reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

załamka:( probuje przejsc na mleko nastepne, ignas je pepti 1 i chce zeby zaczal jesc zwykly bebilon 2:/ (nie ma uczulenia, je pepti ze wzgledu na brzuszek w przeszlosci) no i wypycha mi ten bebilon jezykiem:( lekarka kazala od razu podac bebilon 2 ale chyba sprobuje jeszcze dodawac powoli, po miareczce:/ zobaczymy, czy ktos zna mleko zwykle ktore jest podobne w smaku do bebilon pepti?

Musisz mieszac obydwa mleka, wtedy napewno zaakceptuja nowy smak.

Ostatnia edycja:
reklama
Polecam owsiankę z bobovity dla dzieci glutenowych:-) dodajesz wodę i gotowe, my zaczelismy od podawania przez kilka dni po płaskiej łyżeczce mannej i teraz owsianka

Ja wczoraj wieczorem podałam małej pierwszy raz mleko następne (Hipp 2) - zjadła całą porcję - 180ml..Widać, że jej smakowało:-), bo dość szybko opróżniła flachę;-)..
Efektów ubocznych na szczęście nie było:-)

u nas kroluje zajaczek, indyk i jagniecina, jednego dnia warzywko, jednego miesko.

No i chrupki kukurydziane, wczoraj banan skrobany lyzeczką i jabluszko :)

A moja mala nic tylko cycya by chiala, ewntualnie toleruje kaszki podawane lyzeczka, ale obiadki to juz ble... probowala juz ziemniaczki, miesko, rybke i nic jej nie podchodzi. Krzywi sie jakby jadla cytryne no i na wymioty ja na ciaga :eek: A ja jak glupia stoje i jej gotuje, a ona lyzeczke sprobuje i dosc. Probowalysmy tez gotowych obiadkow z nestle, ale byl taki sam efekt. :-( Nie bedzie lekko...

załamka:( probuje przejsc na mleko nastepne, ignas je pepti 1 i chce zeby zaczal jesc zwykly bebilon 2:/ (nie ma uczulenia, je pepti ze wzgledu na brzuszek w przeszlosci) no i wypycha mi ten bebilon jezykiem:( lekarka kazala od razu podac bebilon 2 ale chyba sprobuje jeszcze dodawac powoli, po miareczce:/ zobaczymy, czy ktos zna mleko zwykle ktore jest podobne w smaku do bebilon pepti?

My też na Pepti ze względu na brzuszek ale lekarz zaproponował zeby w razie zmiany mleka najpierw przejsc na Ha a potem na zwykły Bebilon, ponieważ Pepti znacznie różni się od zwykłego Bebilonu i może być za duży szok dla brzuszka. No ale każde dziecko inne. Spróbój mieszać, najpierw jedną miarkę nowego, potem dwie itd. dziecko musi się przyzwyczaić.

My wczoraj rano podaliśmy Pepti 2 3 miarki i 1 miarkę Pepti 1 (wcześniej robiłam pół na pół) - efekt zielona kupa. Od wczorajk już znowu 1 i dziś kupka zielonkawa ale już z domieszką brązu hehehe sorki, więc jestem na 99% pewna ze zielona kupa to wina Pepti 2. Mało tego dziś w nocy znacznie spokojniej śpał (podałam Pepti 1). Przez kolejne 2 dni podam 1 i będę obserwowac i znowu zacznę od 1 miarki Pepti 2 przez jakiś czas.

Każde dziecko inaczej toleruje zmianę mleka jak widać. U nas banan spowodował ulewanie przez jakiś czas, tzn. ciągłe odbijanie i ulewanie przy tym. Od poniedziałku nie podaję banana i problem zniknął. Tak samo mieliśmy przy rozszerzaniu diety - ulewał okropnie. Zaprzestałam na kilka dni i problem zniknął.

A moja mala nic tylko cycya by chiala, ewntualnie toleruje kaszki podawane lyzeczka, ale obiadki to juz ble... probowala juz ziemniaczki, miesko, rybke i nic jej nie podchodzi. Krzywi sie jakby jadla cytryne no i na wymioty ja na ciaga :eek: A ja jak glupia stoje i jej gotuje, a ona lyzeczke sprobuje i dosc. Probowalysmy tez gotowych obiadkow z nestle, ale byl taki sam efekt. :-( Nie bedzie lekko...

Normalka:) Ja tez gotowalam ponad miesiac i codziennie wywalalam, bo zjadala po 2 lyzeczki. No i my juz poltorej miesiaca probujemy, idzie jak flaki z olejem, najwiecej zjadla pol malego sloiczka:) sniadanek teraz juz w ogole nie chce, wiec poki co mamy raz dziennie owocek (pol sloiczka) i raz dziennie papke (max pol sloiczka), poza tym cyc i cyc 24 na dobe, heh. No i z kim wokol nie rozmawiam okazuje sie, ze duuuzo cycowych dzieci dluuugo nie chce nowosci, czasem trwa to do 10 m-ca zanim dziecko zje maly sloiczek, niestety:(

ja biorę swój maluutki czajnizek (mam taki na 1 szklankę) jakoś obawiam się wody na kaszkę gotować w "publicznym" czajjniku ale nie mówię, że tak treba, po prostu jakoś mnie odruca ta perspektywa

Ja też mam taki malutki czajnieczke turystyczny - na 0,6 l i go biorę na wakacje. Ale jak w pensjonacie w pokoju miałam czajnik do dyspozycji to już nie brałam.

Ja przy Amelce przeszłam najpierw na Bebilon HA 2 - różnicy nie zauważyła, moim zdaniem nie było różnicy w smaku między PEpti a HA. Amelka miała wtedy 2 lata. Może spróbuj na razie z HA, a potem stopniowo na zwykły Bebilon.

reklama
ja daje malej jabluszko w plasterkach i ona sobie je ciumka, a jak za duzo sie ugryzie to wypluwa....zakaldam jej te sliniaczki z miseczka do tego i potem pelny sliniak kawaleczkow...jak jej sie plasterek skonczy to zaczyna sobie gmerac w tej miseczce i ciumkac od nowa te kawalki:-) pozwalam jej bo uczy sie jesc kawalki a odpukac nigdy sie nie zakrztusila czasem troszke zakaszle :-)
poza tym uwielbia manne to robie jej na sniadanie manne z owocami, potrafi zjesc 200ml+ owoc,albo robie jej troche manny i mieszam ze sloiczkiem bo mam kilka malych jeszcze a maly to za malo dla niej i myslalo by sie, ze bedzie malym paczuszkiem a ona niecale 8kg...

Do góry