reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

reklama
PAti u mnie też takie małe czerwone i są wszędzie - na nóżkach, brzuszku, pleckach. To nie potówki, bo potówki są w specyficznych miejscach a nie wszędzie. Ja dziś idę do lekarza i stawiam, że to uczulenie na mleko :(

Ciamajdko no tak jak wyżej napisałam. A na buzi to ma takie jakby podskórniaki szorstkie ;/
Nie jestem pewna czy to to. Jak wrócę od lekarza to napiszę.

A co do pampersów to DADA biedronkowe odpadły :/ Siku przecieka i muszę przebierać małego, a nie powiem co mnie strzela jak się to dzieje o 2 w nocy jak dziś grrrr.....
Niestety, ale oryginalne pampersy wygrywają i choć są droższe 2x to nie będę się już katować z innymi pieluchami ;/

Ostatnia edycja:
Powiedzcie mi laseczki takie małe czerwone krostki na ciele maluszka to potówki czy coś innego może być?
a gdzie one dokladnie sa? moja miala na twarzy, szyjce i na piersiach i to byly potowki.
podobno jesli jest reakcja uczuleniowa np na jedzenie to krostki wyskakuja na pleckach i po tym mozna to stwierdzic.

No i sie nie obyło bez krostek na buzi... czyzbym coś zjadła? ale nie jadłam nic innego co zwykle, jedynie wtrąbiłam wczoraj z nowości-herbatniki, prawie całą paczkę... dziś zobaczyłam jedną krostkę, a teraz juz jest ich mnóstwo.. takie czerwone kropeczki... nie maja białego w środku...

co to :
uczulenie
trądzik
wysypka
czy potówki???

a sorry wypiłam 2 szklanki soku jabłkowego i jedna porzeczkowego.. hmm

Ciamajdko jeżeli chodzi o uczulenie to są to takie wykwity z płynem surowiczym w środku z tendencją do pękania, mogą być w dowolnych miejscach..
potówki są to takie małe, czerwone kropeczki, które występują w miejscach przegrzania i uwaga mogą wystąpić nawet na buźce jak dzieciątko leży długo na jednej stronie i się trochę przepociło, potówki w sekundę mogą wysypać całe ciałko.....

Jeżeli chodzi o te zmiany to mogą to być wikwity związane z hormonami mamuśki, z mleczkiem dziecię naprawdę duużo tego wypija i właśnie zmiany na twarzy są następstwem zmian hormonalnych, u mnie u małego przy skroniach się pojawiają, czyli ewidentne związane z hormonami,

a gdzie one dokladnie sa? moja miala na twarzy, szyjce i na piersiach i to byly potowki.
podobno jesli jest reakcja uczuleniowa np na jedzenie to krostki wyskakuja na pleckach i po tym mozna to stwierdzic.
nie koniecznie.u synka ZAWSZE uczulenie zaczynało od buzi.
No i sie nie obyło bez krostek na buzi... czyzbym coś zjadła? ale nie jadłam nic innego co zwykle, jedynie wtrąbiłam wczoraj z nowości-herbatniki, prawie całą paczkę... dziś zobaczyłam jedną krostkę, a teraz juz jest ich mnóstwo.. takie czerwone kropeczki... nie maja białego w środku...

co to :
uczulenie
trądzik
wysypka
czy potówki???

a sorry wypiłam 2 szklanki soku jabłkowego i jedna porzeczkowego.. hmm
Stawiam na potówki.w kilka sekund, minut moze wysypac.Wystarczy ,ze dziecko sie popłacze,spoci... i potówki gotowe.

Była połozna, to potówki:)

dzieki dziewczyny...

ona mówi że uczulenie zaczyna sie od brzuszka albo plecków, nie od buzi..

No i niestety ta polozna jest w błędzie.Jak juz pisałam u synka zawsze uczulenie wybijało najpierw na buzi( z reszta tak tez jest teraz).Nie ma reguły.No chyba,że to uczulenie na proszek,to wtedy najczesciej własnie brzuszek wysypany.
Jak potówki,to proponuje krochmal z maki ziemniaczanej.U nas zeszły po 2 dniach.

reklama
Hmm to pewnie u nas też potówki, najpierw była jedna krostka na policzku a teraz to już i na buźce i szyjce, brzuszku i pewnie gdzieś jeszcze:baffled: A z nowości zjadłam biszkopty, mleka i nabiału nie jem. Choć w ciastkach też występuje...
A jak zasypać tą mąką? Jak pudrem czy jakąś papkę zrobić i smarować?
Edit:
kurcze tych krostek jest na prawdę dużo, a niektóre są czerwone a białe w środku, help

Ostatnia edycja:
Do góry