Brokuł – zielony kwiat

Brokuł – zielony kwiat

Brokuł to od niedawna moje ulubione warzywo. Bardzo go lubię za intensywnie zielony kolor, wyrazisty smak i ... za uniwersalność w zastosowaniach kulinarnych. Smakuje doskonale -  zarówno w sałatce, jak i zapiekance, czy też w zupie. A już zupy-kremy...

Brokuły są bardzo zdrowe -  zawierają dużo błonnika, są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, ale nie tylko, bo zawierają też  witaminy  A, B i PP oraz magnez, fosfor i żelazo. Warto też wiedzieć, że dzięki bogactwu kwasu foliowego polecane są szczególnie kobietom w ciąży.

Przygotowałam dla Was moje dwa ulubione przepisy z brokułami, polecam do wypróbowania:

KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA – nasza ulubiona zupa-krem.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g brokułów
- 1 mała cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 mała marchewka
- 250 ml mleka
- 2 małe pory
- 100 g chudego wędzonego boczku
- 150 g twardego żółtego sera
- sól i pieprz

Brokuły podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i mieszając smażyć, aż stanie się szklista. Wlać bulion drobiowy i mleko, zagotować. Do garnka włożyć brokuły i całość gotować przez około 10 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Po 5 minutach gotowania dodać pokrojone w krążki pory i startą na dużych oczkach marchewkę.

reklama

W tym czasie ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w niedużą kostkę i wysmażyć na chrupko na suchej patelni.

Łyżką cedzakową ostrożnie wyjąć kilka różyczek brokułów,  pozostałe razem z wywarem zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę przelać do czterech miseczek, każdą porcję posypać tartym serem i skwarkami, udekorować różyczką brokułu.
Podawać od razu.

KISZ (QUICHE) Z BROKUŁAMI – pyszny i kolorowy.
Składniki (na 8 porcji)
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- szczypta soli
- 50 ml zimnej wody

farsz i sos:
- 400 g brokułów
- 50 g suszonych pomidorów z oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 150 g słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 350 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie bieluch)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- pieprz i sól
- 2 łyżki orzeszków piniowych

reklama

Przygotowanie ciasta:

mąkę posiekać z masłem, dodać sól i wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut.

Przygotowanie farszu:
brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i blanszować przez około 2 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć. Suszone pomidory pokroić w paseczki.

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Sos doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia tarty o średnicy 28 cm. Na cieście rozłożyć brokuły i pomidory, zalać sosem serowo-śmietanowym.

reklama

Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 30 minut, aż masa się zetnie (ja musiałam podnieść temperaturę do 200 st.C i piec kisz przez 50 minut - mam piekarnik gazowy grzejący tylko z dołu). Pięć minut przed końcem pieczenia kisz posypać orzeszkami piniowymi.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Sól i pieprz" nr 10/2009.

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: