wlać jajko roztrzepane z masłem i wanilią, wszystkie składniki dokładnie połączyć, stopniowo wsypując pokrojone jabłka.

Łyżeczką nakładać na natłuszczoną blachę porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka.

Piec około 15 minut w 190 st.C.

Przepis z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010.

Ciasteczka z płatków owsianych

Płatki owsiane z miodem i rodzynkami - połączenie zdrowe i pełne błonnika. Ciasteczka doskonałe do przegryzania, zasmakują wszystkim, którzy lubią wszelkiego rodzaju batoniki owsiane.

Składniki (na 16 sztuk):
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 350 g płatków owsianych błyskawicznych
- 75 g gorzkiej czekolady (w oryginale była groszki z czekolady deserowej)
- 50 g rodzynek

Do rondla włożyć masło, cukier i miód. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż się roztopią i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i starannie wymieszać. Dodać rodzynki i czekoladę, dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie macie takiej formy, możecie te ciastka przygotować w formie o wymiarach 24x28 cm, zwiększając ilość składników o połowę, tak jak ja). Wyrównać wierzch masy i lekko docisnąć.

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut (jeśli pieczecie w większej formie, czas pieczenia należy przedłużyć o około 10-15 minut).

Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto lekko przestygnie, zaznaczyć porcje nożem, tworząc kwadraty o wymiarach 5x5 cm. Pokroić, gdy ciasto wystygnie.

Przepis z książeczki pt. "Czekolada" należącej do serii "z kuchennej półeczki" wyd. Olesiejuk.

Batoniki zbożowe

Pyszne, chrupiące i jednocześnie lekko ciągnące batoniki. Taka domowa wersja zbożowych batonów które można kupić, ale zdrowsza, bo bez konserwantów.

Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g mieszanki ziaren sezamu i słonecznika
- 125 g orzechów laskowych

Na dużej patelni podgrzewać mleko, często mieszając, aż zgęstnieje. W tym samym czasie wymieszać pozostałe składniki, zalać podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na blasze o wymiarach 21x26 cm, wyrównać powierzchnię.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piec przez około 1 godzinę. Po lekkim przestudzeniu pokroić na kwadratowe batoniki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis z książki „Nigella ekspresowo”.

Edyta Rosner BLOG

reklama