reklama

Dojrzewające pierniczki

Dojrzewające pierniczki

O co chodzi z tym dojrzewaniem? Otóż należy wymieszać wszystkie składniki ciasta i pod przykryciem odstawić je w ciemne i chłodne miejsce na 4-6 tygodni. W tym czasie ciasto gęstnieje i nabiera smaku, a wszystkie aromaty korzennych przypraw wydobywają swoją moc.

Czas przygotowań 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Z przepisu otrzymasz: bardzo dużo pierniczków

Składniki

  • miód - 500g
  • cukier - 2 niepełne szklanki
  • masło - 250g
  • mąka tortowa - 1kg i 1 szklanka
  • jajka - 3-4 + 1 do smarowania
  • soda oczyszczona - 3 płaskie łyżeczki
  • mleko - 1/2 szklanki + 2-3 łyżki
  • sól - szczypta
  • orzechy włoskie - szklanka posiekanych
  • skórka pomarańczowa - pół szklanki
  • rodzynki drobne - 1/2 szklanki
  • kakao - 1 czubata łyżka
  • cynamon i imbir - 2 łyżeczki
  • pieprz, mielone goździki i kardamon - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.

Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.

Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.

Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.

Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości.

Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: