reklama

"A dlaczego…?” Jakie zalety pstrąga. - konferencja

Zostaliśmy zaproszeni na konferencję prasową "A dlaczego…?” poświęconą pstrągowi tęczowemu łososiowemu Marinero. Dowiedzieliśmy się, dlaczego jest to wyjątkowa ryba. Poznaliśmy jej zalety. Przekonaliśmy się, że warto ją wpisać na listę zakupów i do jadłospisu. Dlaczego?

Dlaczego warto jeść pstrągi?

Przede wszystkim warto pamiętać, że pstrąg jest zdrowy, a stała obecność ryb w menu pomoże zachować zdrowie. Ryby dostarczają wysokojakościowego białka zwierzęcego oraz innych cennych składników odżywczych. Pstrąg tęczowy to jedna z najzdrowszych ryb polecanych dla dietetyków, dzieci, kobiet w  ciąży i smakoszy. Jego właściwości odżywcze sprawiają, że zaliczany jest do żywności funkcjonalnej.

Produkt jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a dwie porcje pstrąga zapewniają tygodniowe zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA. To ważne, ponieważ kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.

Ze względu na wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów Omega-3 pstrąg tęczowy jest idealny dla osób, które próbują utrzymać linię lub schudnąć. Uzupełnia również niedobory organizmu na fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera także bardzo wiele witamin z grupy B i witaminy A, E i D.

Pstrąg Marinero jest również pyszny i plastyczny kulinarnie, co daje ogromne pole do popisu w kuchni. Wbrew pozorom przygotowanie dań z pstrąga jest proste i szybkie, a jego mięso jest wyjątkowe, ma odpowiednią strukturę i smak.

Dlaczego pstrąg tęczowy łososiowy Marinero?

Pstrąg tęczowy łososiowy wymaga nieskażonego środowiska, a ponieważ ryby te rozwijają się w swoim tempie, nie ma możliwości sztucznego przyspieszenia ich wzrostu. Wielomiesięczne i nieprzyspieszane tempo wzrostu pozwalają na zliczenie go do grupy slow-food.

Warto wiedzieć, że pstrąg tęczowy łososiowy Marinero jest wyhodowany w czystej wodzie, karmiony zdrową karmą. Dba o to Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych, które zrzesza 59 ekologicznych i nowoczesnych firm rodzinnych działających w całym kraju. Wyhodowane tam pstrągi cieszą się ogromnym powodzeniem w kraju i za granicą, a w Polsce są stale dostępne dzięki współpracy z siecią sklepów Biedronka.

Filety złowionych ryb wprost z gospodarstwa trafiają do przetwórni, gdzie są pakowane w nowoczesnej technologii MAP, zapewniającej zachowanie cennych właściwości smakowych i odżywczych pstrąga. Dzięki transportowi w ścisłym rygorze termicznym do sklepu trafiają ryby właściwe takie jak tuż po złowieniu.

Pstrąg tęczowy łososiowy Marinero jest obecny we wszystkich sklepach sieci Biedronka, w ponad 1100 miejscowościach w całej Polsce. Można go znaleźć w prostokątnych, płaskich opakowaniach, z przepisem przyrządzenia na odwrocie, w ladach chłodniczych w każdym sklepie Biedronka. Tworzywo, z którego wykonane jest pudełko, doskonale nadaje się do recyklingu (kontener na metale i tworzywa sztuczne, zwykle w kolorze żółtym).

O walorach smakowych i odżywczych oraz korzystnym oddziaływaniu hodowli ryb łososiowatych na polskie środowisko naturalne i gospodarkę mówi kampania promocyjna NASZ PSTRĄG. Prowadzi ją Polskie Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych wraz z partnerem handlowym - siecią sklepów Biedronka. Szczegółowe informacje na temat kampanii są dostępne pod adresem http://naszpstrag.pl/

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: