reklama

Podstawy gotowania

Kuchnię omijasz raczej szerokim łukiem, choć chciałabyś nauczyć się gotować. To świetnie! Chciałabyś, a to już duży krok do przodu. W tym dziale znajdziesz artykuły poświęcone podstawom gotowania, które są niezbędne, aby zdobyć kolejny poziom w sztuce kulinarnej. Rozgość się, już niedługo będziesz mistrzynią!

Podstawy gotowania

Natka pietruszki. Jak jej używać?

 2 lipca 2015

Natka pietruszki jest tak pospolita, że niemal niezauważalna. Nie warto jednak ignorować jej nieocenionych właściwości dla zdrowia. Podpowiadamy, w jaki sposób możesz wykorzystać ją w swojej kuchni, by...   Więcej

Mięta. Jak jej używać?

 2 lipca 2015

Czujesz miętę do mięty? To zioło, które potrafi zaskakiwać. Przydaje się nie tylko latem, kiedy potrzebujesz ochłody. Nadaje się do wielu apetycznych dań, a zwłaszcza...deserów. Sprawdź, co z mięty możesz...   Więcej

Liść laurowy. Jak go używać?

 2 lipca 2015

Liść laurowy to zioło, które idealnie pasuje do bulionów, rosołów, pieczeni a także...kawy. Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie tradycyjny arabski napar. Podpowiadamy, z jakimi ziołami liść laurowy tworzy...   Więcej

Rozmaryn. Jak go używać?

 2 lipca 2015

Intensywny aromat rozmarynu nie przyprawia o ból głowy, a wręcz mu zapobiega. Jego żywiczny zapach podkręci smak pieczeni i doda szyku słodkim wypiekom. Przeczytaj, jak możesz wykorzystać go w Twojej kuchni. ...   Więcej

Tymianek. Jak go używać?

 2 lipca 2015

Tymianek - doceniają go francuscy kucharze, uwielbiają producenci kosmetyków. W kuchni czaruje potrawy wyraźnym, lekko cytrusowym aromatem. Przeczytaj, jak długo tymianek może mieszkać w twojej kuchni i z...   Więcej

Oregano. Jak go używać?

 2 lipca 2015

Oregano to siła napędowa włoskich dań na bazie pomidorów. Jeśli planujesz zrobić pizzę, musisz umieścić je na swojej liście zakupów. My podpowiemy, do czego jeszcze możesz wykorzystać tę przyprawę i co zrobić,...   Więcej

Bazylia. Jak jej używać?

 2 lipca 2015

Bazylię możesz hodować we własnym ogródku, trzymać w doniczce lub kupić gotową i przechowywać w zamrażarce. Jedno jest pewne – musi znaleźć się w twojej kuchni. Bazylia to absolutna podstawa tam, gdzie potrawą...   Więcej

Oleje i oliwy - do smażenia czy do sałatki?

 2 lipca 2015

Od ilości różnego rodzaju oliw i olejów na sklepowych półkach można dostać zawrotów głowy. Czy wiedziałaś, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia a najzdrowszą alternatywą dla masła jest olej...   Więcej

Jaka mąka do czego?

 2 lipca 2015

Mąka ma bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni - od wszelkiego rodzaju wypieków do dań mącznych i sosów. Ale czy wiecie, jaki typ mąki będzie najlepszy do danego ciasta czy dania?  Postanowiłam dla Was...   Więcej

Jak zrobić aromatyzowaną oliwę

 2 lipca 2015

Półki w delikatesach, zastawione mniej lub bardziej wyszukanymi butelkami ze szlachetną oliwą, to raj dla oka. Szczególnie pięknie wyglądają te, w których zamknięte są łodyżki ziół, małe papryczki czy ząbki...   Więcej

Szklanka mąki to ... czyli kuchenna ściągawka

 2 lipca 2015

Znalazłaś prosty przepis na niesamowite ciasto - postanowiłaś zaskoczyć nim bliskich. Na blacie ustawiłaś wszystkie niezbędne produkty – przyszedł czas na realizację planu. Wczytujesz się w przepis i...   Więcej

Jajka – instrukcja obsługi, cz. 2

 2 lipca 2015

„Mistrz sztuki kulinarnej, słynny pan Władysław Kucharski, opowiadał mi kiedyś, że skomponował następującą potrawę: omlet, wewnątrz którego znajdowały się jaja sadzone, całość posypana siekanym jajkiem na...   Więcej

Noże kuchenne

 15 grudnia 2015

Sklepowe półki uginają się od nadmiaru towarów. Zwłaszcza te wirtualne. Wystarczy zerknąć na stronę dowolnego sklepu internetowego oferującego wyposażenie kuchni, by natychmiast poczuć się przytłoczonym...   Więcej

Bezy

Bezy

 2 lipca 2015

  Więcej

Kruche ciasto

 15 grudnia 2015

  Więcej