reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

wzrost i waga naszych dzieci

reklama
W czwartek u lekarza (Tymuniek miał 3 miesiące bez dnia) 5710g i 61cm:-)
Dzisiaj na wadze w domku (mamy taką dla niemowląt) 5760.

U nas po rownych 4 tygodniach na wadze 4060 czyli niestety dopiero co przekroczylismy wage urodzeniową. Mam nadzieję, że teraz pójdzie juz z górki.

1 m-c i 5 dni: Tymek waży 5200g. Od wagi urodzeniowej przybrał 1,35 kg a od wypisowej 1,5 kg. Pediatra stwierdziła, że trochę za dużo, bo na tę chwilę powinien ważyć ok. 4700 g. Wychodzi na to, że przytył ponad kilogram w dwa tygodnie:szok::szok::szok:, bo podczas pierwszej wizyty patronażowej pod koniec 2 tygodnia ważył 3950g. Jak on to zrobił :szok::szok::szok:

Lekarka stwierdziła, że z butli ma jeść tyle ile potrzebuje. A zjada różnie, od 40ml do 130 ml. Zawsze robię tyle ile zaleca producent na opakowaniu dla danego przedziału wiekowego. Jedną piersią nie mogę karmić, bo Tymek mi uszkodził taką brodaweczkę, którą miałam na otoczce przy sutku i teraz trochę się boję, żeby nie doszło do infekcji...

Ja to sie boje karmic z butli,bo z takim karmienie to jest tak,ze dziecku jest latwiej i wtedy moze wiecej zjesc mimo ze nie jest juz tak glodne. Poza tym z dziecmi jest tak jak z doroslymi, zanim informacja do mozgu dotrze,ze jest najedzone to mija troche czasu,dlatego ja po karmieniu piersia nie robie od razu butli tylko czekam chwile. Jak Macius placze dluzej niz 5 minut to wtedy robie butle. Nie chce go przekarmiac,bo zwyczajnie nie lubie grubasow i wiem jaki to potem problem odchudzic dziecko, gorzej niz doroslego.

Ja się tylko zastanawiam jak to jest. Jak dziecko karmione piersią przytyje w miesiąc 1,5 kg albo więcej to jest OK, a jak dziecko na butelce tyle samo to już jest niedobrze? Ja myślę, że to jest element kampanii propagującej naturalne karmienie. Lekarze zrobią wszystko, żeby człowiek poczuł się wyrodną matką, która krzywdzi swoje dziecko i wpędza w otyłość;-);-);-).
A tak na poważnie, to nasza pani doktor za każdym ważeniem robi jakieś dziwne wyliczenia wagi prawidłowej. Zawsze wychodzi mniejsza niż ma moje dziecko. Ale nie kazała się przejmować, bo "nadwaga" jest w normie. Zresztą akurat w 3 tygodniu jest etap gwałtownego wzrostu, więc może to stąd takie przyspieszenie. Na razie Tymo nie wygląda na kluskę, jest długi, wyrósł już z rozm. 56 i części rozmiaru 62.

reklama
Z tym propagowaniem karmienia naturalnego to juz mnie szlag trafia:wściekła/y: Nawet moj maz,gdy Macius placze i jest ewidetnie glodny i wymeczony proba jedzenia z cycka, mowi,zebym sie wstrzymala z butelka i dala jeszcze cycka:szok::wściekła/y:

Do góry