Makaron z pesto bazyliowo-jarmużowym, pomidorkami i karczochami
Gdy mam niewiele czasu na zrobienie obiadu, zawsze ratuję się makaronem z pesto. Tym razem użyłam bazylii i jarmużu.
Składniki:
- ulubiony makaron u mnie penne pełnoziarnisty
- pomidorki koktajlowe
- karczochy
- kilka ząbków czosnku
reklama
Pesto:
- mała doniczka bazylii
- duża garść jarmużu
- 50 ml oliwy
- słonecznik
- odrobina soku z cytryny
- pieprz
Makaron gotujemy we wrzątku, w tym czasie podsmażamy na odrobinie oleju roślinnego pomidorki przekrojone na pół i kilka ząbków czosnku. Następnie dodajemy karczochy, odsączone z oliwy. Jeśli macie świeże - tym lepiej!
Zabieramy się za pesto. Blendujemy jarmuż, bazylię, oliwę, słonecznik, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem.
reklama
Po ugotowaniu makaronu, dodajemy jedną szklankę wody z makaronu na patelnię, na której znajdują się pozostałe składniki (unikniemy wtedy sklejania makaronu) oraz odcedzony makaron. Nastepnie dokładnie mieszamy z naszym pesto.
#makaron #obiad #pesto #bazylia #jarmuż #pomidorki #karczochy