Chociaż wydawałoby się, że lato jest okresem, który najchętniej sięgamy po świeże owoce i warzywa, to okazuje się, że aż 16% Polaków w ogóle nie uwzględniło ich w swojej lipcowej diecie. Nadal zbyt mało owoców i warzyw pojawia się w diecie ciężarnych,
Część osób tłumaczy się, że nie potrafi ich smacznie przyrządzić, niektórzy tłumaczą, że są smaczniejsze produkty. Trochę jak z powiedzeniem lubię wszystkie słodycze, jeśli są one śledziem.
O warzywach i owocach przypominamy sobie, kiedy chcemy poprawić swoją odporność i zdrowie. W lipcu najchętniej sięgaliśmy po jabłka, truskawki i czereśnie oraz pomidory, ogórki i ziemniaki. Niestety z badań przeprowadzanych przez Kantar można odnieść wrażenie, że podczas wakacyjnych wojaży owoce głównie oglądamy w postaci polewy na gofrach, bo ewidentnie spędzanie większej ilości czasu poza domem, nie sprzyja zdrowej diecie.
Również, tylko co 10 ciężarna postanowiła częściej sięgać po warzywa i owoce. Tymczasem, zwłaszcza w ciąży, ważne jest, aby przyszła mama przestrzegała zdrowej diety. To chroni cię przed powikłaniami i problemami zdrowotnymi, również wpływa na twoje dziecko. Zbilansowana dieta w ciąży może zapobiec cukrzycy ciążowej, nadwadze, pomóc dziecku rozwinąć zdrową wagę urodzeniową, zmniejszyć ryzyko anemii i zachować prawidłowe ciśnienie krwi.
Co to zdrowa dieta?
Zdrowa dieta jest bogata w warzywa i owoce, która zawiera witaminy, takie jak beta-karoten, witamina C i kwas foliowy oraz bardzo potrzebny błonnik. W zielonych warzywach, takich jak szpinak, jarmuż, rukola lub kapusta włoska znajdziesz sporą ilość kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z wadą wrodzoną mózgu lub rdzenia kręgowego. Często ciąża bywa niespodzianką i nie zawsze rozpoznajemy ją w pierwszych tygodniach, więc jeśli się zastanawiasz nad posiadaniem malucha już teraz wprowadź zielone warzywa do swojej diety a dodatkowo suplementuj kwas foliowy.
Jeśli nie lubisz sałatek, to możesz wrzucić warzywa do zupy, zrobić z nich koktajl czy garść rukoli położyć na kanapce. Dla odmiany rośliny strączkowe dostarczą ci węglowodanów, błonnika, białka i żelaza. Nie zapomnij o soczewicy, fasoli, ciecierzycy i tofu.
Jeśli nie jesz mięsa, pamiętaj, że potrzebujesz około 49 mg żelaza ze źródeł roślinnych. Poza tym pamiętaj, żeby na twoim talerzu nie zabrakło owoców i warzyw w kolorze pomarańczowym. Pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminy C oraz mnóstwo innych składników odżywczych.