Ale jaja! Proste przepisy na Wielkanoc

Nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez jajek. W Wielką Sobotę gotujemy je tuzinami, by potem je malować, nieść ze święconką, chować w ogrodzie ku uciesze dzieci (wiadomo, że wygrywa ten, kto znajdzie największą ilość jaj w najkrótszym czasie) czy organizować wyścigi jajek (które pierwsze pokona równię pochyłą, naprędce skonstruowaną z kanapowej poduchy?). Wielkanoc to po prostu jajeczne święta.
Wielkanocne jajka - proste przepisy
Jaja to jednak przede wszystkim wielkanocne śniadanie (w wielu domach zgromadzona przy stole rodzina dzieli się nim, przekazując sobie świąteczne życzenia), to jego kwintesencja. Możemy je jeść zwyczajnie, z kleksem z majonezu, z sosem tatarskim czy ćwikłą.
Możemy też poczuć wiosnę, puścić wodze fantazji i zaskoczyć wszystkich różnorodnością jajecznych wariacji: jajami w różnych kolorach, smakach i kombinacjach. Co powiesz na jajka z szynką, z rzodkiewką, pieczarkami czy łososiem? Na jajka-wiosenne łódki, jajka zapiekane, podsmażone czy zanurzone w galarecie? Pyyyycha!
Aby wyczarować niezwykłe świąteczne śniadanie wystarczą ugotowane na twardo jajka, dobre chęci oraz kilka niewyszukanych składników. No i kropka nad „i” - dekoracja - kiedy bowiem najbardziej skromne jajko położysz na liściu sałaty, muśniesz je kapką majonezu, posypiesz zieleniną lub posiekaną rzodkiewką – to ono, niczym za dotknięciem czarodziejskiej wróżki, zamieni się ciekawe, smakowite danie. Nie tylko dla oka.
Jajka z szynką
8 jajek, 20 dag szynki, 4 łyżki parmezanu, kilka łyżek śmietany, majonez, zielona sałata, sól, pieprz (proponuję również zieloną czubrycę)
Ugotuj jaja na twardo – obierz je, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj je z drobno posiekaną szynką i serem; dodaj śmietanę, przypraw i wymieszaj. Białka wypełnij farszem, a wierzch posmaruj majonezem. Koniecznie ułóż na liściach sałaty.
Jajka z tuńczykiem
8 jajek, puszka tuńczyka, trochę masła, natka, majonez, pieprz, sól
Ugotowane na twardo jaja podziel na połowy. Wyjmij żółtka i utrzyj je z niewielką ilością masła. Do masy dodaj rozdrobnionego tuńczyka wymieszanego z poszatkowaną natką pietruszki. Dopraw i wypełnij masą połówki jaj. Wierzch udekoruj majonezem.
reklama
Jajka z rzodkiewkami
8 jajek, kilka rzodkiewek, 2 cebulki ze szczypiorkiem, dowolne kiełki, 3 łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz
Obrane, ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, utrzyj je z jogurtem, wymieszaj z posiekaną cebulą i rzodkiewkami. Przypraw, wypełnij białka farszem, posmaruj majonezem, dopraw solą i pieprzem. Napełnij białka jajek, a wierzch posyp kiełkami.
Jajka z łososiem
8 jajek, cebula, 100 g wędzonego łososia, koper, sól, pieprz
Jaja ugotuj, obierz i pokrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj z drobno posiekanym łososiem, cebulą i koprem. Nałóż farsz do białek. Udekoruj gałązkami kopru lub pietruszki.
Jajka wiosenne
8 jajek, pół ogórka kiszonego, kilka rzodkiewek, rzeżucha/kiełki, natka pietruszki, sól, pieprz, majonez
Ugotuj jaja na twardo – obierz je, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj je z drobno posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą/kiełkami, ogórkiem i rzodkiewką. Wszystko wymieszaj, dołóż majonez. Przypraw, wypełnij białka masą. Połóż na półmisku wyścielonym sałatą.
reklama
Jajka ze szczypiorkiem
8 jajek, 3 łyżki masła, szczypiorek, łagodna papryka, sól, pieprz, majonez
Jaja ugotuj, obierz i pokrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj je z posiekanym szczypiorkiem i papryką; dodaj masło, przypraw i wypełnij nią białka. Podawaj z kroplą majonezu, na listkach sałaty z przybraniem z rzodkiewek.
Jajka na ostro
8 jajek, cebula, kilka korniszonów, grzybki marynowane, szczypior, oliwki, majonez, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz
Ugotowane na twardo jaja podziel na połowy. Wyjmij żółtka i utrzyj je z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, ogórkami, grzybkami, szczypiorem i oliwkami; dodaj majonez i przyprawy. Pamiętaj o kleksie z majonezu!
Jajka z pieczarkami
8 jajek, kilkanaście pieczarek, cebula, natka pietruszki, majonez, łyżka oleju, sól, pieprz
Pieczarki i cebulę obierz, posiekaj i usmażyć. Ostudź. Obierz jajka, przekrój je na pół, wyjmij żółtka, zmiksuj je z pieczarkami i cebulą. Dodaj majonez i natkę, wymieszaj. Przypraw i wypełnij białka farszem.
reklama
Jajka zapiekane z rybą
4 jajka na twardo, 20 dag filetów z dorsza, 2/3 szklanki śmietany 18%, 1/3 szklanki bulionu, 10 dag startego żółtego sera, natka pietruszki, sok z cytryny, masło, sól, pieprz
Filety z dorsza skrop cytryną i gotuj w bulionie przez kwadrans. Wyjmij je, bulion gotuj dalej, aż zostanie go niewiele, około 40 ml. Jaja przekrój na połówki i wyjmij żółtka. Filety posiekaj, utrzyj na masę z żółtkami, solą pieprzem i sokiem z cytryny - masę nałóż do białek. Bulion wymieszaj ze śmietaną. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wlej sos i ułóż na nim jajka. Posyp żółtym serem i zapiekaj przez kwadrans. Serwuj na ciepło.
Jajka w galarecie
3 jajka, 5 dag wędzonej szynki, czerwona papryka, zielona pietruszka, szczypiorek, 1 litr bulionu drobiowego (z kostki), 100 g białego wina wytrawnego, cytryna, 3 łyżki żelatyny, sól, pieprz
Jaja ugotuj na twardo. Żelatynę rozpuść w mał ej ilości zimnej, przegotowanej wody. Bulion zagotowuj z winem, przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, rozprowadź w nim żelatynę. Ostudź. Dodaj posiekaną natkę i szczypiorek. W salaterce ułóż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę oraz połówki ugotowanych na twardo jajek. Całość zalej tężejącą galaretą, ostudź.
Jajka greckie
8 jajek, 2 filety śledziowe, kilka oliwek faszerowanych, 1 żółtko, 2 ząbki czosnku, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia
Jajka ugotuj na twardo, nie obierając ich, a przekrój je na pół (ostrym nożem); wyjmij białka i żółtka, posiekaj z filetami i oliwkami, dodaj żółtko, czosnek i pieprz. Napełnij masą skorupki, posyp tartą bułką i smaż na rozgrzanym ogniu.
Smacznego!
Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy