• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

My też 'zacofane', bo cały czas tylko cycuś ... nowości mam w planie dopiero od czerwca :tak:
No i jak zdecydujemy, że wracam do roboty, to będziemy musiały zacząć odstawianie od piersi :no2::no2::no2: Nawet nie chcę sobie tego wyobrażać ... wyć mi się chce, jak pomyślę, że muszę dziecku odbierać coś, co tak bardzo lubi i czego potrzebuje :-( ... przez weekend znowu próbowaliśmy butli ... schowałam się w kuchni, a M z teściową na głowie stawali, żeby małą nakarmić ... ryczałyśmy obie ... po 1,5 godz 'walki' dałam cyca ...
Już nie wiemy, czego próbować ... ja się chowam, żeby mała nie czuła cyca w pobliżu, żonglujemy smoczkami: wolne, średnie, szybkie ... dajemy jak jest mniej głodna, żeby się nie denerwowała i nic ... jak jest bardzo głodna, to jeszcze gorzej ... w tym tyg kupuję kubki niekapki ... może one pomogą
no i mam nadzieję, że jak zaczniemy w czerwcu urozmaicać dietę, to nie będzie buntu i chociaż łyżeczką mała będzie jadła ...

reklama
Agagsm, JoL, milo wiedziec, ze sie nie jest w tyle. To chyba wina tego, ze ja taka uparta jak osiol jestem i jak sobie zalozylam, ze bedzie rozszerzanie diety pod koniec czerwca, tak jestem nieugieta. Jakos nie mam przekonania do tak szybkiego rozszerzania diety na sile. Co innego, jesli trzeba. Bo praca, bo dziecko wymaga, itd. Ale jak nie trzeba, to po co?

JoL, wspolczuje, Kochana. Piszesz, ze dajecie rozne wielkosci smoczkow i nic. A moze ona smaku smoczka nie znosi? Sa dwa rodzaje - lateksowe i jakiestam (sorry, nie pamietam - juz mozg za stary... :-)) Moze sprobujcie ten drugi? Choc pewnie probowaliscie... A jakiej firmy smoczki macie? Tommy Tippie ma ksztaltem podobny do cyca i na podobnej zasadzie dziala. Trzymam mocno kciuki, zeby sie udalo!

macy - ja wprowadzam bo starej daty jestem :-DMoj pierwszy syn ma wpisane w albumie - 3 miesiące jem łyżeczką jabłuszko, potem marchewkę, 4 miesiące jem zupkę... tak robiły moje siostry, mama wczęsniej tak po prostu było i nikt nie słyszało żadnych tabelach i zaleceniach :-)
Tym niemniej ja jestem wg nich konserwatywna bo pić nie daję tylko cyc :-D i cyc nadal pozostanie najważniejszy a to jabłuszko czy mercheweczka bo to pyszne i aby maluch nauczył się łyżeczką szybko i w ogle jadł ładnie jak starszy. Nigdy nie mielismy czegoś takiego, że nie chce jeśc albo nie lubi. Nie znam tego.
Poza tym chciałabym z cyca odrazu na łyżeczkę wejśc.
Narazie to takie zabawy z jedzeniem, na poważnie zaczniemy też koło czerwca.

U nas to tak jak Kaja pisze:tak:
Zupencja co drugi dzień:tak: Jabłuszka w ruchu:tak:
No Bunia lubi szamać:tak: A przecież schabu nie będę codziennie robić:-)

Macy na czyim cycku Kaja stoi ?

Ja też rozszerzam dietę, bo jestem starej daty, poza tym nie lubię jak ktoś mi coś nakazuje i nie podobają mi się ścisłe schematy. 13 lat temu nie zalecano glutenu, a ja dawałam kaszkę m. mojej córce od 6 m-ca i było gites. Teraz gluten zalecaja podawać wcześniej więc ja mam do tych zaleceń duży dystans, zmienia sie jak w kalejdoskopie. Może gdybym miała super hiper mleczarnie w cycorach mówiłabym inaczej, a ja muszę podawać 2 butle mieszanki dziennie więc wprowadzam podatkowe posiłki jak przy karmieniu sztucznym.

Ja stawiam na to, że polskie jabłka są dobre cały rok. Jakoś tak wierze naszym sadownikom.:happy: Dzis pocierałam łyżeczką z jabłka i do buziaczka odrazu, chłopak był szczęsliwy :tak:
niby tak ale są pryskane już w spiżarniach czy jak to się nazywa żeby się nie psuły no wiem że skórkę się obiera ale ile dojdzie do miąższu to nie wiem, poza tym u nas w okolicy są piekne sady duże ciągną się kilometrami i po prostu cudo ale jest mały szkopuł są przy ruchliwej drodze więc ...

reklama
Zapewne we wszystkim już jest coś :tak: zawsze to jednak żywe jabłko a w słoiczku jak się znalazło i co przeszło to też można w domysły iść... poza tym pasteryzacja sloiczka. Czytałam, że zabija wszystko co też jest kontrowersyjne - no ... trzeba wirować wokół tego i wybierać z głową i różnorodnie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry