Pyszna foccacia i ciastka z masłem orzechowym. Lunchbox Świnki Halinki

Pyszna foccacia i ciastka z masłem orzechowym. Lunchbox Świnki Halinki

Świnka Halinka – czyścioszka, ciekawska świata, miłośniczka języków obcych. A skoro tak, to dzisiaj w pudełku czeka na Ciebie mała, kulinarna podróż po świecie przez Włochy za sprawą focaccii, Islandię dzięki jogurtowi skyr, USA z ich flagowymi ciastkami z masłem orzechowym aż po Nową Zelandię - ojczyznę kiwi.

a)    Focaccia z oliwkami
b)    Skyr z ziołami
c)    Ciastka z masła orzechowego
d)    Kiwi

FOCACCIA

Składniki:

  • 300g mąka orkiszowa jasna + gryczana
  • 15g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatki: suszone pomidory, oliwki czarne, świeży rozmaryn, oliwa, sól

Suche składniki wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie, wlej do suchych. Mieszaj i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za sprawą miksera z użyciem haków do ciasta. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyłóż na posmarowaną oliwą płaską blaszkę, rozciągnij równomiernie. Dodatki powciskaj w ciasto. Odstaw na kolejne 20 minut.

Posmaruj delikatnie oliwą i piecz w 210 stopniach około 20 minut. Doskonała na ciepło! Świetnie smakuje serwowana z sosem z oliwy, czosnku i oregano.

TIP: Zmniejszysz ilość tłuszczu, jeśli zaserwujesz ją z dipem ze skyru z koperkiem lub oregano
i łyżeczką oliwy. Dodatkami do ciasta może być również cukinia, szparagi, cebulka. Użyj swoich ulubionych.

Ciastka z masłem orzechowym

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 140 g masła orzechowego
  • 2 jajka plus białko
  • 4 łyżki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
  • garść drobno posiekanej suszonej żurawiny
  • 8 łyżek syropu daktylowego/erytrolu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych/włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka ze słodem ubij mikserem na jasną masę, dodaj olej i masło orzechowe. Zmiksuj na jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i zmiksuj ponownie na wolniejszych obrotach. Wrzuć żurawinę i słonecznik. Dobrze wymieszaj.

Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczaj widelcem by otrzymać kształt ciastka. Rozbełtanym białkiem posmaruj ciasteczka i posyp siekanymi orzeszkami. Nie pomijaj tego etapu! Te orzeszki na wierzchu będą kluczowe dla chrupkości ciastek.

Piekarnik nagrzany do 170 st z termoobiegiem, piecz ok. 13-15 minut. Wystudź na kratce.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: