Łososiowe kotleciki świąteczne

Łososiowe kotleciki świąteczne

Łosoś to ryba idealna na święta. Tym razem polecamy ją w wersji, która szczególnie spodoba się dzieciom – łosoś w rybnym kotleciku.

Ta propozycja świetnie się sprawdza w roli bezmięsnego dania obiadowego, w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzyw – zarówno surowych, jak i gotowanych na parze.

Składniki:

  • ok. pół kg świeżego łososia
  • mała cebula
  • jajko
  • koperek (świeży lub suszony)
  • łyżeczka bułki tartej bądź mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa, olej bądź inny tłuszcz do smażenia

reklama

Opcjonalnie: łyżka startego parmezanu, łyżka musztardy (jeśli Twoje dziecko lubi wyrazisty smak).

Sposób przyrządzenia: Filet umyj, oczyść, zdejmij skórę. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj: pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz i koperek (ser, musztardę).

Formuj kotleciki, kładź na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż po 2 - 2,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: