reklama
reklama
Kotleciki z zielonego groszku
Zarówno mali wegetarianie (ale mięsożercy także, a jakże!), jak i ich mamy, z pewnością ucieszy poniższy przepis na kotleciki z zielonego groszku.
Są one nie tylko zdrowe, ale ładne i smaczne.
Można je podawać w towarzystwie innych warzyw bądź dipów.
Składniki:
· 2 szklanki mrożonego groszku
· łyżeczka soku z limonki lub cytryny
· 1 szalotka lub dymka
· łyżeczka masła (lub łyżka jogurtu – jak wolisz)
· jajko
· bułka tarta
· sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy (np. prowansalskie, bazylia, gałka muszkatołowa, ale także koper czy pietruszka)
· oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, dodaj sok z limonki/cytryny. Gotuj 2 minuty, ostudź.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy.
Groszek i cebulę wrzuć do blendera, zmiksuj.
Masę przełóż do miski, dodaj jajko, masło (lub jogurt), bułkę tartą, sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy.
Uformuj placuszki, obtocz je w bułce tartej, smaż na rozgrzanej oliwie 2-3 minuty z każdej strony. Powinny być złociste.