reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

mary moze i moglby ale pierwsze primo nie musi juz byc bo nie jest alergikiem wiec chcielismy przejsc na normalne mleko, po drugie primo te recepty sa problematyczne, musze sie umawiac do lekarza za kazdym razem:/ no i cena:/

Ale Pepti to 11 zł więc moim zdaniem jest znacznie tansze niż inne mleczka o tej pojemności przynajmniej o połowę ceny. Mylę się? Porównywałam z Bebilon Comfort kosztuje powyżej 20 zł np. Ja po receptę biegam do przychodni przeważnie do mojego lekarza, między pacjentami, jak jego nie ma inny lekarz mi wypisuje. Coś ostatnio ten inny wspomniał, ze Pepti tylko do 1 roku a potem muszę mieć wizytę u alergologa, ale on taki oficjalny i urzędowy, pewnie ten mój inne ma podejście.

Dziewczyny, dawalyscie rybe ze sloiczka? Jesli tak to jaka i jakiej firmy mozecie polecic? Bo my dopiero kroliczka mamy za soba, teraz powinna chyba pojsc ryba a potem moze indyk i zoltko.

Ja najpierw podam mięska, różnego gatunku, potem wprowadzę żółtko a na końcu rybki.
http://www.laktacja.pl/PDF/Zywienie2009.pdf

Ja od 2 dni znowu podaję Pepti 1, dziś mamy kupkę normalną (nie zieloną) i noce normalnie przespane, nie wiercące się, nie budzące z płaczem zanim na dobre uśniemy. Jestem na 10000% pewna ze to zmiana mleka. Wszystko zwalalam na ząbki bo zanim małego położyłam na noc on się po chwili budził i płakał, co efektowało braniem go do mojego łóżka i zasypianie z nim ok 21. Odstawiłam mleko dziecko mi już 2 noce spi w łóżeczku spokojnie budząc się tylko na karmienie.

Zaczyma sobie przypominać małego jak był malutki i jego bardzo niespokojne noce - to też był brzuszek. Niby nie płakał ale całe noce się wiercił i był niespokojny.

Chyba mogę na tym Pepti jeszcze trochę "pojechać"?

Ostatnia edycja:
reklama
Ale Pepti to 11 zł więc moim zdaniem jest znacznie tansze niż inne mleczka o tej pojemności przynajmniej o połowę ceny. Mylę się? Porównywałam z Bebilon Comfort kosztuje powyżej 20 zł np. Ja po receptę biegam do przychodni przeważnie do mojego lekarza, między pacjentami, jak jego nie ma inny lekarz mi wypisuje. Coś ostatnio ten inny wspomniał, ze Pepti tylko do 1 roku a potem muszę mieć wizytę u alergologa, ale on taki oficjalny i urzędowy, pewnie ten mój inne ma podejście.

Ja najpierw podam mięska, różnego gatunku, potem wprowadzę żółtko a na końcu rybki. W mojej tabeli jest od 9 msc:
http://www.laktacja.pl/PDF/Zywienie2009.pdf nie wiem czy aż do 9 msc wytrzymam ale jest tyle dań z mięskiem więc chyba tak.

Ja od 2 dni znowu podaję Pepti 1, dziś mamy kupkę normalną (nie zieloną) i noce normalnie przespane, nie wiercące się, nie budzące z płaczem zanim na dobre uśniemy. Jestem na 10000% pewna ze to zmiana mleka. Wszystko zwalalam na ząbki bo zanim małego położyłam na noc on się po chwili budził i płakał, co efektowało braniem go do mojego łóżka i zasypianie z nim ok 21. Odstawiłam mleko dziecko mi już 2 noce spi w łóżeczku spokojnie budząc się tylko na karmienie.

Zaczyma sobie przypominać małego jak był malutki i jego bardzo niespokojne noce - to też był brzuszek. Niby nie płakał ale całe noce się wiercił i był niespokojny.

Chyba mogę na tym Pepti jeszcze trochę "pojechać"?

ulenka ja place 100% bo moja lekarka z nfz chyba boi sie kontroli bo on nie ma alergii i wystawia 100%;/ wiec wychodzi 22zl:/ poza tym chcialabym zeby jednak juz jadl normalne mleko, potem mysle ze tez bede miala problemz przestawieniem, wiec moze lepiej wczesniej niz pozniej?

ulenka ja place 100% bo moja lekarka z nfz chyba boi sie kontroli bo on nie ma alergii i wystawia 100%;/ wiec wychodzi 22zl:/ poza tym chcialabym zeby jednak juz jadl normalne mleko, potem mysle ze tez bede miala problemz przestawieniem, wiec moze lepiej wczesniej niz pozniej?

Bo Bebilon Pepti jest na zniżkę tylko jak jest choroba przewlekła, tzn. alergia. Niektórzy lekarze wypisują bez tego, ale NFZ teraz mocno kontroluje, więc pewnie dlatego twoja doktor nie wystawia ci recepty z literką P.
Masz rację, że chcesz go przestawić na normalne mleko skoro nie jest alergikiem. W końcu preparat mlekozastępczy to rodzaj lekarstwa, więc nie powinno się go używać jak nie ma takiej konieczności.

Słuchaj, u mnie w aptece Pepti za 22 zł czyli 100% mozna kupic bez recepty. Chyba ze magister sie pomyliła. Mój prywatny inny lekarz dał mi pierwszy raz recepte na Pepti jak sie okazało na 100% bo jakiegoś znaczka na recepcie nie było, zapytałam się czy skoro na 100% potrzebna jest recepta a ona ze nie, więc się podpytaj bo po co latać do lekarza?

A Ty co??? Z październikiem nas zdradzasz????????:cool::cool::cool:

Dziunka ja po prostu podglądam mamy, które są z dzieciaczkami o msc lub dwa do przodu niż nasze, podglądam czasami co kupują, co podają, jak rozszerzają dietę. Zdradzam? Kochana ja męża nie zdradzam a Was to już w ogóle hehehehehehe

Uleńka hehe, żartowałam. Ja sobie wczoraj przypomniałam o tym że oprócz nas są też inne miesiące i też z ciekawości podglądałam ;)

reklama
Bo Bebilon Pepti jest na zniżkę tylko jak jest choroba przewlekła, tzn. alergia. Niektórzy lekarze wypisują bez tego, ale NFZ teraz mocno kontroluje, więc pewnie dlatego twoja doktor nie wystawia ci recepty z literką P.
Masz rację, że chcesz go przestawić na normalne mleko skoro nie jest alergikiem. W końcu preparat mlekozastępczy to rodzaj lekarstwa, więc nie powinno się go używać jak nie ma takiej konieczności.

Tak samo myślalam ja bo podaję małemu pepti ze względu na brzuszek. Ale jak się okazało, brzuszek ma nadal delikatny (nie mogę wprowadziś mu Pepti 2). Muszę wszystko powolutku. Pepti nie zmieniam narazie bo rozszerzamy dietę a to znowu nowość, więc dwóch nowości nie wprowadzam. Potem może zmienię na Ha.

Do góry