reklama
reklama
Szybka tarta z owocami
Ciasto na tartę ma to do siebie, że możesz przygotować je wiele dni wcześniej - i trzymać w lodówce czy zamrażarce na wszelki wypadek.
Potem możesz zdecydować, jak ją podasz. Możesz wykorzystać do tego różne owoce, masę mascarpone czy bitą śmietanę. Możesz też pójść skróty i do nadzienia wykorzystać półprodukty - ulubiony budyń, owoce i galaretkę. Zobacz:
Składniki:
- szklanka mąki
- pół kostki masła (100 g)
- jajko
- szczypta soli
- cukier
- łyżka wody
- budyń
- galaretka
- owoce
Sposób przygotowania:
Ciasto. Do mąki wrzuć pokrojone na małe kawałki masło, wgnieć je w mąkę. Dodaj cukier, sól, jajko, łyżkę wody (jeśli trzeba, dodaj nieco więcej). Zrób to dość szybko.
Ciastem wylep wysmarowaną tłuszczem formę (pamiętaj, by zrobić wyższe brzegi) i włóż ją do lodówki (możesz też zawinąć kulę ciasta w folię, włożyć do lodówki, dopiero potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika (180 stopni stopni) na 25 minut. Aby ciasto nie wyrosło, możesz przykryć je papierem i obciążyć fasolą (wtedy po 15 minutach je odkrywasz i kolejne 10 pieczesz bez papieru).
Nadzienie: Ugotuj budyń i galaretkę (dodając nieco mniej płynów - mleka i wody). Na ostudzoną tartę przełóż chłodny budyń, ułóż owoce, zalej galaretką i włóż do lodówki. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy: