Makaron z pesto bazyliowo-jarmużowym, pomidorkami i karczochami

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Makaron z pesto bazyliowo-jarmużowym, pomidorkami i karczochami

Gdy mam niewiele czasu na zrobienie obiadu, zawsze ratuję się makaronem z pesto. Tym razem użyłam bazylii i jarmużu.

Składniki:

  • ulubiony makaron u mnie penne pełnoziarnisty
  • pomidorki koktajlowe
  • karczochy
  • kilka ząbków czosnku

reklama

Pesto:

  • mała doniczka bazylii
  • duża garść jarmużu
  • 50 ml oliwy
  • słonecznik
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz


Makaron gotujemy we wrzątku, w tym czasie podsmażamy na odrobinie oleju roślinnego pomidorki przekrojone na pół i kilka ząbków czosnku. Następnie dodajemy karczochy, odsączone z oliwy. Jeśli macie świeże - tym lepiej!

Zabieramy się za pesto. Blendujemy jarmuż, bazylię, oliwę, słonecznik, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem.

reklama

Po ugotowaniu makaronu, dodajemy jedną szklankę wody z makaronu na patelnię, na której znajdują się pozostałe składniki (unikniemy wtedy sklejania makaronu) oraz odcedzony makaron. Nastepnie dokładnie mieszamy z naszym pesto.

#‎makaron‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎pesto‬ ‪#‎bazylia‬ ‪#‎jarmuż‬ ‪#‎pomidorki‬ ‪#‎karczochy‬

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: