• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Witam wszystkich dawno nas nie bylo i postanowilysmy zajrzec do was i sprawdzic czy juz zaczynacie karmic swoje dzieciaczki czyms innym niz mleczkiem i widze, ze tak.
Zainteresowalo mnie to bo tu w UK zalecaja zaczac od 6miesiaca zycia... wiec co polecacie na poczatek?
Pozdrawiamy Ilona i Juleńka :)

reklama
marchewka i jabluszko najbezpieczniejsze chociaz od naszej pani alergolog slyszalam ze jablko jest jednym, z najbardziej uczulajacych owockow....co do kalendarza rozszerzania diety dzidzi w uk to znow nasza lekarka(naprawde swietna kobieta) za glowe sie chwycila uslyszawszy ze dzieci w uk karmione butla maja rozszerzana diete dopiero po 6 miesiacu. Moja mala je juz marchewke, zupke z marchewki pietruszki selera z mieskiem z kroliczka i z kasza jaglana (zalecenie pani pediatry wlasnie) a i brokuly juz byly.

Na stronie HIPPa można przeczytac o kazdm produkcie etykietę i te kropeczke czy normalizuje/zestala itp stolce ;-) no i oczywiście skład...
HiPP: Dynia z ziemniakami
a ja zauwazyłam, że nakupowałam słoiczków ziemniak + dynia a chciałam marchewka + dynia.

Pani dr zalecała, zebym gdzies w 6 mies podawała buraczki i że nie ma ich w słoiczkach i mam sama robic bo cenne dla maluszka...

Na stronie HIPPa można przeczytac o kazdm produkcie etykietę i te kropeczke czy normalizuje/zestala itp stolce ;-) no i oczywiście skład...
HiPP: Dynia z ziemniakami
a ja zauwazyłam, że nakupowałam słoiczków ziemniak + dynia a chciałam marchewka + dynia.

Pani dr zalecała, zebym gdzies w 6 mies podawała buraczki i że nie ma ich w słoiczkach i mam sama robic bo cenne dla maluszka...

A Hipp robi marchewkę z dynia? Nie widziałam tylko dynia z ziemniakami, lub marchewka z ziemniakami. Ja właśnie z tej strony zaznaczylam sobie wszystkie dania jakie mogę zaakceptować ze względu na skład.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich dawno nas nie bylo i postanowilysmy zajrzec do was i sprawdzic czy juz zaczynacie karmic swoje dzieciaczki czyms innym niz mleczkiem i widze, ze tak.
Zainteresowalo mnie to bo tu w UK zalecaja zaczac od 6miesiaca zycia... wiec co polecacie na poczatek?
Pozdrawiamy Ilona i Juleńka :)

Ło matulu, ale się dawno nie odzywałaś!
My już się rozszerzamy, w tym tygodniu marchewka i soczek z marchewki, w przyszłym jabłuszko, potem brzoskwinka i może już jakiś obiadek.

Kurcze, a jak mam zmusić dziecko do ssania? Ona zassie cycka raz, potem puszcza i ni ma mocnych, już go z powrotem nie wetknę :-(

Może by ją głód zmusil? Nie wiem... tak tylko głośno myślę. Pewnie jej te nowości marchewkowe bardzo smakują. Mojemu też i powiem szczerze, że zastanawiałam się, czy te pół słoiczka lub parę łyżeczke jabłka nie spowoduje mniejsze ssanie i tym też nie zaburzy się laktacja. Na szczęscie nie, bo Tymek żarłoczek jest duży i odstawienie cyca nam nie grozi.
kruszynka, 6 miesięcy to data umowna, jeśli uważasz, że warto to wprowadzaj. Cżesto mamy butelkowe wprwadzają wcześniej za czym ja jestem bo mleko sztuczne jednak jest. Ja cyckowa a prowadziłam małe danie dlatego, że uważam iż wczesne wprwadzanie nowości zapobiegnie w przyszłości jakimś problemom z brakiem apetytu. Każdy ma jednak jakieś swoje teorie i robi tak jak mu dyktuje intuicja.

Ja wprowadziłam słoiczki, bo doszłam do wniosku, że małej już mleko nie wystarcza.
Ja myślę, że to zależy od dziecka, samo da znać, że już czas na coś innego :-)

Kaja, no właśnie ona jest głodna, drze się, ja jej cycka a ona nawet na dobre się nie zassie i dalej ryk. To daję jej butlę i dziecko szczęśliwe...
Ja po prostu mam coraz mniej mleka i chyba tego nie przeskoczę. Ale smutno tak widzieć, że mleczko już nie sika :-(

Edit:

Jak pisałam na głównym, usiadłyśmy na spokojnie i mała possała cycka:tak: A nawet dwa :-)
Właśnie zrobiłam jej nową dziurkę w smoczkach, bo chyba już za wolno jej mleko płynie z butelki, ciągle jest na smoczku dla noworodków :-D

Ostatnia edycja:
my juz z Amelką wcinamy na całego :-)
dzisiaj była moda marchewka z ziemniaczkami , wczoraj dynia z ziemniaczkami :-)
kupiąłm tez kaszke ryzowo mleczna o smaku malinowym :-) ale jeszcze nie dałam hihih
tak naprawde to nie wiem jak i kiedy - kurcze a jak mała je obiadek - to kiedy np desrek podac? czy juz nie podawac? gubie isę w tym jedzeniu narazie ... z mlekiem było o wiele łatwiej :-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry