• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamo, popatrz co juz potrafie!!!

reklama
Nasz dzieci są jeszcze za małe na świadome wołanie mama i na reagowanie na swoje imię, niestety, choć bardzo byśmy tego chciały. Reagują poprostu na znajome słowa, ale nie wiążą tego jeszcze ze swoją osobą w przypadku imienia czy z mamą w przypadku mamy :sorry2:

No faktycznie Joasiek. Oliwka odwraca głowę w reakcji na swoje imię, ale ja myślałam do tej pory, że poprostu reaguje na nasze głosy.
Zresztą własnie się przekonałam, że takie dziecko może jednak kojarzyć jakiś wyraz z konkretną osobą, bo Tomek zawołał "kotek" a Oli zaczęła szukać wzrokiem kota i zatrzymała z uśmiechem na nim wzrok.

No i jeszcze dochodzi taki problem, że książkowo dziecko odwraca głowę w kierunku źródła dźwięku ok 8 miesiąca życia - a póki tego nie ma, trudno sprawdzić reakcję na imię. Na razie ta lokalizacja dźwięku jest jeszcze słaba - u Misia się to potwierdza, czasem ładnie reaguje, a czasem widzę, że zainteresował go jakiś dźwięk, ale nie wie, gdzie go szukać

Ol, muszę Ci powiedzieć, że Oli potrafi bezbłędnie zlokalizować źródło dżwięku. W ogóle ma bardzo rozwinięty zmysł słuchu i fascynują ją różne dźwięki, dziwię się, że lubi nawet te głośne zamiast się ich bać. Jak coś powiem, to obojętnie gdzie nie stoję, zawsze odwróci prawidłowo głowę.

Kasiad, Oli po prostu sfałszowała sobie datę urodzenia, bo tak naprawdę to ma co najmniej 9 miesięcy;-) Ja pisałam o przeciętnie rozwijającym się dziecku, a Oliwka na tempo wyjątkowe :-) :-) :-)

reklama
Ol całkiem mozliwe że sfałszowała tę metrykę, bo Oli właśnie dziś zaczęła raczkować :-D A nie ma jeszcze 7 miesięcy :-)
Narazie wychodzi jej to nieporadnie i wolniutko, na drżących rękach i nogach, ale przeszła na czworakach swoje pierwsze pół metra i padła ze zmęczenia i teraz spi :tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry