Sel sporo żelaza znajdziesz w buraku, szpinaku, brokułach, groszku i natce pietruszki co kiedy to wklejam niżej bo sama się pogubiłam choć tam dziwnie pisze bo szpinak bardzo późno 9M
co do szpinaku chyba trzeba dodać mleko ale nie wiem czy modyfikowane może być ?
Na pierwsze spotkanie malucha z warzywami wybierz te lekkostrawne i najmniej alergizujące:
5M: ziemniaki, marchew, dynię
6M: brokuły, pietruszkę, seler, fasolkę szparagową, kalafior, kabaczek, cukinię, kukurydzę, patisona, a pod koniec tego miesiąca brukselkę, groszek zielony, gotowaną kapustę białą, czerwoną i włoską.
7M: to soczewica, kalarepa, por i burak.
W 8M:. czas na jarmuż i świeże szparagi,
a w 9M. - na cebulę, szczaw i szpinak.
Od 10. miesiąca możesz wprowadzać: bakłażana, bób, kapustę kiszoną, ogórek kiszony i świeży gruntowy, paprykę czerwoną, pomidora, cieciorkę, soję i czosnek, a
od 11. - cykorię i rzepę. Roczne dziecko może też spróbować sałaty i rzodkiewki.
Witamin moc
Szczególnie zasobne w witaminę C są: papryka czerwona, kapusta biała, pekińska, brukselka, kalafior, brokuły, szpinak, natka pietruszki, pomidor. Beta-karoten znajdziesz w dużych ilościach w marchwi, warzywach zielonych (fasolce, szpinaku, natce pietruszki i selera) i żółtych (dyni, kukurydzy). Sporo witamin z grupy B zawierają suche nasiona strączkowe (groch, fasola, soja, soczewica) - ale podawaj je w małych ilościach, bo działają wzdymająco. W ziemniakach jest dużo potasu. Sporo żelaza znajdziesz w buraku, szpinaku, brokułach, groszku i natce pietruszki, a wapń - w soi, fasolce szparagowej, brukselce, buraku, koperku, natce pietruszki. Maluchowi przyda się także kwas foliowy - obecny np. w burakach i brokułach. Niezwykle wartościowym składnikiem warzyw są flawonoidy - jedne działają przeciwzapalnie, inne uszczelniają naczynia krwionośne, a szczególnie cenne są przeciwutleniacze, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. Jednym z nich jest likopen (obecny w pomidorach, a zwłaszcza w ketchupie i sosach pomidorowych), który niszczy komórki rakowe.
Miałam dać link do całego artykułu i zamknęłam stronę i nie skopiowałam