reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Produkty bezglutenowe:
Gryka – kasza gryczana, kasza krakowska
Proso – kasza jaglana
Kukurydza – kasza kukurydziana
Ryż - całe ziarna, płatki
Amarantus (szarłat) – ziarna i popping czyli amarantus dmuchany
Quinoa - całe ziarna
różniste strączkowe
Mąka ziemniaczana
A także takie egzotyki jak: sorgo, tapioka, sago, kasztany jadalne (podobno jest maka kasztanowa
icon_wink.gif
)

Produkty zawierające gluten:
Pszenica – Kus-kus, manna, bulgur, semolina
Orkisz (odmiana pszenicy) – drobna i gruba kasza
Owies – na pewno są płatki
Jęczmień – kasza jęczmienna (perłowa i łamana), pęczak
Żyto

W ryzu nie ma glutenu , zreszta na opakowaniach powinno pisac :)

reklama
Pianistka, ja jestem bardziej w tyle... Dopiero jesteśmy po 3 dniach jabłuszka (kwasota) i dziś pierwsza marchewka, baaardzo pyszna :)

Kaszki bezmleczne robiłaś na wodzie ? Smakowały małej ? Bo ja się waham między kleikiem ryżowym na wodzie a kaszką mleczno-ryżową bezsmakową...

Haha, ale twoj maluszek ma niecale 6 m-cy, a moja 7,5:)
Probowalam kleiku ryzowego na moim mleku i kaszki ryzowej jablkowej na wodzie. Od kleiku zaczynalam, tylko zeby przejsc na inna konsystencje i poprobowac lyzeczki. Kaszka jedak bardziej smakuje, bo jest slodsza. Czasem zje 50ml, czasem lyzeczke, a czasem nie chce wcale, roznie bywa (robie na gesto), ale wciaz jest cyc wiec musze jej dac wiecej czasu. A mleczno-ryzowej nie dawalam jeszcze, bo nie chcialam mleka innego dawac poki co.

OOOOo SUPER! Dziękuję wam bardzo. Dzisiaj mannę kupię i będziemy powoli wprowadzać :tak:

Ja do ekspozycji uzywam kaszek błyskawicznych. Nie trzeba gotowć, mieszać, odsączać.. chyba bym zwariowała codziennie sie tak bawiac z 1 łyżeczką kaszki manny. Są dwie kaszki (bezmleczne-bo my na pepti), którymi można ekspozycje przeprowadzic:

- Bobovita: kaszka przenno-ryżowa z jabłkami i bananami (dodaje 2 łyżeczki tej kaszki do bezglutenowej kaszki na śniedanie)
- Nestle : kaszka 5 zbóż (można dodać 1 łyżeczke do obiadku, zupki) bo jest bezsmakowa.

Wystarczy tylko wymieszać i gotowe. Polecam. Chociaz z tego co wiem ekspozycje trzeba zacząć przed 7 miesiącem życia.

Ja tak pokrótce - mlekiem modyfikowanym dokarmiam i przeszłam z 1 na 2 jeszcze na kilka dni przed skończeniem pół roku, z dnia na dzień i noc Marice nie było.
Ekspozycję na gluten przeprowadzam zwykłą manną, wsypuję płaską łyżeczkę pod koniec gotowania zupki. Dziś kupiłam owsiankę bobovity i czekam jeszcze kilka dni aż nabierze mocy urzędowej w Marisiowej szafeczce. Będą śniadania odpowiednie dla mojej małej tasmańskiej porywaczki butów

dziewczyny pytanie natury technicznej: jak robicie mleko na wyjazdach? tzn jestescie w hotelu, pensjonacie i jak z ta woda? bierzecie czajnik? grzalke? to niby jeszcze trzeba gotowac 5 min:/

z tego co wim to w hotelach są czajniki,ale nie wiem jak w pl u nas są naprewno.
no a weź wodę niegazowaną inajlepij dowiedz sie czy mają czajnik w pokoju , żeby nie brać niepotrzebnie

dziewczyny pytanie natury technicznej: jak robicie mleko na wyjazdach? tzn jestescie w hotelu, pensjonacie i jak z ta woda? bierzecie czajnik? grzalke? to niby jeszcze trzeba gotowac 5 min:/
ja biorę swój maluutki czajnizek (mam taki na 1 szklankę) jakoś obawiam się wody na kaszkę gotować w "publicznym" czajjniku ale nie mówię, że tak treba, po prostu jakoś mnie odruca ta perspektywa

reklama
załamka:( probuje przejsc na mleko nastepne, ignas je pepti 1 i chce zeby zaczal jesc zwykly bebilon 2:/ (nie ma uczulenia, je pepti ze wzgledu na brzuszek w przeszlosci) no i wypycha mi ten bebilon jezykiem:( lekarka kazala od razu podac bebilon 2 ale chyba sprobuje jeszcze dodawac powoli, po miareczce:/ zobaczymy, czy ktos zna mleko zwykle ktore jest podobne w smaku do bebilon pepti?

Do góry