reklama

Tradycje Wielkanocne

Nie bez przyczyny mówi się, że co kraj, to obyczaj. Zobacz jak Wielkanoc jest obchodzona w innych krajach Europy.

Włochy

Wielkanoc obchodzona jest w całym kraju. W wielu miejscach pochody mają kilkusetletnią tradycję. W domach na obiad podaje się jagnięcinę i specjalnie na ten przygotowane karczochy z rusztu z papryką. Ulubioną potrawą dzieci jest pełna bakalii baba wielkanocna ozdabiana kolorowymi cukierkami w kształcie wielkanocnych jajek.

Francja

Od  Wielkiego Piątku dzwony w kościele katolickim milczą na znak żałoby dla ukrzyżowanego Chrystusa. Dzieciom mówi się, że dzwony poleciały do Rzymu. Wczesnym rankiem w Wielkanoc, maluchy biegną do okien, zobaczyć, czy dzwony już wróciły. W tym czasie ich rodzice ukrywają czekoladowe jajka, których dzieci z wielką radością potem szukają.

Niemcy

Również w Niemczech odbywają się tradycyjne obchody. Przyjaciele dają sobie piękne, ręcznie zdobione jajka. Niektóre wzory są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Niemieckim zwyczajem jest malowanie jajek na zielono w Wielki Czwartek, zwany tu Zielonym Czwartkiem. Natomiast w wielu miejscowościach zwyczajowo panny obdarowywały adoratorów czerwiono barwionymi jajkami. Na początku XVIII wieku to właśnie tutaj pojawił się wielkanocny zajączek.

Holandia

W całym kraju Wielkanoc jest celebrowana jako wielkie wiosenne Święto. Wiele osób ma ozdoby wielkanocne na drzwiach frontowych. Wnętrza są dekorowane żółtymi, wiosennymi kwiatami. A na gałęziach drzew w ogrodach w wazonach wiszą kolorowe jajka wielkanocne-najczęściej drewniane. Wielkanocny zajączek chowa w ogrodzie kolorowe, czekoladowe jajka, a dzieci ich szukają. Znalezione jajko należy do znalazcy i można je zjeść. Paasbrood-delikatny, słodki chleb o intensywnej żółtej barwie, nadziewany rodzynkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy i cytryny (pokrojoną  w drobniutką kosteczkę).

Bułgaria

Jaskrawy, czerwony kolor jajek jest symbolem Wielkanocy. Po mszy o północy w nocy z soboty na niedzielę, rozbija się skorupkę jajka o mur kościoła. Jest to pierwsze jajko, jedzone po Wielkim Poście. Do tradycji należy "stukanie się" jajkami z rodziną i przyjaciółmi. Osobę, która ma ostatnie, nie rozbite jajko, czeka szczęście przez cały rok...

Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy

reklama

Niezbędniki w dziale rodzina