• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Odżywianie naszych dzieci

reklama
Adaś zjada jabłka, gruszki, winogrona, banany, madarynki, wiśnie z kompltu i rozmrozone, ostatnio kupiłam chemiczne truskawki, aż piszczał o jeszcze................ w sumie lubii to bardzo owoce.

Co do mleka to my juz od m-ca nie pijemy w ogóle , jemy serki, twrożki, sery zółte, topione..... kluski lane na mleku z kartonika........

no to Ci zazdroszczę że Adaś wsuwa tyle owoców,gdyby Oliwka tak jadła to chyba bym skakałą do góry z radości.Zje tylko babana i jabłka i tak tylko troszkę jak jej wcisnę a tak to tylko chce tarte na tarce w tedy to zje duzo.

u nas Julcia ładnie wcina owoce chociaż za dużego wyboru to nie ma o tej porze roku
problem jest z surowymi warzywami, nie chce jeśc pomidorów, rzodkiewki, ogórków (chyba ze kiszone)
Oliwka ogórków nie chce w ogóle,nie wspomne o kiszonych,nie lubi kwasnego.Pomidora i rzodkiewke lubi ale tylko na kanapce.

mój maly młóci jak kombajn:tak::tak::tak: wczoraj dorwał ogórka i zjadł ponad połowę, takiego długiego ze sklepu, rzodkieweczki juz swojskie tez wcina:tak::tak::tak:
ja dzis Oliwce chciałąm dać ogórka żeby sobie pochrupała to zrobiła taką histerię że głowa mała,ponad poł godziny sie darła, a to co ja zmusiłam ugryźć to i tak wypluła.czasami nie mam siły i nerw z jej jedzeniem.

Majandra bardzo fajny schemat jedzenia :tak: co prawda ja schematów niecierpie bo nie lubię iść wg zasad :-p ale kilka propozycji na pewno znajdzie się w jadłospisie Kubusia :tak:

Kuba również ubóstwia ogóry kiszone i pomidorki :rofl2: niestety zaś ma "uczulenie" na jajka przez jedno zdarzenie :sorry: pomyłkowo dałam mu jajko ugotowane na twardo mały zakrztusił się bo było suche i od tej pory nawet nie chce spojrzeć na nie. Nie martwie się bo wiem, że przejdzie mu.

Na czerwono to czego moje dziecko nie zje, ew. 2-3 chapsy, dobija mnie ze swoim jedzeniem

Przykłady jadłospisów dla dziecka w wieku 1 – 3 lat

Jadłospis I (okres wiosny)
I śniadanie

200 – 250 g zupa mleczna z makaronem
50 g pieczywo razowe z masłem (5 g) i pasta z jaj (30 – 40 g)
50 g rzodkiewki

II śniadanie

150 g serniczek z owocami

Obiad

200 g zupa owocowa z grzankami
50 g kurczak pieczony
100 g ziemniaki puree
30 g sałata zielona ze śmietaną
70 – 100 g marchew gotowana

Podwieczorek

150 – 200 g koktajl mleczno-owocowy
10 g wafelek

Kolacja

150 – 200 g herbata z mlekiem
50 g pieczywo z masłem (5 g) i tartym żółtym serem (5 g)
100 g surówka z pomidorów

Jadłospis 2 (okres lata)
I śniadanie

200 – 250 g kakao
50 g pieczywo z masłem (5 g), twarogiem (50 g) i miodem (10 g)
50 g owoce (np. truskawki, maliny, poziomki)

II śniadanie

100 g herbata
25 g kanapka z pastą z żółtego sera ze szczypiorkiem (15-20 g)

Obiad

200 – 250 g zupa pomidorowa z ryżem
35 g cielęcina pieczona z ziemniakami (100-150 g)
75 g szpinak
150 g kompot z jabłek i śliwek

Podwieczorek

100 – 150 g galaretka z mleka ukwaszonego z owocami

Kolacja

200 – 250 g zupa mleczna z lanym ciastem
50 g pieczywo pszenno-razowe z masłem (5 g), wędlina (15 g)
100 g pomidor

Jadłospis 3 (okres jesieni)

I śniadanie

200 –250 g zupa mleczna z płatkami owsianymi
50 g pieczywo pszenne z masłem (5 g) i pastą z sera twarogowego (50 g)
100 g pomidor

II śniadanie

100 g koktajl mleczno-owocowy
20 – 30 g szarlotka drożdżowa

Obiad

200 – 300 g barszcz ukraiński z mięsem
125 g knedle ze śliwkami
50 – 75 g surówka z marchwi i jabłek

Podwieczorek

100 – 150 g kisiel mleczny z owocami

Kolacja

200 – 250 g kawa z mlekiem
50 g jajo sadzone na parze, kalafior gotowany (100 g)
50 g pieczywo razowe z masłem (5 g) i koperkiem

Jadłospis 4 (okres zimy)

I śniadanie

250 g zupa mleczna z kaszą krakowska
50 g pieczywo z masłem (5 g) i wędliną (15 g)
100 g jabłka

II śniadanie

150 g koktajl mleczno-owocowy
10 g herbatniki

Obiad

200 – 250 g rosół z lanym ciastem
50 g zrazy mielone z ziemniakami (100-150 g)
50 g surówka z kapusty kwaszonej z marchwią
50 g buraczki

Podwieczorek

100 g nektar owocowy
3 – 5 g sztuk koreczków z żółtego sera

Kolacja

150 – 200 g herbata z mlekiem
100 g pierogi leniwe ze śmietaną
50 – 100 g surówka z marchwi i jabłek”[/QUOTE]

No to ja sie pochwale ze Stachu je wszystko - owoce jakie mu dam to zje. Moze grefruta nie bardzo ( i cytryny:-p:laugh2:) a i ostatnio nie objada sie jabluszkiem jak kiedys. A z dan konkretnych to chyba wszystko - ryby (pieczone, wedzone), krewetki, kasze, soczewice itp, tofu i takie tam a za salate lodowa moze nawet oddac miesko:szok::-) I musze podkreslic ze zupelnie sam je zjada za pomoca widelca i...paluszkow!

A schemat jak dla mnie malo wyszukany i zroznicowany. Jak dla mnie te 2 sniadanka sa nie do przyjecia - serniczek???:szok::eek::no: No chyba za duzo bialej maki - pieczywo, makarony, pierogi - po co tyle dublowac tej malo wyszukanej maki.
Do sniadan to daje Staskowi nie tylko jedno warzywko ale caly zestaw : rzodkiewke, troche pomidora , ogorka, papryki, kielki itp

Ostatnia edycja:
No to ja sie pochwale ze Stachu je wszystko - owoce jakie mu dam to zje. Moze grefruta nie bardzo ( i cytryny:-p:laugh2:) a i ostatnio nie objada sie jabluszkiem jak kiedys. A z dan konkretnych to chyba wszystko - ryby (pieczone, wedzone), krewetki, kasze, soczewice itp, tofu i takie tam a za salate lodowa moze nawet oddac miesko:szok::-) I musze podkreslic ze zupelnie sam je zjada za pomoca widelca i...paluszkow!

A schemat jak dla mnie malo wyszukany i zroznicowany. Jak dla mnie te 2 sniadanka sa nie do przyjecia - serniczek???:szok::eek::no: No chyba za duzo bialej maki - pieczywo, makarony, pierogi - po co tyle dublowac tej malo wyszukanej maki.
Do sniadan to daje Staskowi nie tylko jedno warzywko ale caly zestaw : rzodkiewke, troche pomidora , ogorka, papryki, kielki itp

jejku jak ja Ci zazdroszczę,Oliwka to połowy rzeczy co je tw~ój mały nie zje :no::no::no::no: od pocz~ątku tak wszystko jadł???czy masz moze jakis spos~ób?????

rano dałm Oliwce og~órka zielonego to nie zjadła ,był płacz że nie chce, a teraz zjadła kanapkę z białym serkiem Turek i og~órkiem,więc nie kumam o co jej chodzi.sam jej nie smakuje a na kanapce tak????

jejku jak ja Ci zazdroszczę,Oliwka to połowy rzeczy co je tw~ój mały nie zje :no::no::no::no: od pocz~ątku tak wszystko jadł???czy masz moze jakis spos~ób?????
Od poczatki zroznocowywalam diete jak sie dalo - tzn kiedy mozna bylo ( schemat zywienia w 1ym roku dziecka) i kladlam na talerz nie robiac z tego heppeningu :-p;-)...ale mysle ze on po prostu tak ma ze lubi chlopina zjesc i smakosz jest!:-)

Od poczatki zroznocowywalam diete jak sie dalo - tzn kiedy mozna bylo ( schemat zywienia w 1ym roku dziecka) i kladlam na talerz nie robiac z tego heppeningu :-p;-)...ale mysle ze on po prostu tak ma ze lubi chlopina zjesc i smakosz jest!:-)
ten typ tak ma i już. Mateusz przecież też jadł wszytsko,bo jak tylko można było to dostawał nasze jedzenie,a jeśli nie to chociaż na lizka na spróbę i smakowalo mu wszytsko,a teraz jakoś mu się przestawiło:wściekła/y: Np. sam chleb bardzo lubi,ale z czymś już nie zje i to mnie wkurza na maxa

reklama
Justyna, u nas tak samo. Pamiętacie zdjęcia z talerzami pełnymi warzyw lub owoców? Teraz nie do pomyślenia. Choć zauważyłam, że jak daję oddzielnie warzywa, np. po obiedzie to trochę zje. I "suchy chleb dla konia" ;-) też sam woli niż z czymś.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry