• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ZAKUPKI dla mamy i maleństwa :)))

Moja koszula po porodzie była czyściutka :-D Mam nadzieję, że przed porodem zmienimy mieszkanie, bo nie mam pojęcia jak w tym mielibyśmy się pomieścić... :no:

reklama
dziewczyny czy ktoras z Was uzywala pieluszek wielorazowych? nie chodzi o tetre tylko o te nowe, z kieszonkami, formowanki czy wszystko w jednym? jesli tak, jaka firme polecacie i co mozecie o nich powiedziec?;)

agulqa - ja używałam ale bardzo krótko - Młody miał straszne problemy z pupą i sprawdzaliśmy czy nie ma jakiegoś uczulenia na pampersy. Miałam pożyczone od koleżanki - cały wielki zestaw. Oddałam po 2 tygodniach, u mnie się nie sprawdziły.
Używałam wszystkich możliwych - i formowanki i kieszonki, wkłady bambusowe i jakieś inne, tetra, pul, bawełna - dosłownie wszystko :)

TO tylko moja subiektywna opinia:

1. Wszystko zależy od tego ile dziecko sika - mój po 2 godzinach się przesikiwał.
2. Spieranie kupy z pieluchy wielorazowej - dla mnie fuj, zwłaszcza jak nie jest stała. ;)
3. Te wkłady strasznie śmierdzą moczem - nawet jak po zdjęciu z pupy od razu moczyłam je w wodzie (wiadomo, że nie będę prała tylo kilku wkładów i otulaczy).
4. Skoro pieluchy śmierdzą - to minimum raz dziennie trzeba włączyć pranie - a mi nigdy nie udało się uzbierać w jeden dzień pralki samych pieluch (jest do nich specjalny proszek i odkażacz, więc ubranek już nie wypierzesz z nimi)
5. Chińskie podróbki (te za 25 - 40 zł) przepuszczają między nogami, te droższe firmówki dużo lepiej trzymają
6. Na noc odpada - nie wytrzyma całej nocy, na spacery też odpada - nie ma za bardzo co zrobić z wkładem gdy dziecko strzeli klocka, poza tym i tak co godzinę trzeba zmieniać.

Ale są też plusy :)
1. na pewno fajnie mieć chociaż ze 2 sztuki - jednak skóra inaczej oddycha gdy dziecko ma pod pupą bawełnę lub bambus a nie sztucznego pampersa
2. mam zamiar kupić ze 2 sztuki gdy Młody będzie nieco starszy i będzie już kumał o co chodzi z sikaniem. Część wkładów jest takich (chyba właśnie te bambusowe, już nie pamiętam), że dziecko po nasikaniu ma uczucie mokrego - pomocne więc są w odpieluszkowywaniu.

Wybaczcie... ale więcej plusów nie znajduję ;)

generalnie chodzilo mi o stosowanie nowych pieluch wielorazowych tych o ktorych piszecie, a nie samej tetry jak to bylo kiedys zanim wprowadzili pampersy ;) inaczej wytlumaczyc nie umiem, w kazdym razie ciesze sie ze na tyle zrozumiale napisalam ze odpowiedzi mnie satysfakcjonuja ;)

Poczytaj powyższe linki. Ogólnie trudno powiedzieć jakie pieluchy będą dla Was najlepsze. Każdej mamie pasuje coś innego, najlepiej kupić po kilka sztuk (albo pożyczyć, jak mamy od kogo) i przetestować jaki system nam się sprawdza. ;-)

reklama
megami właśnie troszkę już czytała. mam kuzynkę, która lubi rzeczy eko ;) przetestowała trochę takich pieluch i bardzo je poleca. może nie od początku, ale tak od 2miesiąca owszem. chyba zdecyduję się na kilka z samej ciekawości :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry