• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

moja tez bardzo duzo je w dzien i dlatego pewnie spi po 12 godzin bez przerwy w nocy.
Nasz jadlospis wyglada tak
8-8.30 mleko z piersi
10.00 kaszka z owocami na 150 ml mleka czyli kaszki bedzie wiecej, albo jajecznica z kromka chleba
14.00 obiad - 250 gr warzyw z miesem ryzem albo makaronem na gesto
17.00 moje mleko + 150 gr owocow
19.00 moje mleko + gesta owsianka z musli na 150 ml mleka

Warzywa i miekkie owoce kroje w kostke i nawet juz nie ugniatam. Mimo, ze nie ma zadnego zeba jakos sobie radzi samymi dziaslami ;)

A odnosnie jedzenie w nocy to gdzies slyszalam, ze jesli dziecko budzi sie i je malo (o wiele mniej niz w dzien np 100 ml) to znaczy ze nie jest glodne tylko potrzebuje butelki do ponownego usniecia. A kiedy dajecie dzieciom ostatnia butle? Po kapieli tuz przez spaniem czy wczesniej? Moja najpierw je kolacja a po kapieli idzie prosto spac. Moze to ma tez jakis wplyw na to ze sie nie budzi w nocy?

reklama
Justaaa - niekoniecznie. Niektóre dzieci budzą się bo się budzą - bo np. mają płytszy sen. A niektóre nawet jak są lekko głodne to przesypiają całą noc. Są różne egzemplarze :-)

Justaaa - niekoniecznie. Niektóre dzieci budzą się bo się budzą - bo np. mają płytszy sen. A niektóre nawet jak są lekko głodne to przesypiają całą noc. Są różne egzemplarze :-)
Ale wlasnie chodzilo mi o to, ze jak dzieci zasypiaja z butelka i pozniej w nocy sie troszke przebudza pomiedzy kolejnymi fazami snu, co jest normalne, to nie potrafia ponownie same zasnac i dlatego placza. A jak dostana butle to po paru minutach i kilku wypitych lykach znowu zasypiaja. No bo jesli bylyby glodne to wypilyby chyba normalna porcje a nie 70 ml czy cos okolo. Tak mi sie wydaje, ale przeciez moge sie mylic :-D

Ale wlasnie chodzilo mi o to, ze jak dzieci zasypiaja z butelka i pozniej w nocy sie troszke przebudza pomiedzy kolejnymi fazami snu, co jest normalne, to nie potrafia ponownie same zasnac i dlatego placza. A jak dostana butle to po paru minutach i kilku wypitych lykach znowu zasypiaja. No bo jesli bylyby glodne to wypilyby chyba normalna porcje a nie 70 ml czy cos okolo. Tak mi sie wydaje, ale przeciez moge sie mylic :-D

Hmm poporstu wydaje mi się że jest kilka poprawnych odpowiedzi w tych kwestiach ;-)

Rzeczywiście niektóre dzieci używają cycocha albo butlę jako sposób na uśnięcie....

Ja to mam dwa skrajne przypadki w domu - Julka niejadek, który na jeden butli mleka może pociągnąć cały dzień, a obiad ostatnio zjadła ponad miesiąc temu... Ewentualnie jakieś owoce je albo coś od nas z talerza ale to są takie ilości co kot napłakał, woli budzić się później po 3 razy w nocy i pić mleko i nie potrafię jej tego oduczyć, a próbowałam różnych sposobów. No i Ania, która non stop mogłaby jeść... Z tym, że ona w dzień je bardzo dużo, mleczko czy kaszkę dostaje po kąpieli koło 19-19.30 i śpi do 7. Chociaż dzisiaj się w nocy obudziła i mleko wypiła, ale zwalam to na zęba, który się wczoraj przebił.

No i mam dzisiaj radochę, bo Ania zjadła obiadek ugotowany przeze mnie, a Julka z zazdrości podchodziła i też jadła. Chociaż raz :-D

Becka
andzia budyn robisz sama i czy taki ze sklpeu dajesz? a po herbatce lepiej spi?

tak, budyń gotuje sama. Zagotowuje wode lub sok owocowy ok 150 ml. Rozpuszczam w 50 ml ok 6-7 miarek mleka i mąke ziemniaczaną ok. dużej łyżki i wlewam do wrzątku, tak jak normalny budyń. Jeżeli gotuje na wodzie, to dodaje do niego owoców. Można też zrobić z zółtkiem. Młody zjada całe 200 ml

A herbatka, cóż chyba przereklamowana, bo poprawy nie widzę. Zobaczymy, może przyniesie efekty po jakimś czasie.....
Jedna noc była taka, że jak tata uśpił (nigdy w nocy moje dziecko nie zasnęło z tatą, tylko ten jeden raz) to obudził się tylko na jedzenie i spał do 7-mej rano. Ale to chyba bardziej przypadek, niż herbatka. Albo tak działa usypianie przez tate

no coś w tym jest, bo mój zasypia z butelką i jak się obudzi, to zasnie tylko przy cycu mamy (mama- smoczek, bo nie je cyca), na butelce z mlekiem lub w naszym łóżku. A jak juz pisałam, to budzi się bardzo często

Dziś spróbuje go uśpić bez butelki. Na kolacje dostanie kaszkę - łyżeczką. Zobaczymy, co z tego wyjdzie:sorry:

No i mam dzisiaj radochę, bo Ania zjadła obiadek ugotowany przeze mnie, a Julka z zazdrości podchodziła i też jadła. Chociaż raz :-D

a to ci zazdrośnica :)))

acha, moje dziecko nie przestaje mnie zadziwiac. Niedawno pisałam, ze nie chce pic z niekapka, a od paru dni pije z niekapka z twardym ustnikiem, takim od 12-go miesiąca. Co prawda za duzo nie wypija i nadal woli butle, ale powoli się przyzwyczaja:tak:

Ostatnia edycja:
Andzia dzięki za info. musze wyprobowac.

a powiedzcie mi co wy dajecie maluszkom do jedzenia, bo moja juz zaczyna sie na kaszki krzywic i nie mam kompletnie pomysłow:-( jedyne co jeszcze w miare normalnie zjada to obiadki ale przeciez nie bedziemy jesc 5 razy dziennie zupek;-) jogurtów nie je bo podobno uczulona.mleka nie pije samego bo nie lubi,jutro bedziemy testowac kopytka ale co dalej? kończą mi sie pomysły!!!!:confused::angry:

Beti wejdz w wątek z przepisami :)

Jolcia mój teraz je tylko kawałki nic poduszonego nie zje i to musi sam ugryźć ziemniaka z całego a nie że mu pokroję do zupki wiec zupkami pluje :/

reklama
U nas nie ma problemu z duzymi kawalkami. Mala sama juz je banana. Podaje jej tylko, a ona sobie odgryza. Sama je jabluszko, ktore jest pokrojone w plasterki. Gruszke kroje w cwiartki i tak podaje, ale musi byc miekka, bo innej nie lubi. Z obiadkiem na poczatku byl problem, bo nie chciala takiego, w ktorym sa wieksze kawalki. Teraz jest juz dobrze.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry