Kokosowe muffinki z cukinią z lunchboxa gąski Zosi

Kokosowe muffinki z cukinią  z lunchboxa gąski Zosi

Gąska Zosia – mistrzyni zdrowej kuchni i gaduła zarazem – zachęca Cię dzisiaj do zdrowego odżywiania świeżymi i przede wszystkim zielonymi produktami.

W lunchboxie kanapka z twarożkiem, zieleniną i rzodkiewką. Do tego oczywiście warzywa: papryka i pomidorki koktajlowe. Na deser delikatnie słodka kokosowa muffinka z…cukinią, tak zgadza się oraz równie zielone co cukinia, pistacje i gruszka.

a)    kanapka z twarożkiem i rzodkiewką
b)    paski papryki/pomidorki koktajlowe
c)    kokosowa muffinka z cukinią
d)    gruszka
e)    pistacje.

TWARÓG Z ZIELENINĄ

  • kostka twarogu półtłustego
  • 1-2 łyżki jogurtu
  • 2 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • rzeżucha
  • kiełki
  • pieprz, sól

Twaróg rozgnieć widelcem, umyte rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, zieleninę posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z dodatkiem jogurtu i przypraw. Posmaruj pieczywo. Zagryzaj warzywami.
TIP: Grasz w zielone? Do kanapki dodaj listki szpinaku baby, sałaty lub rukoli.

KOKOSOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ

  • 1,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szkl wiórków kokosowych
  • 1 szkl cukinii startej na grubych oczkach
  • 0,5 szkl mleka kokosowego
  • 0,5 szkl wody
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl cukru trzcinowego/ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Suche składniki wymieszaj: mąka, wiórki, cukier, soda. Cukinię ze skórką zetrzyj na tarce. Dodaj do suchych oraz mleko, wodę, jajko i olej. Wymieszaj dokładnie, masa ma być gęsta. Nakładaj do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku w temp 180 st ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: