• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

moje dziecie dzis jadlo kaszke jaglana na mleku z dodatkiem brokula gerbera....nastapily odruchy wymiotne....krzywila sie niemilosiernie i wypluwala...brokul jest bleeeeeeeeeeeee...czym moge to zastapic zeby bylo duzo zelaza...bede probowac szpinak co jeszcze polecacie? nie wiem jak z burakami....musze sie dowiedziedc od mojej pediatry.od kiedy dzieci karmione butla maja dostawac zoltko? z tego co czytalam to po 7 miesiacu ale tam jest tez o miesku a my juz dawno miesko jemy....

Uważaj tylko bo w szpinaku jest mleko --- może wywołać reakcję alergiczną.

reklama
sluchajcie mojemu dziecku sie cos odwidzialo i od kilku dni nie chce jesc lyzeczka..nie ma czasu;-)a jak zglodnieje to przysypia bo wie ze wtedy melsio dostanie i budzi sie z pelnym brzuszkiem. kurcze od paru dni ani owocow,ani zupek...tylko kaszke lub sinlaca zje ale to trzeba sie napajacowac ze hej. inaczej jak juz tylko zaspokoi pierwszy glod to ma w nosie reszte posilku bo przeciez trzeba sie bawic;-).. nie wiem jak jej to odmienic.wydaje mi sie ze powinnam przeczekac ten okres i nie zmuszac.

A moj w okresie nauki robienia bąbelków ze sliny, pierdzenia ustami, wciągania dolnej wargi i ogolnego chichotu też zaciska buźkę przed łyżeczką. To jego nowa umiejętność i tak ją traktuje. Jak się z nim bawię to łyżeczką to otwiera i szamie.
Myślę, że trzeba odczekać.

Sel sporo żelaza znajdziesz w buraku, szpinaku, brokułach, groszku i natce pietruszki co kiedy to wklejam niżej bo sama się pogubiłam choć tam dziwnie pisze bo szpinak bardzo późno 9M :confused:

co do szpinaku chyba trzeba dodać mleko ale nie wiem czy modyfikowane może być ?

Na pierwsze spotkanie malucha z warzywami wybierz te lekkostrawne i najmniej alergizujące:
5M: ziemniaki, marchew, dynię

6M: brokuły, pietruszkę, seler, fasolkę szparagową, kalafior, kabaczek, cukinię, kukurydzę, patisona, a pod koniec tego miesiąca brukselkę, groszek zielony, gotowaną kapustę białą, czerwoną i włoską.

7M: to soczewica, kalarepa, por i burak.

W 8M:. czas na jarmuż i świeże szparagi,

a w 9M. - na cebulę, szczaw i szpinak.

Od 10. miesiąca możesz wprowadzać: bakłażana, bób, kapustę kiszoną, ogórek kiszony i świeży gruntowy, paprykę czerwoną, pomidora, cieciorkę, soję i czosnek, a

od 11. - cykorię i rzepę. Roczne dziecko może też spróbować sałaty i rzodkiewki.

Witamin moc

Szczególnie zasobne w witaminę C są: papryka czerwona, kapusta biała, pekińska, brukselka, kalafior, brokuły, szpinak, natka pietruszki, pomidor. Beta-karoten znajdziesz w dużych ilościach w marchwi, warzywach zielonych (fasolce, szpinaku, natce pietruszki i selera) i żółtych (dyni, kukurydzy). Sporo witamin z grupy B zawierają suche nasiona strączkowe (groch, fasola, soja, soczewica) - ale podawaj je w małych ilościach, bo działają wzdymająco. W ziemniakach jest dużo potasu. Sporo żelaza znajdziesz w buraku, szpinaku, brokułach, groszku i natce pietruszki, a wapń - w soi, fasolce szparagowej, brukselce, buraku, koperku, natce pietruszki. Maluchowi przyda się także kwas foliowy - obecny np. w burakach i brokułach. Niezwykle wartościowym składnikiem warzyw są flawonoidy - jedne działają przeciwzapalnie, inne uszczelniają naczynia krwionośne, a szczególnie cenne są przeciwutleniacze, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. Jednym z nich jest likopen (obecny w pomidorach, a zwłaszcza w ketchupie i sosach pomidorowych), który niszczy komórki rakowe.

Miałam dać link do całego artykułu i zamknęłam stronę i nie skopiowałam :baffled:

A firmy jeszcze inaczej i dobrze. W wielu słoiczkach oprocz nazwy - ktora sugeruje skład jest wiele innych dodatkow. Ich bym się bardziej bała niż wprowadzenia warzywa czy owocu miesiąc wcześniej.
Zonk dla nadineczki, Hipp produkuje nektar do picia jabłkowo-truskawkowo-malinowy po 5 miesiącu :-D znaczy z truskawką to nie był tak grzech - choc inne tabele podaja,ze po 9 miesiacu.

A firmy jeszcze inaczej i dobrze. W wielu słoiczkach oprocz nazwy - ktora sugeruje skład jest wiele innych dodatkow. Ich bym się bardziej bała niż wprowadzenia warzywa czy owocu miesiąc wcześniej.
Zonk dla nadineczki, Hipp produkuje nektar do picia jabłkowo-truskawkowo-malinowy po 5 miesiącu :-D znaczy z truskawką to nie był tak grzech - choc inne tabele podaja,ze po 9 miesiacu.
Produkuje tez sloiczki po 4m z truskawkami...Tak wiec ani troche grzechu ;-):-D

reklama
Jeszcze wklejam takie coś może się komuś przyda
PO 5 MIESIĄCU :

PO 6 MIESIĄCU :
Tabela przedstawia zbiorcze zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka, które ukończyło 6 miesiąc życia. Na zielono w tabeli zaznaczone są produkty, które są nowościami w diecie malucha. Nazwy produktów są ułożone w kolejności alfabetycznej.

PO 7 MIESIĄCU

Tabela przedstawia zbiorcze zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka, które ukończyło 7 miesiąc życia. Na zielono w tabeli zaznaczone są produkty, które są nowościami w diecie malucha. Nazwy produktów są ułożone w kolejności alfabetycznej.

chyba tyle starczy ;-)jakby ktoś chciał więcej to wklejam Podstawy żywienia Dziecka - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry