Lunchbox Kurczaka Julka czyli ciasto marchewkowe i pasta rybna

Lunchbox Kurczaka Julka czyli ciasto marchewkowe i pasta rybna

Kurczak Julek kocha naukę i książki. Każdy omnibus tak jak Julek, potrzebuje składników odżywczych, wspierających koncentrację i szybkie uczenie się. Pasta rybna bogata w kwasy omega 3, ciasto marchewkowe pełne beta karotenu i banan będący skarbnicą magnezu, pomogą wiedzy jeszcze szybciej i skuteczniej zagościć w główce każdego ucznia.

a) pełnoziarnista kanapka z rukolą, pastą rybną i szczypiorkiem
b) kiszony ogórek
c) banan
d) ciasto marchewkowe z orzechami
e) pomidorki koktajlowe
f) czerwona papryka

PASTA RYBNA

  • 1 wędzona makrela,
  • szczypior wraz z dymką,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej/ketchupu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Makrelę dokładnie obierz z ości, rozdrobnij. Szczypior posiekaj z cebulką i dodaj do ryby. Dodaj majonez i jogurt.Passatę/ketchup dodawaj powoli, by zachować konsystencję gęstej pasty. Dopraw, wymieszaj. Posmaruj pieczywo masłem, pastą rybną, dodaj rukolę.

TIP: Kiszonego ogórka możesz dodać do pasty pokrojonego w drobną kosteczkę lub do kanapki pokrojonego w plasterki lub jako dodatek do kanapki - pokrojonego w słupki. Zrób tak, jak lubisz najbardziej.

Ciasto marchewkowe z orzechami

  • 1,5 szkl mąki (orkiszowa + gryczana),
  • 3 jajka,
  • 2 duże marchewki starte na małych oczkach,
  • ½ szkl cukru trzcinowego,
  • ½ szkl oleju,
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 garście potłuczonych orzechów włoskich.

Ilość na blaszkę 29x29.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, zmiksuj delikatnie.

Obie mąki, proszek, cynamon wymieszaj, wrzuć startą marchewkę i dokładnie wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych i dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły. Orzechy rozdrobnij tłuczkiem.Ciasto przelej na blachę, posyp orzechami. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 30 minut. Pokrój w kwadraty/prostokąty.

TIP: Możesz użyć również orzechów laskowych lub migdałów. Rozdrabnianie orzechów (wsypanych do woreczka) tłuczkiem do mięsa to czystsza kuchnia i  mniej skaleczeń nożem.

Ocena: 5 z 5. Ocen: 2

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: