reklama

Co robicie dzis na obiad...

ja na walentynki to może przygotuje koktail z krewetek na sałacie lodowej - mój mąz uwielbia owoce morza,a rzadko je przyrzadzam to mu wynagrodzę:-) a dzis idziemy na kolacje do restauracji meksykanskiej - stwierdziliśmy ze wWalentynki za duzy tłum wszedzie:happy:

Kasiad w zeszły piatek zrobiłam ten makaron z łososiem co podałas przepis od męża - PYCHOTKA!!! wszystkim bardzo smakowało - dzieki!!

mój mąz też uwielbia owoce morza...ale ja nie umiem przyrządzić dlatego od czasu do czasu idziemy to jakiejś chińskiej czy tajskiej :baffled: nie wiem jaka to jest:nerd:
...masz jakis fajny przepis rosmerta??

reklama
to przepis na te sałatke co zamierzam przygotowac- bardzo łatwa:tak:
Sałatka z krewetek

30 dkg krewetek
1/2 sałaty lodowej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta papryki ostrej lub chili
sól, pieprz
cytryna

Etapy przygotowania:

1.Przygotowujemy sos : do majonezu bardzo powoli , ciągle mieszając ,wlewamy oliwę , dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Papryki tyle aby sos był dość ostry. Możemy dodać ketchupu
2.Sałatę kroimy w cienkie paski i wkładamy do salaterki , następnie wrzucamy krewetki i lekko mieszamy. Dadajemy dość dużo wyciśniętej cytryny a następnie polewamy to zrobionym wcześniej sosem. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

a tu jeszcze jeden przepis - ale to ostre danie, więc trzeba lubić - my je uwielbiamy,a uzywam do tego też krewetki koktailowe (najczesciej mrozone)

Krewetki w maśle czosnkowym - ostre
50 dkg średnich lub dużych krewetek
4-6 ząbków czosnku
1 mała suszona papryczka Chili
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki Pietruszki
sól, pieprz

Etapy przygotowania

1.Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Chili drobno pokroić. Masło i oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i Chili, przesmażyć.

2.Krewetki opłukać, obrać, osuszyć.

3.Następnie włożyć je na patelnie z czosnkiem i Chili, smażyć około 6 minut z obu stron. Przyprawić do smaku sola i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podawać posypane natka pietruszki.

Podaję z pieczywem (bagietka)

u nas jutro kuchnia serwuje spagetii 0,5metrowe z sosem mięsno- pomidorowo - czosnkowym do tego sałata lodowa ze śmietaną a na deser serduszka wycięte z galaretki przekładane bitą śmietaną oblane czekoladą. do picia czerwone winko - no i po walentynkach:-)

idę robić galaretkę bo musi być cienka i sztywna na jutro.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry