Domowa granola

Domowa granola

Sklepowe półki uginają się pod ogromem różnego rodzaju płatków śniadaniowych. Dzieci chętnie jedzą czekoladowe kuleczki, miodowe kółeczka i tym podobne. Problem w tym, że to przecież niemal sam cukier!

Pokażę Wam, jak zrobić pyszną domową mieszankę zwaną granolą, która przebije smakiem każde płatki.

reklama

Domowa granola - składniki

  • 300 g płatków owsianych
  • 2 łyżki syropu klonowego bądź miodu
  • 2 duże garście wiórków kokosowych
  • 100 g słonecznika
  • 60 g sezamu
  • orzechy: włoskie, nerkowce, pecan
  • migdały
  • gryka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temp 180 stopni około 20 minut. Podajemy z mlekiem, jogurtem naturalnym, musem owocowym, owocami bądź wyjadamy łyżką;) Można dodać do niej również rodzynki i/lub żurawinę.

Ja używam jej do przygotowania deseru.

#granola #orzechy #płatkiowsiane #BLW

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: