W roli głównej - pistacje

W roli głównej - pistacje

Chińczycy nazywają pistację „orzechem szczęścia”. Orzechy pistacjowe, zwane też „zielonym migdałem”. Drzewo pistacjowe jest najstarszym kwitnącym drzewem orzechowym na ziemi, a i jednym z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina się w Biblii.

Pistacje  bowiem do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie! Porcja składająca się z 30 orzechów pistacjowych stanowi zdrową i smaczną przekąskę, która nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędne witaminy i minerały.

Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu, oraz znaczne ilości potasu i magnezu. Bardzo ciekawe jest też to, że pistacje należą do orzechów, które zawierają najwięcej błonnika. Każda porcja orzeszków pistacjowych dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (około 12% wskazanego dziennego spożycia), czyli więcej niż 28 gramów orzechów włoskich i prawie tyle samo co porcja płatków owsianych.

Okazuje się też, że pistacje doczekały się swojego święta – 26 lutego obchodzony jest bowiem Międzynarodowy Dzień Pistacji.

reklama

Jeśli i macie ochotę przyłączyć się do obchodów i zjeść tego dnia coś pistacjowego, mam dla Was trzy pyszne propozycje:

Krążki sezamowo-pistacjowe

Składniki (na około 50 sztuk):
- 100 g białej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dekoracja:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 4 łyżki posiekanych pistacji (migdały i pistacje starłam w maszynce do jarzyn o dużych oczkach)

- biała czekolada do polania

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w gorącej kąpieli wodnej. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać likier pomarańczowy oraz ostudzoną czekoladę, wymieszać. Przesiać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.

Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłym otworem o średnicy 1 cm i na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać z niego niewielkie okręgi zostawiając między nimi spore odstępy.
Każde ciasteczko posypać zmieszanymi migdałami, pistacjami i sezamem.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) przez 7-9 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciastka zastygną (po upieczeniu ciastka są  miękkie z góry). Zdjąć z blachy i wystudzić. Zimne udekorować stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Przepis z gazety Dobre Rady wyd. specjalne nr 3/2008 "Słodkie Boże Narodzenie"

Eklerki z kremem pistacjowo-śmietankowym

Składniki (na 10-14 eklerków)
ciasto:

reklama

- 250 ml wody
- 60 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka

nadzienie:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 opakowanie fixu do śmietany
- 60 g cukru pudru
- 100 g niesolonych, niezbyt drobno posiekanych pistacji

lukier:
- 60 g cukru pudru
- sok z cytryny

Wodę zagotować z masłem, solą i sokiem cytrynowym. Dodać naraz całą przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno odrywać się od ścianek garnka, pozostawiając białawy nalot. Przełożyć ciasto do miski, lekko przestudzić i do jeszcze mocno ciepłego dodać jedno jajko i natychmiast zagnieść. Dodawać kolejne jajka, przy czym każde wbijać dopiero po dokładnym połączeniu ciasta z poprzednim. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i lśniące.

Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy o końcówce w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 10-14 pasków ciasta o długości około 8 cm.

Blachę wstawić na drugą od dołu półkę piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Na dolną półkę wstawić płaskie żaroodporne naczynie z filiżanką wody - parująca woda sprawi, że ciasto ładniej wyrośnie. Piekarnika nie otwierać przez pierwsze 10 minut pieczenia, by ciasto nie opadło.

Jeszcze ciepłe eklerki rozciąć wzdłuż na pół i zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Odłożyć odrobinę pistacji do dekoracji, resztę wymieszać ze śmietaną. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dolne połówki eklerków - ja nakładałam masę łyżką. Nakryć górnymi częściami.

Lukier utrzeć z cukru pudru i takiej ilości soku z cytryny by powstał dość gęsty lukier i posmarować nim eklerki. Od razu posypać odłożonymi pistacjami i odstawić do zastygnięcia.

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami

Składniki (na około 15 bułeczek)
ciasto:

- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka

nadzienie:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- 1 łyżka ciepłego mleka
- szczypta cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżka wody

do dekoracji:
- 80 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 20 g posiekanych niesolonych pistacji

Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać je łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Rozetrzeć palcami drożdże z mlekiem i cukrem, miskę przykryć i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce żeby zaczyn "ruszył".

Następnie dodać sól, pozostały cukier, rozkłócone jajka, wlać masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać około 50 g mąki). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować płynnym masłem.

reklama

Przygotować nadzienie: marcepan pokroić na kawałki, utrzeć z jajkiem i mlekiem na kremową masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami.

Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości ok. 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon.

Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 25-30 minut.

Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia.
Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta i desery" nr 2/2009.

Edyta Rosner, www.przystole.blox.pl

Ocena: 5 z 5. Ocen: 2

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Sycące placuszki

Sycące placuszki

W naszym domu wielką popularnością cieszą się placki i placuszki, podawane na śniadanie. Kiedy je zrobię,...   Więcej

Słodko i … zdrowo

Słodko i … zdrowo

My kobiety już tak mamy, że jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego, od razu zapala nam się w głowie...   Więcej

Granola, czyli pożywne zimowe śniadanie

Granola, czyli pożywne zimowe śniadanie

Zimowe poranki są szare i chłodne, dlatego by dobrze zacząć dzień, przed wyjściem z domu warto się...   Więcej

Pasta, czyli z czym do chleba

Pasta, czyli z czym do chleba

Jeśli znudzą Wam się tradycyjne kanapki, możecie przygotować pastę do smarowania pieczywa. Jest to...   Więcej

Słodkie Walentynki

Słodkie Walentynki

Czy Wam też Walentynki kojarzą się ze słodyczami? Według tradycji w ten dzień należy obdarować ukochaną...   Więcej

reklama