• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

hej dziewczyny

dawno mnie nie bylo i wybaczcie ale nie nadrobie wszystkiego;(

mam prosbe-poradzcie cos. moje dziecko komletnie obrazilo sie na mleko. od jakis 3 tyg kazdy posilek jest masakra, dzre sie, macha rekami nogami i ryczy.za to kaszka jest cacy, sinlac tez zje ale to wszystko tylko lyzeczka. o butelce nie ma mowy i ciagle, ciagle pije. pochalnia niesamowite ilosci wody.mleko udaje mi sie jej wcisnac tylko przez sen a ze w dzien spi malo wiec kiepsko nam to wychodzi. el doktore zmienilo nam mleko ale bylo jeszcze gorzej.jutro musze zadzwonic zeby dala kolejne.jak to nie pomoze to chyba zwariuje. doktorka kazala podawac zupki itd ale ona nie zjada tego tyle zeby mozna bylo uznac to za posilek.juz nie wiem co robic. ostatnio nasza dzienna porcja mleka to ok 450-500ml + moze ok 80 ml kaszki.Wiolcia przez 6 tyg przytyla tylko kg...ehh rece mi opadaja...RATUNKUUUU!!!!!

reklama
Kaja - ten tommy ma miękką końcówkę, takiego szukałam właśnie... jakoś wydawało mi się że C ze słomką jeszcze nie da rady....
ja kupiłam w sklepie a specjalnie dla Paibrzuszka szukałam linku....

Beti, nie wiem co CI poradzić na niejedzenie, ale wydaje mi się, że mała aż tak mało nie przybrała. My miałyśmy na początku problem z wagą i wiem, że dzienny prawidłowy przyrost wagi dziecka to 20g. Czyli mała wskoczyła idealnie.
A próbowałaś już obiadków?

hej dziewczyny

dawno mnie nie bylo i wybaczcie ale nie nadrobie wszystkiego;(

mam prosbe-poradzcie cos. moje dziecko komletnie obrazilo sie na mleko. od jakis 3 tyg kazdy posilek jest masakra, dzre sie, macha rekami nogami i ryczy.za to kaszka jest cacy, sinlac tez zje ale to wszystko tylko lyzeczka. o butelce nie ma mowy i ciagle, ciagle pije. pochalnia niesamowite ilosci wody.mleko udaje mi sie jej wcisnac tylko przez sen a ze w dzien spi malo wiec kiepsko nam to wychodzi. el doktore zmienilo nam mleko ale bylo jeszcze gorzej.jutro musze zadzwonic zeby dala kolejne.jak to nie pomoze to chyba zwariuje. doktorka kazala podawac zupki itd ale ona nie zjada tego tyle zeby mozna bylo uznac to za posilek.juz nie wiem co robic. ostatnio nasza dzienna porcja mleka to ok 450-500ml + moze ok 80 ml kaszki.Wiolcia przez 6 tyg przytyla tylko kg...ehh rece mi opadaja...RATUNKUUUU!!!!!

Beti powoli.
Jeśli chce kaszkę dawaj kaszkę na mleku.
to pierwsze co mi się nasunęło.

Po drugie czy dajesz jedzenie wtedy kiedy jest głodne czy np. kiedy chce iść spać, bawić się itp. Jak będziesz "biegać" z łyżeczką, butelką mleka to małe się zrazi.

Po trzecie - nie jestem ekspertem ale zmienianie częste zmiany mleka też nie działają dobrze na dziecko.

Co oznacza że nie zjada tyle zupki ile można by było uznać za posiłek --- czy wiesz że jej żołądek jest wielkości jej piąstki?

Rozumiem że przytyła mało a ile w ogóle waży - w którym centylu jest?

Czy coś jeszcze jej dolega? -- zdrowe dziecko nie da się zagłodzić.

To tak na szybko.

Czechow dzieki za szybka odpowiedz.
jedzonko podaje wtedy kiedy jest glodna tzn mniej wiecej co 5h ale ona otrafi i 7-8h w ciagu dnia nie jesc. za to pije masakryczne ilosci wody. wyglada to tak jakby woda zapelniala sobie brzuszek na chwilke a potem znowu glodniej i mleka nie chce tylko wode.
co do zupki to jak ma dobry dzien to zje 1/3 sloiczka. gotowanym przez mamusie nie chce;-(
kaszke podaje bo je chetnie.
ogolnie nic jej nie jest,smieje sie, gada jak najeta, bawi sie.nie wiem co jej odbilo ztym mlekiem;( aa jeszcze jak jzu przez sen zalapie mleko to zje max. 150 ml.
lekarka kazala mi je narazie dawac przez sen a w dzien kaszke, zupke i sinlac na wodzie to juz 3 posilki+2x mleko przez sen dopoki nie znajdziemy mleka ktore zaapkceptuje. ale obaiwam sie ze nie zaakcetuje bo ja podobno tez bardzo szybko mleko odzrucilam.ale cholerka chyb nie w 4 mies.
co do wagi to wazy teraz 6300g, 25 centyl. przez 6 tyg przybrala 1kg.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Beti81, nie wiem czy pamiętasz, ale jakiś czas temu pisałam, że mój Mati obraził się na mleko, zupki były pyszne podawane łyżeczka, herbatki też a mleko beeee. Poszłam do lekarza, no i dowiedziałam się, że w tym wieku dzieci mogą tak się zachowywać i mamy się tym nic nie przejmować, gdyby nie chciał jeść wcale przez np 2 dni to można się martwić, a skoro chce słoiczki i pije to jest wszystko ok, poprostu ma taki okres i nie należy na silę wpychać mleka bo będzie jeszcze gorzej. U nas trwało to około 2 tygodni i samo przeszło jak w nocy obudził się głodny po prawie 15 h przerwy w jedzeniu. I od tej pory je po 5 butli dziennie. :)
A więc nie przejmuj się, bo to nie tylko Twoja pociecha ma focha na mleko, mam nadzieję że tez przejdzie bo wiem co to znaczy modlić się przed każda butlą....

Aaaa, i też zmieniłam mleko ale dalej było to samo (to nie był powód niechęci do jedzenia, myślałam, że moze mu się znudziło), więc wróciłam do poprzedniego

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry