Pyszna foccacia i ciastka z masłem orzechowym. Lunchbox Świnki Halinki
Świnka Halinka – czyścioszka, ciekawska świata, miłośniczka języków obcych. A skoro tak, to dzisiaj w pudełku czeka na Ciebie mała, kulinarna podróż po świecie przez Włochy za sprawą focaccii, Islandię dzięki jogurtowi skyr, USA z ich flagowymi ciastkami z masłem orzechowym aż po Nową Zelandię - ojczyznę kiwi.
a) Focaccia z oliwkami
b) Skyr z ziołami
c) Ciastka z masła orzechowego
d) Kiwi
FOCACCIA
Składniki:
- 300g mąka orkiszowa jasna + gryczana
- 15g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatki: suszone pomidory, oliwki czarne, świeży rozmaryn, oliwa, sól
Suche składniki wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie, wlej do suchych. Mieszaj i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za sprawą miksera z użyciem haków do ciasta. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłóż na posmarowaną oliwą płaską blaszkę, rozciągnij równomiernie. Dodatki powciskaj w ciasto. Odstaw na kolejne 20 minut.
Posmaruj delikatnie oliwą i piecz w 210 stopniach około 20 minut. Doskonała na ciepło! Świetnie smakuje serwowana z sosem z oliwy, czosnku i oregano.
TIP: Zmniejszysz ilość tłuszczu, jeśli zaserwujesz ją z dipem ze skyru z koperkiem lub oregano
i łyżeczką oliwy. Dodatkami do ciasta może być również cukinia, szparagi, cebulka. Użyj swoich ulubionych.
Ciastka z masłem orzechowym
- 200 g mąki orkiszowej
- 140 g masła orzechowego
- 2 jajka plus białko
- 4 łyżki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
- garść drobno posiekanej suszonej żurawiny
- 8 łyżek syropu daktylowego/erytrolu
- 2 łyżki słonecznika
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych/włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka ze słodem ubij mikserem na jasną masę, dodaj olej i masło orzechowe. Zmiksuj na jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i zmiksuj ponownie na wolniejszych obrotach. Wrzuć żurawinę i słonecznik. Dobrze wymieszaj.
Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczaj widelcem by otrzymać kształt ciastka. Rozbełtanym białkiem posmaruj ciasteczka i posyp siekanymi orzeszkami. Nie pomijaj tego etapu! Te orzeszki na wierzchu będą kluczowe dla chrupkości ciastek.
Piekarnik nagrzany do 170 st z termoobiegiem, piecz ok. 13-15 minut. Wystudź na kratce.