reklama

reklama

Zupa ogórkowa

Ulubiona zupa moich dzieci. Jest smaczna, pożywna  i fantastycznie kwaśna. Najlepsza oczywiście w wykonaniu prababci.


Jeśli jednak nie posiadasz prababci, ani babci, nie pozostaje nic innego, jak samodzielnie przygotować pyszną i prostą zupę.

Składniki:

  • kawałek mięsa, np: kurczaka ewentualnie dla zabieganych kostka rosołowa (bez glutaminianu sodu)
  • włoszczyzna: marchewki, pietruszka, cebula, seler,
  • ziemniaki
  • ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • śmietanka l. śmietana 18%
  • masło
  • ziele angielskie, liść laurowy

Sposób wykonania:

Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, dodać ziele angielskie, parę listków laurowych i trochę soli.  Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną włoszczyznę, ( tylko cebulę w całości.). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.

Do mięsnego wywaru wrzucić włoszczyznę, po 5 minutach od zagotowania dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie na patelni, na maśle poddusić do miękkości starte kiszone ogórki.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzucić ogórki i gotować 5 minut od zagotowania. Doprawić zupę solą i pieprzem. Ja dodaję śmietanę, którą wcześniej mieszam z odrobiną zupy.

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: