• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Remonty i urządzanie wnętrz

reklama
maja - to wszystko zależy od tego CO chcesz zmienić. Jeśli tylko układ, ściany działowe - to możesz to robić bez pytania. Ogólnie to (przynajmniej takie przepisy były 8 lat temu) był przepis że do 20 % zmian nie trzeba zgłaszać.
A jeśli za zmianami kryje się zmiana ścian nośnych, stropy, powierzchnia, jak piszesz itp - to trzeba projekt przerabiać. Słusznie Kicia mówi - od 6.000 w górę, bo to jest już jako indywidualny projekt.
Najlepiej jednak wybrac gotowy i sie dostosowac;-)

kurde, no a myslałam,że jak coś ruszyło w tym wątku to Kicia wstawiła zdjęcia;-):-)

Ostatnia edycja:
Maja tani architekt nie koniecznie dobry... niestety :sorry2:
zobacz sobie ta stronke, maja fajne, przemyslane projekty:
www.archon.pl
my od nich bralismy.
acha i maja forum internetowe i mozna zobaczyc juz wybudowane domy. a to super sprawa bo wszystko inaczej wyglada na papierze a inaczej na zywo.
pokaz ten projekt co ci sie podobal i powiedz co bys chciala zmienic, moze cos pomozemy.

Ditka mialas na mysli 6000 prawda? ;-)
zdjecia wstawie promys...
juz mniej wiecej bedzie widac jak wyglada dom.
acha no i na inspekcje zapraszam!

Znalazlam gotowy...i bardzo mi pasuje:) Nawet chyba nic bym w nim nie zmienila:)
Nasz domek

wczesniej myslalam o tym ale za duzo zmian wlasciwie to nowy projekt trzeba byloby robic bo nawet kat nachylenia dachu trzeba byloby zmienic jesli chcielibysmy go zmniejszyc.

dom

I jeszcze jedno pytanko.
Czy materialy do budowy musza byc koniecznie takie jak w projekcie podaja czy mozna zamienniki jakies uzywac?
Moj M sie na tym zna ale w UK i mowi ze raczej takich jak w projekcie trzeba uzywac wiec chcialabym sie upewnic czy w Pl tez.

Maja fajny ten projekt z archonu. zgrabniutki!!
a powiedz wy byscie brali to mieszkanie czy to z gora?
generalnie materialy mozna zamieniac, ale raczej nie na o gorszych parametrach.
choc np dachowke na blache tez mozna zmienic...
a z czego byscie chcieli budowac?
my np zmienialismy strop i budujemy z porothermu 30 a w projekcie byla 25.

Kicia ja to nie mam pojecia...woglole sie na tym nie znam.
Bede wdzieczna za kazda rade.
Budowac chyba z pustakow bedziemy:)
Co do stropu to nie mam pojecia. Tak jak mowie nie znam sie na materialach ani na cenach.
Jak zdecyduje sie na konkretny projekt to musze sie poradzic fachowca .
Jakbys miala chwile to napisz z czego mozna budowac czym pokrywac ociaplac i mniej wiecej ronice w cenach...ale jak nie mas zczasu to sie nie przejmuj.

Tak nasza ta wieksza czesc domu. Mieszkanko dla moich rodzicow.

Kiciu - jasne,że 6000,hehe, już poprawiłam, dzięki:-D:-D:-D.

Maja
- jak dla mnie to te domki są dużo za duże. NAprawdę, musisz mocno przemyśleć, czy taki duży dom bedzie ci faktycznie niezbędny. My całyt czas plujemy sobie w życiorys, po jasny gwint nam tak duży dom. Teraz korzystamy z 1/4 całości a w przyszłości 2/3 tego domu spokojnie nam wystarczy. A każdy m2 to kasa kasa kasa. Każdy zbędny pokój potem to niepotrzebna skarbonka.

Co do zmian materiałów - my też zmienialiśmy. Zamiast dachówki mamy blachę, zamiast stropów jakichtam najnowszych mamy starszą ale bardzo praktyczną mamy terrivę, zamiast pustaków ceramicznych - zwykłe pustaki. Zmieniliśmy tez konstrukcję ścian w piwnicy - zamiast zalania betonem, mamy murowane z cegły. Podnieśliśmy również dom o ok 1 m tak, aby okien piwnicznych nie wkopywać w ziemię no i zamiast lukaryn dachowych (takich jakby dobudowanych ścianek w dachu) mamy okna veluxy.zrezygnowaliśmy równiez z niektórych ścianek działowych, dwie przesunęliśmy itpitp itp. Takie zmiany spokojnie przechodza, nie trzeba mieć na nie pozwolenia,nie trzeba ich zgłaszać.
Tile chiba;-)

reklama
Nie wiem Dita ...moze ja zle kombinuje. Rzeczywiscie ten drugi dom jest zdecydowanie za duzy ale pierwszy?... na dobra sprawe to trzy pokoje i salon z aneksem kuchennym na dole.Duzy salon:-)ale zawsze marzylam o takim.
Plnuje miec trojke dzieci wiec wydaje mie sie ze 111m2 to w sam raz. Nie ciasmo ale tez nie za duzo.A nie chce zeby sie okazalo w przyszlosci ze mamy za malo miejsca. Nie musze wszystkiego wykanczac od razu. Narazie planuje sobie dol zrobic zeby miec gdzie mieszkac odwiedzajac w Pl. A z czasem reszte jak bedzie czas.
Teraz mamy ok 80 m2 i ledwo sie miescimy wiec mysle ze 111 bedzie w sam raz.
Chociaz musze to jeszcze raz przemyslec bo moze sie myle.
W kazdym razie dzieki za poruszenie mojej wyobrazni;-)Kazda rada cenna

Dita, Kicia a ile Wy macie metrow?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry