u nas nie wiem ile dzieci odbieranych jest o 13, bo ja zaprowadzam Martyne przed 8 i zabieram po podwieczorku czyli około 14.50. zapisana jest od 7 do 15 i tak siedzi w przedszkolu.czasem mogłabym ją odberać wcześniej albo zaprowadzić później, ale nie chcę jej mieszać w głowie
a prace do 13? sporo jest takich, np. właśnie w sklepach (w piekarni moja ciocia pracuje od 6 do 13) , nauczyciele (wiadomo nie zawsze), na produkcji koleżanka pracuje od 5 do 13 więc teoretycznie jest możliwość pracowania do 13 ;-) chociaż jest to chyba mniejszy odsetek niż np. praca do 14 :-)
ale co do rekrutacji to u nas np. nikt nie sprawdzał czy my faktycznie pracujemy, nie musiałam żadnych zaświadczeń z pracy przynosić, tak samo samotne matki - nie musiały udowadniać, że są faktycznie samotne, ale sporo tych "samotnych" się rozczarowało, bo dodatkowe punkty przyznawali za to, że oboje rodzice pracują! a za to, że jest się samotnym rodzicem już nie. z jednej strony krzywdzące dla tych, które faktycznie same wychowują dzieci, z drugiej - ile nakłamało to szkoda gadać!