reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

reklama
oj i ja o takich przypadkach słyszłam:):)..i nawet do konca jedni nasi znajomi - dziewczynka - i wszytko dla Malutkiej, która okazała sie chłopcem dopiero podczas porodu. Szczerze to byłam w szoku ogromnym, poniewaz Ci znajomi mieli bardzo czesyto usg..i byli bardzo pewni..a tu taki numer..:)

No..a ja zaraz zmykam, bo jutro o 6 pobudka(pewnie sama sie obudzę - bo ta godz dla mnie to standard)..-dziwi mnie tylko,ze jeszcze nie spię ;)-i POlanica Zdrój wita!:) Dziś mielismy z meżem mega leniwy dzien - byliśmy tylko w kościele rano i po południu u mamci..a potem dzien filmowca..i błogiego lenistwa..chociaż przez ten deszcz i ja humor taki jakis miałam:/..zlośliwy....... :p

Mam pytanko - od 2 dni czuje w podbrzuszu taki stały lekki ból (a nawet powiedziałabym bólik) - cos na styl tego jaki oznajmiał mi zawsze ze za chwilke zacznie boleć mnie brzuch bo pojawi sie okres. Do tego z lekka czuje tez cały czas dolny odcinek kręgosłupa. Nie jest to jak napisałam wyżej ból, tylko po prostu non stop czuje jakby takie napięcie w tych okolicach. Brzuszek mi nie opadł bo nadal oddycha mi sie z trudem. Ale tak sie zastanawiam czy tego typu dolegliwości mogą towarzyszyc np skracaniu sie szyjki?

Na ostatniej wizycie wszystko było ok (tydzień temu) i pani dr zaleciła mi duzo spacerów, ale od kiedy czuje te bóliki to siedze i staram sie nie ruszac. A może właśnie powinnam?

Agusiu - ja wczoraj o to pytalam polożną w szkole rodzenia..Powiedziałam jej, ze mam takie bóle- przypominające nadchodzaca miesiaczkę..takie..co nawet w nocy potrafią mnie obudzić..(czuję wówczas lęk, ze jestem jeszcze nie spakowana..a uczucie jakbym miała zaraz rodzic:)..a brzuszek jest mega wysoko(o co tez spytałam)- i powiedziała, bym się nie martwiła- bo w nas trwają przygotowania do porodu!!!...:)..a w 36 tygodniu ciaży brzuszek jest maxymalnie w górze- i już od tego czasu zaczyna schodzic w dól..stad u mnie np. trudnosci z oddychaniem..bo jest bardzo wysoko:/
Jednak, jezeli to wciaz Cie niepokoii..powinnas uwazam zadzwonic..bądz spotkac się z gin...by rozwiał Twoje wątpliwosci.

Mąż mnie wczoraj namówił i zadzwoniłam do swojego gina - mam przyjsc dzisiaj, zapisze mi cos bo z tego co mu opisywałam to mowi ze to zapowiedz skurczy i jesli nospa nie pomaga to trzeba zastosowac cos silniejszego.

Zobaczymy co dokładnie mi powie - ide o 15

Dzieki Rusałka!

Najlepiej do szpitala isc gdy się ma regularne skurcze to czyli ... ?
Z tego co wiem regularne są gdy są co 10minut i trwają 1.5 do 2 godzin. To co jeśli już mineły 4 godziny regulrnych skurczy to mam jechać czy jak. I jak to przebiega przez 10 minut ile masz skurczy by zaliczyć, że to regulane. Już niedługo do porodu a ja nic nie wiem.

Asia - jeśli nie masz możliwości "przerobić tego" z jakąś położną albo lekarzem to polecam jakąś dobrą książkę - myslę że to minimum żeby sobie to wszystko uporządkować. Wiedza koleżanek z bb też ok ale jak tu zacznie każda po swojemu Tobie pisać to nie wiem czy Ci się to wszystko rozjaśni :) Przynajmniej ja się nie podejmuję pisemnego wykładu ale może któraś się podejmie. Polecam np. "W oczekiwaniu na dziecko" albo "Matka i dziecko" albo jakąkolwiek inną o ciąży i porodzie bo myślę że podstawowe informacje są w każdej. Przynajmniej powinny być. No i możesz do książki w każdej chwili zajrzeć. Powinnaś wiedzieć jakie fazy porodu są - co w każdej się dzieje itd bo wtedy będzie ci o wiele łatwiej rodzić.

A najprościej wyjaśniając co to znaczy regularne - jeśli przerwy między skurczami są mniej więcej takie same - tzn np skurcz co 10 min, potem będą coraz częściej - np co 4-5 min

reklama
Do góry