Lunchbox Konia Franka: zielone gofry owsiane

Lunchbox Konia Franka: zielone gofry owsiane

Koń Franek jest szybki i sprawny, a także ambitny i wyjątkowo koleżeński. Chce być pierwszy we wszystkich wyścigach. Najlepiej dogaduje się z Kacperkiem, z którym razem ćwiczą do zawodów. Jest bardzo pomocny dla przyjaciół.

W utrzymaniu dobrej kondycji - tak samo jak konikowi - pomoże Ci owies, a dokładnie zielone gofry owsiane z ulubionymi smarowidłami. O dodatkową energię zadba kostka gorzkiej czekolady, a marchewki i arbuza wystarczy do podzielenia się z przyjaciółmi w klasie.

a)    owsiane gofry z jarmużem lub szpinakiem
b)    twarożek jogurtowy
c)    brzoskwinia
d)    chrupki kukurydziano-gryczane
e)    plasterki marchewki
f)    arbuz
g)    kostka gorzkiej czekolady.

reklama

ZIELONE GOFRY OWSIANE

  • 3/4 szkl mąki owsianej lub 1 szkl płatków owsianych
  • 0,5 dużego, dojrzałego banana
  • garść liści jarmużu (bez twardych części) lub listków szpinaku
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl dowolnego mleka
  • szczypta soli
  • olej

Żółtko oddziel od białka. Jarmuż lub szpinak i banana wrzuć do blendera kielichowego, dodaj mleko i dobrze zmiksuj. Dodaj płatki lub mąkę oraz żółtko i ponownie zblenduj. Pozostaw na kilka minut do zgęstnienia.

W międzyczasie białko ubij na sztywno z odrobiną soli. W osobnej misce delikatnie połącz masę gofrową z białkiem.

Rozgrzej mocno gofrownicę, posmaruj delikatnie olejem. Ciasto na gofry powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj do niego łyżkę mąki i dobrze wymieszaj. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj kilka łyżek gazowanej wody.

Długość smażenia gofrów zależy od mocy urządzenia. Gotowe odparuj na kratce, by były chrupiące.

TIP: Gotowego gofra możesz od razu posmarować twarożkiem, masłem orzechowym lub domowym dżemem i włożyć do lunchboxa w towarzystwie owoców. Możesz również smarowidło czy gęsty jogurt przełożyć do małego pojemniczka i nałożyć na gofra później.

W sezonie jesiennym szpinak zamień na 2-3 łyżki dyniowego puree i do ciasta dodaj odrobinę cynamonu.

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: