Śniadanie? Naturalnie BEZ… kompromisów!
Czy Wasze dzieci nie przepadają za porankami? Najpierw jest bitwa o wstawanie i ubieranie, a potem o śniadanie? Pamiętajcie, że istnieje sposób na to, by poranki stały się przyjemne dla wszystkich!
Najlepiej codziennie wieczorem ustalcie, co ma się wydarzyć przed wyjściem z domu. Tak, żeby dzieci konkretnie wiedziały, jakie są oczekiwania i jak będzie wyglądał poranek. Nawet jeśli rano pojawią się napięcia, będziecie mogli przypomnieć Waszą wieczorną umowę. Nie zapomnijcie też o przygotowaniu pysznego, wartościowego śniadania. Wielu rodziców rezygnuje z tego posiłku zakładając, że dziecko zje w przedszkolu lub kupi sobie coś w szkole.
Tymczasem zrobienie śniadania zajmuje chwilkę, a jeśli sięgniecie po produkty uwielbiane przez dzieci, poranki staną się miłym początkiem dnia. A co uwielbiają milusińscy? Oczywiście płatki! Z dodatkiem prawdziwego kakao, cynamonu, miodu.
Warto sięgnąć po płatki zbożowe od Lubelli o ulepszonym składzie! Płatki są teraz BEZ oleju palmowego i BEZ syropu glukozowego. Zawierają pełne ziarno, witaminę B1 i minerały takie jak na przykład: mangan, fosfor, cynk czy żelazo.
Oczywiście najszybsze śniadanie to płatki z mlekiem lub jogurtem, ale wystarczy kilka dodatków i każdego dnia wyczarujecie nieszablonowy, smakowity i wartościowy posiłek.
A oto kilka inspiracji:
Budyń jaglany z chrupiącą niespodzianką
3 porcje:
- płatki zbożowe Lubella Miodo Kółka
- 100 g kaszy jaglanej (około pół szklanki)
- szklanka mleka ryżowego
- łyżka ciemnego kakao banany
Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie. Możemy to zrobić dzień wcześniej i rano podgrzać ją tylko z mlekiem. Wtedy, przyrządzenie budyniu zajmie nam nie więcej, niż kanapek. Ugotowaną miksujemy z mlekiem ryżowym i kakao.
Nakładamy do miseczek i dodajemy pokrojone plasterki banana i garść płatków zbożowych Lubella Miodo Kółka.
Kokosowy omlet z płatkami
1-2 porcje:
- jajka - 3 sztuki
- płatki zbożowe Lubella Choco Muszelki
- 1/2 szklanki cukier trzcinowy
- 3 łyżeczki mąka pszenna
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki + do posypania
- masło klarowane - do posmarowania patelni
do podania:
- ricotta
- 2 łyżki świeże figi - 2-3 sztuki
- miód - do polania
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, a żółtka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do ubitych żółtek wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i mieszamy.
Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.
Masę przekładamy na patelnię wysmarowaną masłem, a na wierzch sypiemy porcję Choco Muszelek. Smażymy na bardzo małym ogniu! W momencie, kiedy spód się dobrze zetnie, a wierzch jeszcze delikatnie będzie ‚luźny’, należy omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie zakryć patelnią i odwrócić- tak, aby omlet umieszczony był z powrotem na patelni. Smażymy około minuty.
Podajemy z ricottą, świeżymi figami, skrapiamy miodem i posypujemy wiórkami i płatkami zbożowymi Lubella Choco Muszelki.
Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami
naleśniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżka oleju rzepakowego
masa do zapiekania:
- 0/5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
dodatkowo:
- szklanka płatków zbożowych Lubella Choco Muszelki
- 8 łyżek kremowego twarożku
- pół łyżeczki masła do natłuszczenia formy
- granat
Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem. Zwijamy i kroimy w plastry. Powstałe roladki układamy w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Przestrzeń między naleśnikami wypełniamy płatkami zbożowymi Lubella Mlekołaki Choco Muszelki. Mleko roztrzepujemy z jajkami oraz miodem. Zalewamy naleśniki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Podajemy ciepłe, posypane pestkami granatu.
Cynamonowy mus z jabłek z twarożkiem i płatkami
1 porcja:
- jabłka - 2 duże
- twarożek wiejski - 2 łyżki
- Lubella Miodo Kółka - 4 łyżki
- orzechy włoskie - 2 sztuki
- miód - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/2 łyżeczki
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty.
Doprawiamy cynamonem oraz miodem, dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, mieszamy.
Podajemy z twarożkiem wiejskim oraz Miodo Kółkami.
Migdałowy pudding z chia, bananem i płatkami
4 porcje:
- mleko migdałowe - 500 ml
- chia - 7 czubatych łyżek
- banan - 3 sztuki
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- miód - do smaku
- Lubella Choco Kulki - do podania
- płatki migdałowe - do posypania
Mleko migdałowe lekko podgrzewamy, następnie mieszamy z chia, cukrem waniliowym oraz miodem do smaku i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chia rozlewamy do szklanek i wstawiamy na noc do lodówki. Po przebudzeniu chia wyjmujemy, a tuż przed samym podaniem rozgniatamy banany z odrobiną soku z cytryny i przekładamy na wierzch.
Podajemy z płatkami migdałowymi, plasterkami banana oraz Choco Kulkami.