Lunchbox Konia Franka: zielone gofry owsiane
Koń Franek jest szybki i sprawny, a także ambitny i wyjątkowo koleżeński. Chce być pierwszy we wszystkich wyścigach. Najlepiej dogaduje się z Kacperkiem, z którym razem ćwiczą do zawodów. Jest bardzo pomocny dla przyjaciół.
W utrzymaniu dobrej kondycji - tak samo jak konikowi - pomoże Ci owies, a dokładnie zielone gofry owsiane z ulubionymi smarowidłami. O dodatkową energię zadba kostka gorzkiej czekolady, a marchewki i arbuza wystarczy do podzielenia się z przyjaciółmi w klasie.
a) owsiane gofry z jarmużem lub szpinakiem
b) twarożek jogurtowy
c) brzoskwinia
d) chrupki kukurydziano-gryczane
e) plasterki marchewki
f) arbuz
g) kostka gorzkiej czekolady.
reklama
ZIELONE GOFRY OWSIANE
- 3/4 szkl mąki owsianej lub 1 szkl płatków owsianych
- 0,5 dużego, dojrzałego banana
- garść liści jarmużu (bez twardych części) lub listków szpinaku
- 1 jajko
- 0,5 szkl dowolnego mleka
- szczypta soli
- olej
Żółtko oddziel od białka. Jarmuż lub szpinak i banana wrzuć do blendera kielichowego, dodaj mleko i dobrze zmiksuj. Dodaj płatki lub mąkę oraz żółtko i ponownie zblenduj. Pozostaw na kilka minut do zgęstnienia.
W międzyczasie białko ubij na sztywno z odrobiną soli. W osobnej misce delikatnie połącz masę gofrową z białkiem.
Rozgrzej mocno gofrownicę, posmaruj delikatnie olejem. Ciasto na gofry powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj do niego łyżkę mąki i dobrze wymieszaj. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj kilka łyżek gazowanej wody.
Długość smażenia gofrów zależy od mocy urządzenia. Gotowe odparuj na kratce, by były chrupiące.
TIP: Gotowego gofra możesz od razu posmarować twarożkiem, masłem orzechowym lub domowym dżemem i włożyć do lunchboxa w towarzystwie owoców. Możesz również smarowidło czy gęsty jogurt przełożyć do małego pojemniczka i nałożyć na gofra później.
W sezonie jesiennym szpinak zamień na 2-3 łyżki dyniowego puree i do ciasta dodaj odrobinę cynamonu.