Kwas foliowy w ciąży - gdzie go znaleźć?
W jakich produktach znajdę kwas foliowy?

Chociaż nadal naukowcy nie do końca widzą, dlaczego kwas foliowy ma tak ogromny wpływ na zapobieganie wadom cewy nerwowej, wiadomo, że witamina B9 ma zasadnicze znaczenie w rozwoju DNA. Dlatego tak ważne jest dostarczanie jej w okresie ciąży.
Kwas foliowy i jego zapotrzebowanie w ciąży
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowej produkcji, funkcjonowanie oraz naprawy komórek, wpływa na system nerwowy i mózg. Właściwie wszystkie kobiety w wieku rozrodczym (nawet jeśli nie są w ciąży) powinny go brać, ponieważ z badań wynika, że dostarczanie 400 mikrogramów (0,4 mg) na dobę; przed poczęciem i we wczesnym okresie ciąży zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z poważnymi wadami cewy nerwowej od 50% - 70%.
Co ważne wszystkie te wady występują w ciągu pierwszych 28 dni ciąży, kiedy większość z nas nawet nie przypuszcza, że nosi pod sercem maluszka. Jeżeli planujesz ciążę, zacznij suplementację najlepiej 3 miesiące wcześniej.
Czym grozi niedobór kwasu foliowego w ciąży?
Niedobór kwasu foliowego może powodować wady cewy nerwowej. Cewa zamyka się między 16. a 28. dniem życia płodowego, powstaje z niej mózg oraz rdzeń kręgowy. Jeżeli dojdzie do nieprawidłowości dziecku grozi: rozszczep kręgosłupa, niepełne zamknięcie rdzenia kręgowego i kręgosłupa, bezmózgowie, ciężkie niedorozwój mózgu, przepukliny mózgowe. Część badaczy sugeruje, że witamina B9 może obniżyć ryzyko innych wad , np: jak rozszczepu wargi , czy podniebienia . Niedobór kwasu foliowego grozi ci również anemia w ciąży.
W jakich produktach znajdę kwas foliowy?
Ciekawostką jest to, że z badań wynika, iż nasz organizm dużo lepiej wchłania syntetyczną wersję kwasu foliowego, a dużo gorzej radzi sobie z pozyskiwania jej z żywności. Dlatego tak ważna jest suplementacja. Jeżeli bierzesz witaminy dla kobiet w ciąży to w nich najprawdopodobniej zawarty jest kwas foliowy. Skonsultuj się z lekarzem, czy bierzesz wystarczającą dawkę. Szczególnie ważne jest to, jeśli jesteś wegetarianką w ciąży , bądź weganką.
Bogatym źródłem folianów są między innymi: kalafior, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, szparagi, brukselka, fasola, soczewica, szparagi, okra, rzepa, pomidory, groch, cykoria, sałata, ale również żółtka jaj, wątróbka i drożdże piwne oraz owoce cytrusowe.
Dla przyjemności i zdrowia możesz jeść jedną średnią pomarańczę dziennie – dzięki temu dostarczysz organizmowi 1/5 potrzebnej dawki folianów. W witaminę B9 bogata jest również wątróbka, ale dla odmiany odradza się częste spożywanie jej w okresie ciąży ze względu na dużą zawartość witaminy A, która w nadmiarze jest szkodliwa.