Rozgrzewające i sycące gulasze

Rozgrzewające i sycące gulasze

Gulasz to bardzo sycąca i rozgrzewająca gęsta zupa z mięsem. Zdecydowanie warto je serwować w jesienno-zimowe popołudnia.

Gulasz jest stosunkowo prostą do przygotowania potrawą, zawsze smaczną i łatwą do podzielenia na porcje, oraz szybkiego odgrzania. Można ugotować więcej i - tym samym - zapewnić sobie obiad na dwa, czy nawet trzy dni (oczywiście, jeśli lubi się jeść to samo trzy dni pod rząd). 

Najpopularniejszym mięsem do gulaszu jest wołowina, co pokazują poniższe przepisy:

 Gulasz wołowy w pomidorowym sosie

reklama

Składniki:

- 500 g wołowiny gulaszowej
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- słodka i ostra mielona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 szklanka soku pomidorowego (passaty)

Pokrojone w niewielką kostkę mięso oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 20-30 minut. Następnie w rondlu należy rozgrzać oliwę i smalec. Na bardzo gorącym tłuszczu smażyć mięso rumieniąc ze wszystkich stron. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).

Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę pomidor, wlać sok, zagotować i doprawić do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę rosołu lub soku pomidorowego.

Podawać z grubym makaronem, np. razowym lub kładzionymi kluseczkami.

Przepis pochodzi z książki "Książka kucharska. Polskie przepisy" Ewy Aszkiewicz.

Wołowina po burgundzku

Składniki:

reklama

- 500 g mięsa wołowego (pieczeniowe lub gulaszowe)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 marchew
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz

Wołowinę i boczek pokroić w kostkę, cebulę, marchew i pieczarki w plasterki. W rondlu krótko obsmażyć na oleju boczek i wołowinę. Na patelni udusić cebulę, marchew, a następnie oprószyć mąką. Uduszone warzywa dodać do mięsa i boczku.

Gorącym rosołem zalać mięso z warzywami, dolać wino, przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z pieczywem.

Gulasz z soczewicą

Składniki (na 6 porcji):

-400 g wołowiny (u mnie udziec wołowy)
- 400 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 1 nieduża czerwona papryka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- puszka czerwonej fasoli
- 2 szklanki wody
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- natka pietruszki

Mięso wołowe opłukać, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.

Soczewicę opłukać, zalać ilością wody podaną na opakowaniu, ugotować.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pomidory, soczewicę i fasolę z puszki, wymieszać. Połączyć z uduszonym mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, zagotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać gorące, można z dodatkiem pieczywa.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Ocena: 4 z 5. Ocen: 1

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Obiady - przepisy internautek

Obiady - przepisy internautek

Wydaje się, że choć zestaw obiadowy: pomidorowa, schabowy, ziemniaki i surówka, są polską klasyką i...   Więcej

Zupy - przepisy internautów

Zupy - przepisy internautów

Każda z nas ma w głowie wiele przepisów na zupy - proste, wykwintne czy niebanalne. Przedstawiamy Wam...   Więcej

Piernika czar, czyli aromatyczny prezent Wigilijny - część I

Piernika czar, czyli aromatyczny prezent Wigilijny - część I

Burza mózgów, czyli „O Matko, już niedługo Święta!” Od początku października bezskutecznie usiłowałam...   Więcej

Gorący kociołek - a w nim ciecierzyca

Gorący kociołek - a w nim ciecierzyca

Uhuha! Uhuha! Nasza jesień zła! Wspomnienie tak niedawnego lata zatarło się już niemal zupełnie. Jesień...   Więcej

Rozgrzewające dania

Rozgrzewające dania

Jesienna szaruga za oknem ma to do siebie, że zdecydowanie chętniej sięgam po aromatyczne i rozgrzewające...   Więcej

Bigos. Po prostu

Bigos. Po prostu

O bigosie można by pisać poematy. Ba! Bigos sławi nawet nasz wieszcz. Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu...   Więcej

reklama