Myślisz, że rodzice wiedzą czym karmić niemowlęta? To badanie nas zaskoczyło

Z badania „Żywienie niemowlęcia w dobie pandemii COVID-19” przeprowadzonego wśród 5000 rodziców dzieci w wieku od 4. do 12. miesięcy, przeprowadzonego przez ekspertów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” wynika, że aż 2/3 rodziców dzieci w wieku 4. - 12. miesięcy dość dobrze ocenia swoją wiedzę dotyczącą żywienia dziecka w 1. roku życia. Tymczasem… Cóż. Analizując badania przeżyliśmy szok.

Jakie są najczęstsze błędy w żywieniu niemowląt?

Rodzice na kwestię żywienia swoich dzieci patrzą przez różowe okulary. Popełniają bowiem wiele – często naprawdę poważnych – błędów żywieniowych.

Okazuje się, że aż 6% dzieci w wieku 7-12 miesięcy nie jest już karmionych piersią ani... mlekiem modyfikowanym. Tymczasem w pierwszym roku życia to właśnie mleko matki bądź mleko modyfikowane powinny być podstawą diety.

Przypomnijmy, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie piersią do 6. miesiąca życia dziecka i późniejszą kontynuację, do dwóch lat lub dłużej, zależnie od decyzji i preferencji matki oraz dziecka.

14% rodziców przyznało się do podawania niemowlakommleka krowiego w 1. roku życia dziecka. Tymczasem mleko krowie w formie napoju nie powinno być podawane niemowlętom, choćby z uwagi na to, że zawiera większe ilości białka czy sodu niż potrzebuje młody organizm.

Do 12. miesiąca życia do diety niemowlęcia powinny zostać włączone wyłącznie przetwory mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir czy ser twarogowy. Podawanie większych ilości mleka krowiego dzieciom w wieku niemowlęcym zwiększa ryzyko mikrokrwawień z przewodu pokarmowego oraz pojawienia się niedokrwistości.

Ponadto aż 41% opiekunów stwierdziło, że napoje roślinne (tak zwane mleka roślinne) stanowią wartościową alternatywę dla preparatów mlekozastępczych w 1. roku życia. To błąd, ponieważ ani mleko krowie, ani „mleko roślinne” nie sprzyja zdrowiu i rozwojowi niemowlaka. Tak jak mleko krowie, napoje roślinne nie powinny zastępować pokarmu matki czy mleka modyfikowanego.

38% rodziców przyznało, że w jadłospisie niemowląt znajdują się te same potrawy, które spożywają pozostali domownicy. Posiłki z rodzinnego stołu otrzymuje 5% dzieci w wieku 4-6 miesięcy i aż 50% dzieci w wieku 7.-12. miesięcy. Nie jest to właściwe zarówno z uwagi na zawartość w potrawach choćby soli, jak i dobór składników oraz sposób ich obróbki termicznej.

Według 38% rodziców w 1. roku życia dzieci powinny pić soki z owoców. Co mówią eksperci? Soki owocowe, nawet te świeżo wyciskane, nie powinny być podawane jako napój, który zaspokaja pragnienie. W tym kontekście kluczowe jest picie wody. Ponadto trzeba pamiętać, że podawanie dziecku słodkiego napoju może negatywnie wpłynąć nie tylko na zaburzenia łaknienia, ale i sprzyja rozwojowi próchnicy zębów.

30% rodziców uważa, że produkty potencjalnie alergizujące, takie jak jaja, zboża glutenowe czy orzechy, powinny zostać wprowadzone dopiero wtedy, gdy większość innych pokarmów została już wprowadzona. To błąd, ponieważ:

  • jajow całości można wprowadzać do jadłospisu już po 5-6 miesiącu życia,
  • gluten - w dowolnym czasie, wraz z innymi posiłkami uzupełniającymi (zaczynając od niewielkich ilości, obserwując reakcję dziecka),
  • orzechy, według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, mówią, że by zapobiec alergii, należy wprowadzać je do diety dziecka nawet po 6. miesiącu życia (np. w postaci zmielonej.

Rodzice popełniają błędy, które wynikają z niewiedzy, mitów i źle rozumianej troski. To dlatego szalenie ważna jest edukacja w tym zakresie .

Ocena: 5 z 5. Ocen: 2

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: