reklama
Boże Narodzenie we Francji

Boże Narodzenie we Francji

Boże Narodzenie we Francji - „Noël” - to także jedno z najbardziej nastrojowych i rodzinnych świąt, w obchodach niewiele różniące się od naszej, polskiej tradycji. Tak jak i u nas, święta to czas spotkań z bliskimi, celebrowania rodzinnej atmosfery przy suto zastawionym stole.

To także era prezentów. Mikołaj- „Père Noël” – przynosi je w nocy, z 24 na 25 grudnia, wrzucając je do buta lub pod choinkę.

Symbolem Bożego Narodzenia we Francji jest nie choinka, a szopka oraz występujące w wielu regionach kraju tzw. „santons” - figurki świętych. Co ciekawe, oprócz postaci biblijnych, „mali święci” często przedstawiają bohaterów dnia codziennego – policjanta, burmistrza czy kucharza. We Francji Święta Bożego Narodzenia obchodzi się tylko 24 wieczorem i 25 grudnia. Podczas wigilijnej kolacji Francuzi nie dzielą się opłatkiem i nie śpiewają kolęd i pastorałek.

Tradycyjna bożonarodzeniowa kolacja - „Le Réveillon”, konsumowana zwykle przed lub po pasterce, a także świąteczny obiad 25 grudnia, składają się najczęściej z takich dań, jak: indyk nadziewany jadalnymi kasztanami („dinde aux marrons”), owoce morza i ryby – zazwyczaj ostrygi („huîtres”) i wędzony łosoś („saumon fumé”), pasztet z otłuszczonych gęsich wątróbek („foie gras”), tradycyjne ciasto, roladę w formie kawałka drewna "Bûche de Noël" („świąteczna kłoda”), ale i gryczane naleśniki polane kwaśną śmietaną (Bretania).

Joyeux Noël!

reklama

Niezbędniki w dziale rodzina