Poranna podróż kulinarna

Poranna podróż kulinarna

Dzień Mamy? Co zrobić? Jak ma wyglądać? Nie mam pojęcia. Inwencję pozostawiam w Waszych rękach. Osobiście uważam, że dzień warto zacząć od śniadania. Mówicie, że to banalne? Być może, ale pomyślcie - zabierzcie Mamę w podróż kulinarną...

Przystanek pierwszy - Dania

Z Danii pochodzi H.C. Andersen, klocki LEGO, a na zamku Kromborg rozgrywa się akcja Hamleta Szekspira. Tak więc wprowadzając nastrój, śniadanie podajcie w pokoju dziecięcym, a wwieźcie je na rowerze- ulubionym pojeździe Duńczyków. Co podać? Wielowarstwowe kanapki zwane „smorrebrod”. 

Kanapka z wędzonym łososiem:

kromka chleba trochę masła, świeżo zmielony pieprz,plaster w wędzonego łososia,cząstka cytryny,

Chleb posmaruj masłem, połóż plaster łososia, pokrop z sokiem z cytryny i posyp pieprzem. Podawaj na talerzu z plasterkami cytryny.

Kanapka z ementalerem

reklama

kromka chleba żytniego, masło. 2 plasterki sera Ementaler, 2 plasterki ogórka, marynowanego, 1 liść sałaty zwykłej lub lodowej, 1 marynowana cebulka, 1 pomidorek koktajlowy pokrojony w ćwiartki

Połóż sałatę na chlebie. Rozłóż pomidorka i ogórka na rogach chleba. Pośrodku połóż kawałki sera. Posyp cebulka pokrojona w plastry.

Kanapka z parówką

chleb żytni, parówka z drobiu, ogórek małosolny, koperek

Na chlebie połóż pokrojoną w plastry parówkę, środek przyozdób plasterkami ogórka, posypanymi koperkiem.

Przystanek drugi - Anglia

Mam wrażenie, że prawdziwe angielskie śniadanie mogłoby zabić niejedną osobę, nieprzyzwyczajoną do obfitych, wielodaniowych, ciężkostrawnych śniadań. Dlatego zaproponujemy wersję soft.

Rozpoczynamy od połówki grejpfruta z cukrem lub sałatki owocowej. Pomijamy owsiankę. Serwujemy zaś jajka na szynce lub bekonie. Jeśli jednak mama posiada  niepohamowany apetyt dodajemy parówki, fasolkę w sosie pomidorowym, filety śledziowe,  pomidory i pieczarki z rusztu. Na zakończenie raczymy mamę tostami z dżemem z pomarańczy, filiżanką kawy lub herbaty. Jeśli mama skusi się na wszystkie dania warto zawczasu przygotować jakieś środki na trawienie.

Z tej bogatej ofert śniadaniowej proponuję wybrać jajka na szynce i na tym poprzestać.

2 plasterki szynki z tłuszczykiem
1 -2 jaja
łyżeczka masła
chleb pszenny

Na patelni kładziemy trochę masła i szynkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażamy ją intensywnie, a kiedy stanie się chrupka wbijamy jajko i dalej smażymy. Serwujemy z grzankami z białego pieczywa przypiekanymi na maśle.

Przystanek trzeci - Francja

reklama

Bagietki, wino. Nic z tego. Zjemy po prostu francuskie śniadanie. W tym celu należy nabyć  croissanty. W miseczce wyłożyć odrobinę domowych konfitur. Podać masło i kawę. Włączyć płytę z muzyką francuską. Jeśli mama wyglądałaby na wygłodniałą można zaserwować kakao. Po śniadaniu zaś zaproponować szampana i truskawki.

Przepis na croissant. Znaleźć dobrą piekarnię. Popędzić rano. Zakupić.

Przystanek czwarty - Włochy

O dziwio Ci wielbiciele pizz i wszelkiego rodzaju past, śniadania jedzą skromniutkie. My sięgniemy po oliwę, mozarellę, pomidory i czosnek. Podamy caprese i bruschettę.

2 dojrzałe pomidory
kawałek mozzarelli
świeża bazylia
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu balsamicznego

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy na talerzu tak żeby nachodziły na siebie. Całość polewamy oliwą i octem. Posypujemy pachnąca bazylią. Podajemy z bruschettą.

2 kromki pieczywa pszennego,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
kromki opiec z obu stron. Gorące natrzeć czosnkiem, pokropić oliwą. Posypać solą i pieprzem.

Przystanek piąty - Grecja

Oczywiście również w Grecji śniadanie jest najmniej ważnym posiłkiem, ale my sięgniemy po ichniejsze specjały i zrobimy sałatkę Horatiki.

reklama

2 pomidory
1 ogórek
1/2 cebuli
1 papryka
garść czarnych oliwek
ser feta
oliwa
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, oregano

Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę pokroić w cząstki. Włożyć do miski. Przyprawić, wymieszać, dodać pokrojoną fetę. zalać oliwą z octem i schłodzić.

Ja już wysiadam, a właściwie wracam do Włoch, życząc Wam smacznego.

aniaslu

Ocena: 5 z 5. Ocen: 1

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Jajka. Niebanalnie.

Jajka. Niebanalnie.

Jajka to produkt, który z reguły zawsze mamy w lodówce. Wystarczy kilka dodatków, by przygotować z nich…   Więcej

Z kanapką na kanapce

Z kanapką na kanapce

Zapraszam dzisiaj na wyjątkowe kanapki. Sprawdzą się na co dzień, bo ich przyrządzenie nie wymaga…   Więcej

Pora na pora

Pora na pora

Rzadko zdarza się by warzywo rozstrzygało losy bitew. A jednak skromny por stał się bohaterem jednej z…   Więcej

Malinowo mi!

Malinowo mi!

Najpierw jem świeże. Jeszcze zanim zdążę dojść do domu, podskubuję z pudełka, wyrzucając sobie surowo, że…   Więcej

Sycące placuszki

Sycące placuszki

W naszym domu wielką popularnością cieszą się placki i placuszki, podawane na śniadanie. Kiedy je zrobię,…   Więcej

reklama